Co posadzić na tej skarpie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Kordzio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2014, o 17:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co posadzić na tej skarpie?

Post »

Witam, to mój pierwszy post na tym forum :) Posiadam przy domu skarpę którą chciałbym obsadzić w ciekawy sposób. Trochę info "technicznych":
- skarpa skierowana w południową stronę, jednak cześiowo zacieniona przez dom i sąsiednie drzewa, słońce dociera tu przez kilka godzin dziennie,
- gleba gliniasta, robi się z niej duże błotko, pełno w niej korzeni sąsiednich drzew.
- strefa 6a, południowa małopolska.

Na zdjęciu widać zasadzone wczoraj: mikrobiotę syberyjską, rodedondron, tuję danica oraz cyprys lawsona jednak nie wiem czy to dobry wybór. Jest też śliwa posadzona 2 lata temu, jednak mógł bym ją przesadzić. Odpada rozłożenie agrowłókniny, korowanie (gdyż kora się zsunie), sadzenie jałowców płożących (mało słońca). Wzbraniałem się też posadzeniem trawy miedzy roślinami, ale chyba nie będę miał wyboru. Chciałbym tu posadzić rośliny, które nie wymagają zbyt dużo pielęgnacji, preferuje iglaki, mogą być również rośliny ozdobne - ale nie dużo. Marzy mi się coś w rodzaju skarpy reprezentacyjnej ;:173 , gdyż obok jest siedziba małej firmy. Czy macie jakieś ciekawe propozycje? Będę bardzo wdzięczny za okazaną pomoc, gdyż jestem laikiem i kompletnie nie wiem jak zagospodarować ten teren.

Usunięto nieaktywne linki, ;pomid.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co posadzić na tej skarpie?

Post »

Skarpa z lasem w tle, wiec jałowce i te płożące i wysokie,berberysy, mikrobiota. Jeśli jest tyle słońca ile piszesz to jałowcom wystarczy.
I czy na pewno tam jet gliniasta gleba :wink:
Agata
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje doświadczenie z obsadzeniem gliniastej skarpy o nachyleniu ok. 45 st. - 6m wzwyż x17 m w poprzek jałowcami wskazuje, że to kiepski pomysł. 2-3 lata walczyłam z odchwaszczaniem z siewek drzew, ściółkowaniem korą pod jałowcami, ale wszystko spływało, glina częściowo przykryła leżące gałęzie . Przez kolejne 2 lata nie mogłam się tym zająć i teraz mam las olch, wierzb, żarnowców, sosen, śnieguliczek, dębów, a jałowce zniknęły. Mam zamiar w tym roku powalczyć z tą skarpą: wykopać wszystko, porobić małe tarasy z obrzeżami ze stempli budowlanych zabezpieczonych przed gniciem . W miarę płaskie powierzchnie będę mogła jakoś zabezpieczyć przed dzikimi siewkami . A obsadzę krzewami z ozdobnymi liśćmi, które dobrze rosną na glinie.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Kordzio
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za rady. Wyczytałem, że na ziemi gliniastej dobrze radzą sobie tawuły. Tak więc zrobię obwódkę przy murku właśnie z tawuł, między nimi posadze tuje danica, troche wyzej 2-3 krzewy jałowca, które rosną 2 metry na szerokość a najwyżej posadze jałowce kolumnowe. Do tego posadze 2 mikrobioty. Emilia pomysł z tarasami jest dobry, moze wykorzystasz do tego podkłady kolejowe? Sa ciśnieniowo zabezpieczone olejem kreozotowym, który hamuje gnicie. Ja skarpę umocniłem słupami telegraficznymi, które są zabezpieczone tym samym środkiem. Ewentualnie mogłaś na całej skarpie rozłożyć agrotkanine, chociaż słyszałem, że na glinie ona się nie sprawdza - nie wiem czy to prawda.

Mam jeszcze pytanko: czy po posadzeniu roślin skarpę mogę obsiać trawą? czy nie zagłuszy ona roślin? i czy ewentualnie przy sadzeniu ziemię wymieszać z kompostem?
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31

Post »

Ja bym tam trawy nie siała, co najwyżej jakieś okrywowe, które w półcienistych warunkach rosną. Wybór jest. Trawa może ograniczać wzrost roślin i zagłuszać. Zrobiłam ten błąd, bo myślałam, że jak nie będę musiała pielić to będzie łatwiej. Nie na skarpie wprawdzie, ale jednak... Pomyliłam się grubo, z trawą wcale nie mam mniej roboty. Teraz unikam jej wysiewania, a tam gdzie jest likwiduję i tworzę rabatki. A jak zamierzasz tam kosić? Wywijanie kosiarką między roślinami? Na pewno tego chcesz? Trawę odradzam. Miejsce ma potencjał.
Co do agrowłókniny. Mam gliniastą ziemię i ta włóknina to moja zmora. Już w dwóch miejscach wywaliłam. Ziele przełazi i wolę już grzebnąć motyką. ta słabszej jakości praktycznie się rozpada. Mocniejsza się trzyma, ale drugi raz bym jej nie położyła, tylko wysiała okrywowe. Dziś już bym miała pięknie okryte np. Mydlnicą czy karmnikiem ościstym. Żałuję decyzji.
Kordzio
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Do takiej roboty mam kose spalinową, skarpę chciałbym zazielenić póki rośliny się nie rozrosną a sadzenie roślin okrywkowych to spory wydatek. Hmm to teraz już nie wiem co zrobić.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Kordzio, z podkładów kolejowych mam zrobione mury oporowe, wystające metr nad dolne tarasy. Faktycznie są super: te co tkwią już ponad 20 lat, obrosły w ciemnych miejscach mchem, ale trzymają się jak i te w słońcu. 6-7 lat temu też robiłam mury z podkładów. Ale to już był duży koszt. Teraz jest jeszcze gorzej. Cwaniacy odkupują od kolei i sprzedają b. drogo.
Stemple budowlane poleżały okorowane przez rok, pomazałam najtańszym impregnatem i też już kilka lat leżą. Nie wkopywałam ( bo to kojarzy mi się z rolborderami, których nie cierpię), tylko kładłam poziomo jeden na drugim zabezpieczając kołkami impregnowanymi ciśnieniowo. Niestety te kołki po 3-ech latach musiałam wymieniać - rozsypywały się ;:173

Życzę znalezienia dobrych pomysłów i powodzenia w zagospodarowaniu i utrzymaniu tej skarpy :)
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
x-m-h
---
Od: 3 gru 2013, o 11:31

Post »

Rośliny okrywowe szybko się rozrastają i uwierz mi warto poczekać. Stosuje się je zamiast trawy i efektownie to wygląda. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Szybko nie znaczy dobrze. Na coś wyjątkowego warto poczekać, ale wybór należy oczywiście do Ciebie. :wink: Zrób tak, żebyś w przyszłości nie przysporzył sobie dodatkowej pracy, a skupiał się już tylko na dopieszczaniu. Powolutku, bez pośpiechu... Tak jak wspomniałam, też kiedyś ten błąd popełniłam, dziś trudno mi z tego wybrnąć, ale powolutku pozbywam się trawy. Na początku drogi ogrodniczej pierwsze co mi przyszło do głowy to też trawa. Zarzekałam się, że żadnych kwiatków, trawa i spokój. ;:306 Do czasu, aż dała mi w kość. Dziś moim marzeniem jest, by było jej jak najmniej. Kosa się u mnie nie sprawdziła. Trawa wyrastała pod roślinami, ciężko było ją kosić, a musiałam, bo przerastała rośliny i wyglądało to okropnie. Mąż kaleczył mi kosą rośliny. Utrudniłam sobie pracę na własne życzenie. Nigdy więcej tego nie zrobię.
Kordzio
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam, skarpa ostatecznie obsadzona i wygląda tak:
Obrazek Obrazek

A było tak: ;:130
Obrazek

Posadziłem lawendy, tawuły, kilka odmian jałowców, thuje, mikrobioty, cyprysa i pęcherznice. Teraz cierpliwie czekać aż roślinki się rozrosną ;:136
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Kordzio, zdjęcia są lekko rozmyte więc nie wiem gdzie posadziłeś pęcherznicę. Wiesz jaki to wyrośnie krzaczor ? Pęcherznica jest pięknym krzewem, czy Luteus, czy Diabolo. W połączeniu - bajka, ale to duże roślinki, czy na skarpę - nie wiem ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Kordzio
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Spokojnie ;:173 zamierzam ją ciąć, a nawet gdyby sie rozrosła to zostawiłem jej sporo miejsca na to. Faktycznie zdjecia rozmyte, pęcherznica jest nad włókniną koło tuji nana, lewy górny róg 1 zdjęcia :D
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Zawsze jestem spokojny ;:173 poprosiłeś na forum o radę...
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29

Post »

Na ogrody skalne najczęściej poleca się tzw. piątkę skalną:Ubiorek wieczniezielony, Płomyk szydlasty, Gęsiówka kaukaska, Smagliczka skalna, Żagwin ogrodowy, do miejsc cienistych :
skalnica cienista, miniaturowy cyprysik tępołuskowy 'Nana Gracilis' , pierwiosnek lekarski, paprocie, krokusy, kokorycz żółta, miodunki, funkie, kopytnik, rogownica, barwinek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”