Ćmówki z PESTKĄ@

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

mam Cymbidium ,ale kwiatów się jeszcze nie doczekałam :cry:
pęd kwiatowy jest bardziej okrągły ,przyrosty są troche spłaszczone (cokolwiek to znaczy ,tyle sie doczytałam) :roll:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fotkę widzę tylko pierwszą, reszta się nie otwiera. To malutkie wygląda mi zdecydowanie na nowy przyrost.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

no szkoda ,ze sie nie otwiera,bo na tzreciej fotce są inne przyrosty tuz przy bulwie i całe zielone..ja bym bardziej stawiała na na nowe roslinki na trzeciej fotce(ktorej Ty nie widzisz) bo na pierwszej jest to zupelnie coś innego.Poczekam..moze koś coś mi doradzi i wytłumaczy,Znalazłam w opisach tylko o uprawie,a nie ma nic jak i co wyglada.jeśli chodzi o cynbidium jestem zielona ,będę bardzo wdzieczna za każdą podpowiedź ;:113
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Teraz widzę 1,2 i 4 fotkę i nadal twierdzę, że są to nowe przyrosty.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ..te przyrosty bardzo roznia sie od siebie wygladem...to ciemnobrazowe COŚ co wyrasta koło bulwy jest zupelnie inne niż te zielone przyrosty....
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Obrazek

o ten przyrost mi chodziło ...kurcze jaka ja jestem *_* ;:31

poprawiono - wykasowane wyrażenie niestosowne w tej pieknej pasji
mod.JOVANKA-dn.13.10.08
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podnosze temat..,,
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Pestko !

Oczywiście na początku przygody ze storczykami trudno od siebie wymagać wiedzy.

Ale ....nie ma rady , chcąc myśleć o własnej uprawie trzeba poznać minimum wieści o
biologii storczyków. - Podstawowe ,już pozwolą na własną ocenę tego co obecnie zaskakuje.
Są prawidłowości ,wynikające z budowy storczyków,znany jest cykl wzrostu.
Jasne,ze na etapie stwierdzanych przyrostów budzą się emocje.
I racja ,ze radość nas dopada .Sam fakt,ze rośnie już napawa optymizme ,bo znam i przypadki mordowania .
I dlatego aby mieć więcej własnej satysfakcji trzeba niestety/stety sięgnąć po ;:37 -

A co to będzie? ----->niezależnie,co powiemy , trzeba prowadzić uprawę wg warunków określonych dla cymbidium w okresie jesienno-zimowym.
Na pewno to *coś* będzie teraz rosło ,oceniam ,ze za miesiąc będziesz miała potwierdzenie.
Proponuję przeszukać teksty o uprawie cymbidium na stronach storczykowych.
Teraz jest istotny okres w prowadzeniu cymbidium.Wrażliwy ,najciekawszy.

Dla uproszczenia rozważań powiem ,że jak większości storczyków ,w cymbidium też nie bywają kwitnienie powtórne z tej samej pseudobulwy /są wyjątki oczywiście,ale rzadkość i tylko w pewnych grupach/
W cymbidium jest duża różnica w wyglądzie pędu ---> pochodna od storczyka w sensie rodowodowym oraz inaczej ciemnobarwne , inaczej jansm. Róznice w storczykach sa widoczne już w liściach.Ale TO można stwierdzać gdy sie ma kilka.

Myślę :P tak:
po strawieniu tekstów :P przyjrzyj się *co masz* i pewnie odpowiesz sama na pytanie.
I odpowiedż to bedzie ...pestka.

Zyczę wspaniałej przygody storczykowej
pozdrawiam J ;:76 OVANKA
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci bardzo Jovanko! Masz calkowitą racje co do cymbidium,każde jest inne ,każde wyglada inaczej i kazde zachowuje sie inaczej ,dlatego dla mnie to takie trudne tym bardziej ze mam jedno i dopiero zaczynam sie uczyć cymbidium.Czytam Jovanko ,czytam i czytam....nie chce go uśmiercic che zgłebić jak najwiecej wiedzy,Nie znalazlam nigdzie fotek z wyrastajacymi pędami kwiatowymi ,duzo jest o przyrostach,ktore tez sa w moim cymbidium.Chyba sie powołam na moja intuicję,bo skoro przyrost nowej roślinki jest inny to może to kwiat? Warunki sełniłam kwiatkowi i jak zakwitnie mi skusze sie na inne cymbidia,bo mimo ,ze latem ono nie kwitnie wyglada pieknie na tarasie.Milo by było miec ich więcej.W domu zarezerwowalam mu okno balkonowe zdala od grzejnikow,ale w ciepłym miejscu.Teraz tak jak mówisz..tylko czekac.. ;:48 ;:49 ;:50 Bardzo sie ciesze ,ze trafiłam na to forum i do madrych cierpliwych ludzi.
pepe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 09:59

Post »

Pestko - masz piękną i bogatą kolekcję :) I zapewne duże doświadczenie - którym będziesz się (mam nadzieję) dzielić - co dla wszystkich będzie korzyścią.
Mam tylko jedną prośbę - gdybyś starała się pisać z większą uwagą... Twoje wypowiedzi są chwilami trudne do odczytania i zrozumienia - z powodu interpunkcji, składni i ortografii tudzież zwykłych literówek... Zapewne wynika to z szybkości pisania ale mimo wszystko utrudnia... Jeśli masz z tym kłopot możesz zainstalować np. Firefox'a, który ma wbudowany moduł sprawdzania pisowni co "z automatu" poprawi wiele rzeczy :)
beagoz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2008, o 15:50

Post »

Pestko, Twoje okazy są przecudowne, az chce się krzyknąć "też chce takie"

:D :D
Powodzenia w hodowli.
Kciukasy zaciśniete.
Beata
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pepe Dzięki :wink: Masz rację z tą szybkością pisania u mnie tak jest,ale to wynik tego ,ze robie 15 rzeczy na raz. Beagoz oj kochana tu wszyscy maja takie okazy,a nawet piekniejsze.Jak tu trafilam nie mogłam sie napatrzec na fotki storczykow innych forumowiczek.A moze Ty nam sie pochwalisz swoją kolekcją????? :wink:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udalo mi się zebrać swieżą deszczówkę dziś(2 wiadra) akurat na czas podlewania .Jutro od rana mieszkanie bedzie wygladalo jakby przeciekał dach,miski miseczki,pojemniczki i to ogladanie każdego storczyka z osobna ;:80 To lubie najbardziej
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ile miłych niespodzianek przy takim oglądaniu , ile nowych pędzików :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wlasnie..niby wiem gdzie są nowe ,ale zawsze coś sie ciekawego odkryje.Jeden maly korzonek a jaka radocha hihi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”