Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
Onetico, daj proszę znać jak tam C.Flame. Mnie powiedziano, że ona po kwitnięciu umiera więc za radą pozbyłam się kwiatka.
- KwiAnna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie umiera, tylko się krzewi
Lucynko, może podlej ją skoro tak klapła
I pokaż w końcu tego kolorowego cudaka

Lucynko, może podlej ją skoro tak klapła

I pokaż w końcu tego kolorowego cudaka

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo się cieszę, miło mi i oczywiście zapraszam częściejDAK pisze:Nadrobiłam zaległości (...)

marlenka, Ania - crassulka rzeczywiście wypuszcza małe, z tym, że ostatnio mocno przyhamowały ze wzrostem. Podlałam troszke, mimo zimy, bo było nie było tyle kwiatków, to spory wysiłek. Co ciekawe - przynajmniej dla mnie - ona się nie marszczy i nie kurczy, jak każdy przyzwoity sukulent, tylko tak 'zeskwarza' listki, robia się dokładnie, jak suche brazowe skwarki.
Pierwszy raz mam cos takiego i siła rzeczy pierwszy raz zimuję, zobaczymy, co będzie dalej
Kolorowego musze pstryknąć, a że wychodzę z domu po 6, a wracam po 16, to po ciemku nie ma co fotografować, więc czekam na wolny dzień i pewnie będzie to sobota ;)
W każdym razie już mu się udało przewrócić i jedna kuleczka odpadła. Żebym miała na czym zaszczepić, to kto wie, czy bym nie spróbowała, a tak - do wyrzucenia...
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
tak było i u mnie, stare liście zamierają bo w ich miejscy pojawiają się odrostyonectica pisze: 'zeskwarza' listki, robia się dokładnie, jak suche brazowe skwarki.

A latem na pełne słońce i będzie płomienista

- onectica
Moje grudniki, jako się rzekło, zbiesiły się i powykwitały z końcem października, honory domu w grudniu za to czyni Hatiora
Też lekko ogłupiała chyba, bo kwitła już w maju, w lutym, a teraz w grudniu.
Mocno zlana, mocno przesuszona, prawdę mówiąc zostawiona trochę na żywioł, ale nieźle sobie radzi, jak widać

Kolorowy natomiast nie bardzo się chce fotografować. Zrobiłam co mogłam, mam nadzieję, że jakoś to wygląda.
Od razu się przyznaję - jeszcze go nie przesadziłam, jakoś nie było kiedy

I padło ostatecznie jedno adenium somalense ( z tych wysianych tego roku). Zostało już tylko jedno (wysianych 5, skiełkowanych 4, wyrośniętych 3, jedno poszło w świat, dwa miałam mieć). Trzeba będzie znów siać, innego wyjścia nie ma...
Też lekko ogłupiała chyba, bo kwitła już w maju, w lutym, a teraz w grudniu.
Mocno zlana, mocno przesuszona, prawdę mówiąc zostawiona trochę na żywioł, ale nieźle sobie radzi, jak widać

Kolorowy natomiast nie bardzo się chce fotografować. Zrobiłam co mogłam, mam nadzieję, że jakoś to wygląda.
Od razu się przyznaję - jeszcze go nie przesadziłam, jakoś nie było kiedy

I padło ostatecznie jedno adenium somalense ( z tych wysianych tego roku). Zostało już tylko jedno (wysianych 5, skiełkowanych 4, wyrośniętych 3, jedno poszło w świat, dwa miałam mieć). Trzeba będzie znów siać, innego wyjścia nie ma...

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Hatiora zadziwia.
No a kolorowe kaktusy też jak widać potrafią się podobać - ten wygląda doskonale!

No a kolorowe kaktusy też jak widać potrafią się podobać - ten wygląda doskonale!

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Lucynko - kolorowo i pięknie u Ciebie. Nawet tego szczepieńca ładnie pokazałaś
Ostatnio niewiele napisałam, bo i słów czasami trudno poszukać, ale wiesz dobrze, że zawsze do Ciebie zaglądam. Hatiorą mnie teraz zatkałaś
Wszystkiego dobrego i pięknych kwitnień w Nowym Roku życzę! 

Ostatnio niewiele napisałam, bo i słów czasami trudno poszukać, ale wiesz dobrze, że zawsze do Ciebie zaglądam. Hatiorą mnie teraz zatkałaś

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Piękne są kolorowe kaktusy... ja się ich obawiam... ale są piękne
Spokojnych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku... bogatego w kwitnienia i nowe kaktusy

Spokojnych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku... bogatego w kwitnienia i nowe kaktusy

- onectica
Bardzo wszystkim dziękuje za odwiedziny i oczywiście za życzenia!
Moje święta, jak również cały okołoświąteczny czas, były zwariowane - a to za przyczyna jednego tylko trzylatka, który wystarczył nam za całe stado rozbrykanych reniferów i jeszcze kilka szalonych wiewiórek
ale powoli wszystko wraca do normy - czyli spokój w domu, praca w pracy, kaktusy na zimowisku, siedmiostopniowy mróz za oknem i odliczanie dni do wiosny
Choinka, jak wygląda każdy wie, więc zamiast igieł kilka cierni

ps
gdyby nie to, że czerwonego dostałam w prezencie, to bym się na takiego szybko raczej nie zdecydowała, ale - jak to mówia - darowanemu kaktusowi w chlorofile się nie zaglada

Choinka, jak wygląda każdy wie, więc zamiast igieł kilka cierni

ps
gdyby nie to, że czerwonego dostałam w prezencie, to bym się na takiego szybko raczej nie zdecydowała, ale - jak to mówia - darowanemu kaktusowi w chlorofile się nie zaglada

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dziś u Ciebie CC czyli cudne ciernie.
Aż miło popatrzeć na takie pięknoty - i tym bardziej niecierpliwie wypada czekać do wiosny...
Jeśli to ma być codzienność u Ciebie to niech taka będzie - właśnie taką lubimy.

Aż miło popatrzeć na takie pięknoty - i tym bardziej niecierpliwie wypada czekać do wiosny...

Jeśli to ma być codzienność u Ciebie to niech taka będzie - właśnie taką lubimy.

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Piękne cierniuchy!
A czerwonek - ożywi kolekcje, zwłaszcza gdy kaktusy mają przerwę w kwitnieniu.

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Dokładnie tak...zgadzam się w pełni z mą przedmówczynią 

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lucy,wszystkie są piękne,za same ciernie warto je mieć 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- onectica
Dzięki, dzięki
Ten echino to tegoroczna świeżynka, mam teraz 2 maluchy (chlorantus i viridiflorus) i 2 starszaki (starszy stramineus i młodszy rigidissimus rub.)- aż jestem ciekawa, który pierwszy zakwitnie, bo najstarszy już spory, a jeszcze nie raczył zakwitnąć...
Strasznie czekam na viridiflorusa, bo u Was tak przecudnie kwitły latem, że też tak mi się zamarzyło!
Nie wiem natomiast, co to konkretnie za Lobivia. Może ktoś rozpozna bez kwiatka?

Ten echino to tegoroczna świeżynka, mam teraz 2 maluchy (chlorantus i viridiflorus) i 2 starszaki (starszy stramineus i młodszy rigidissimus rub.)- aż jestem ciekawa, który pierwszy zakwitnie, bo najstarszy już spory, a jeszcze nie raczył zakwitnąć...
Strasznie czekam na viridiflorusa, bo u Was tak przecudnie kwitły latem, że też tak mi się zamarzyło!

Nie wiem natomiast, co to konkretnie za Lobivia. Może ktoś rozpozna bez kwiatka?

- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Ja bym obstawiał L. ferox v. longispina, choć szczerze przyznam, że łudząco przypomina moją Echinopsis leucanthaonectica pisze:Nie wiem natomiast, co to konkretnie za Lobivia. Może ktoś rozpozna bez kwiatka?

Pewnie jak Tomek tu zajrzy to rozwieje wątpliwości. Pozdrawiam
Pozdrawiam Andrzej.