Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz 22

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kaja_krys
200p
200p
Od: 17 lip 2012, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz 22

Post »

Weszłam do Twojego ogrodu i podziwiam: zarówno decyzji (o przeniesieniu na wieś) jak i dokonań. Róże, którymi się zachwycam są śliczne. Dotychczas tylko zachwycałam się i bałam prac przy nich, ale pod wpływem zdjęć i namowy na FO zaczęłam swoja przygodę z różami. Bardzo podobają mi się Twoje wschody słońca, ja u siebie ich nie widzę, ale często widzę zachody słońca. Niestety moje zdjęcia nie nadają się do publikacji.
Podziwiam Cię za decyzję zamieszkania na wsi. Ja się do tego przymierzałam, ale taka odważna nie jestem i moja decyzja była połowiczna: lato na wsi - zima w mieście. I tak kursuję kilka lat co tydzień, ale mam nadzieję, że wkrótce to zmienię.
Pisałaś, że masz siedlisko 11m szerokie i 0,5km długie. A jak to zagospodarowałaś? czy podzieliłaś na jakieś części:pokoje?
A do wiosny tylko 83 dni - już niedługo.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Marysiu :wit
Piękne liliowce ;:333
Wiosna tuż,tuż myślę o wysiewach ,ale jeszcze nie wiem co będę siać :D
Miłej niedzieli ;:196

Może masz nasionka szałwii muszkatołowej :?:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Misiu dzisiaj już słoneczka nie ma :cry: Na ogrodem wisi chmura pełna śniegu, a czy sypnie? zobaczymy :roll:
Ja w liliowcach zakochałam się od początku ogrodowania ;:167
A propos kuzyna to może będzie sadził storczyki i potrzebuje na nie miejsca ;:306

Sławku to H. 'Shuffle the Deck'

Obrazek

Pokazuję ten drugi komplet zdjęć i nie ma na nich podpisów.

Martusiu ostatni to akurat jest zachód słońca, bo rano raczej jest pochmurno, tak jak i dzisiaj :wink: jakaś taka zasada jeden dzień pogodny,a potem następuje parę dni szarych ;:222 Z prognoz widzę idzie ocieplenie na miarę oczywiście grudnia, więc zdążysz nakryć róże. Ja zrobiłam swoim kopczyki i może przetrwają zimę nie okrywane. Hortensje ogrodowe też nie okryłam i nie wiem czy nie zaryzykuję i dopiero na wiosnę zrobię czapeczkę na pączki. Wypoczywaj w ostatni dzień przedłużonych świąt bo ostatnio masz czas bardzo intensywny. Ściskam i buziaki przesyłam ;:196

Krysiu witam Cię serdecznie w wiejskim ogrodzie ;:168 Moja decyzja o przeprowadzce była wymuszona, bo wcześniej miałam jedynie działkę i nie miałam możliwości zamieszkania w weekend, a urok terenu zmusił mnie do poszukania domu możliwego do zamieszkania. Jak znalazłam pozbyłam się mieszkania w Krakowie i zamieszkałam na wsi, ale na usprawiedliwienie mojego bohaterstwa muszę napisać,że moja wieś jest 14 km od Krakowa, więc to prawie dzielnica Krakowa, zresztą powiat krakowski :oops:. Mój szaliczek jak ostatnio ochrzczono pas startowy jest trudny do zagospodarowania. Teren,na którym stoi dom i tworzę ogród jest na długości 150 m ogrodzony i staram się w tym zmieścić ze zmiennym skutkiem. Wyszłam już poza ogrodzenie z warzywniakiem i tzw sadem. Już myślimy o ogrodzeniu dalszego terenu, żeby utrudnić sarnom i innym nieproszonym gościom dostęp do upraw. :D
Byle do stycznie a potem zaczniemy planować wysiewy okienne a to już prawie wiosna! Zapraszam ;:180

Alu ja myślę że do siewów jeszcze miesiąc, ale potem hulaj dusza.
Ciekawa jestem co wyrośnie z ostatnio sianych liliowców mam ich kilka w jednym miejscu ;:333
Nie mam nasion takiej szałwii chociaż rosła u mnie. Miłej niedzieli i Tobie i pogodna nie jest ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit i u mnie słońca brak :oops: ale w sercu jest .A na oknie moim znowu mam gości ptaszyny przyleciały nie znane mi . Nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Chyba do mojego kwitnącego kwiatka he, he
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

U mnie już trzeci dzień słonecznie, pięknie, śniegu bardzo mało, ale jest biało, temperatura w nocy -7 , w dzień -4. Jest fajnie.
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysia, jak zwykle zdjęcia słońca prześliczne, ale masz widoki , zazdroszczę :wit
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu teraz nie będę się tak spieszyć z siewami ,żeby nie było tak jak ostatnio , posiałam wszystko za wcześnie .
I te moje suki jeszcze zniszczyły dużą część zasiewów . :(
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Masko, w tym roku liliowce u mnie wyjątkowo nie popisały się, nawet ich za bardzo nie fotografowałam. A u Ciebie widzę okazałe i same śliczności, okropnie więc zazdroszczę :lol: No i pokazujesz je tak...szczególnie...ładnie... :D
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Marysiu śliczne połączenie liliowca z firletką ;:333 zachody słońca też super, szkoda ,że ja z perspektywy miejskiego blokowca nie mogę takich obserwować , szczęściara z Ciebie :D
Bardzo dobrze ,że sypnęło śniegiem i złapał mrozek , bo przyroda zaczynała wariować ; osobiście widziałam nabrzmiałe zielone pąki na bzach i pomarańczowe pęki kwiatowe na pigwowcach , nie mówiąc o baziach. Żeby tylko wiosna była normalna.
Życzę Ci wszystkiego dobrego
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Marysiu witaj po świętach ;:196
Widzę, że do Ciebie też zima zawitała, lubię gdy za oknem śnieg a w domu ciepełko z kominka.
Liliowce masz śliczne, ja mam tylko trzy bo z miejscem już kruchutko a na moje ukochane jednoroczne też muszę trochę ziemi zostawić. Obiecałam ci nasiona, przypomnij jakie :wit
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Przyglądam się ostatniemu zachodowi słońca. Czy na drzewach są strachy na wróble? Fajnie to wygląda.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Zawędrowałam do Ciebie za pięknymi liliowcami i również zastanawiałam się czy na tym 2 zdjęciu jest strach czy ufoludek,
który pilnuje Twoich kwiatów. Liliowce są piękne. Pozdrawiam Ela
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Liliowiec super, za nim też wesołe kwiatki :D ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ale piękna perspektywa ;:oj tak tajemniczo i romantycznie, liliowce są jak w bukiecie ;:138 a te kiwatuszki różowe to firletka cy co ? zawsze zapominam :oops: :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Misiu teraz jest najlepszy czas na obserwację ptaków, mnie odwiedzają chmary sikorek różnistych, kowaliki, sójki i stary znajomy dzięcioł i oczywiście niezawodne wróble Obrazek
Danusiu co drugi dzień słońce gdzieś znika, nie wiem czy ma jakiś limit ;:oj , ale mróz zostaje dzisiaj cały dzień -8 :wink:
Iwonko a u Ciebie w ogrodzie kolorowo Obrazek
Alu a ja sobie sprawiłam szklarenkę domową i niecierpliwie czekam na wiosnę, ale jak się znam to wysieję więcej niż wchodzi do szklarenki ;:306
Irminko pierwsze kwiaty liliowców były bezkształtne nawet chyba pisałyśmy o tym, ale kolejne już wyglądały lepiej. Cały czas mam w pamięci, że nie bardzo gustujesz w portretach roślin :wink:
Witam Cię Beatko, bo chyba u mnie jesteś pierwszy raz Obrazek Mam jednak szczęście, bo z mojego blokowego balkonu też robiłam zachody słońca i nawet jeden wywołam na zdjęciu :uszy Jaka wiosna będzie taką będziemy musieli przyjąć z pokorą i na taką będziemy czekać z niecierpliwością. Pozdrawiam Cię serdecznie ;:168
Aniu witaj poświątecznie ;:196 zima sypnęła trochę śniegiem i ponoć więcej ma padać i dobrze ;:333 niech okryje nasze skarby. Kominek w takim czasie ma szczególne znaczenie Obrazek
Może poświęcisz kawałeczek trawniczka :?: Aniu nie pamiętam ;:185 ale wiem że ja też Ci obiecałam :?: muszę przejrzeć chyba zapiski i może wątek?
Margito tak to strachy w sadzie oddalonym kawałek ode mnie i przy zachodzącym słońcu wyglądają nieziemsko ;:306
Witaj Elu pewnie Sławkowi zawdzięczam Twoją wizytę :?: no i oczywiście dzięki liliowcom Obrazek Swego czasu jak sąsiedzi umieścili te strachy to nazwałam je ufoludami, oczywiście pilnują czereśni sąsiadów ;:306
Karolino liliowce są równie piękne jak lilie, a łatwiejsze w uprawie ;:173
Mati dziękuję ;:180 W liliowcach wysiała się firletka i stworzyła całkiem ciekawą kompozycję. Pod koniec lata musiałam ją wyrwać, bo zagłuszyła wszystko ;:oj

Obrazek

Obrazek

i żeby nie było monotematycznie Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i ogólnie!

Obrazek

Miłego wieczoru ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”