Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz 22
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czekam na wiosnę w wiejskim ogrodzie cz 22
Weszłam do Twojego ogrodu i podziwiam: zarówno decyzji (o przeniesieniu na wieś) jak i dokonań. Róże, którymi się zachwycam są śliczne. Dotychczas tylko zachwycałam się i bałam prac przy nich, ale pod wpływem zdjęć i namowy na FO zaczęłam swoja przygodę z różami. Bardzo podobają mi się Twoje wschody słońca, ja u siebie ich nie widzę, ale często widzę zachody słońca. Niestety moje zdjęcia nie nadają się do publikacji.
Podziwiam Cię za decyzję zamieszkania na wsi. Ja się do tego przymierzałam, ale taka odważna nie jestem i moja decyzja była połowiczna: lato na wsi - zima w mieście. I tak kursuję kilka lat co tydzień, ale mam nadzieję, że wkrótce to zmienię.
Pisałaś, że masz siedlisko 11m szerokie i 0,5km długie. A jak to zagospodarowałaś? czy podzieliłaś na jakieś części:pokoje?
A do wiosny tylko 83 dni - już niedługo.
Podziwiam Cię za decyzję zamieszkania na wsi. Ja się do tego przymierzałam, ale taka odważna nie jestem i moja decyzja była połowiczna: lato na wsi - zima w mieście. I tak kursuję kilka lat co tydzień, ale mam nadzieję, że wkrótce to zmienię.
Pisałaś, że masz siedlisko 11m szerokie i 0,5km długie. A jak to zagospodarowałaś? czy podzieliłaś na jakieś części:pokoje?
A do wiosny tylko 83 dni - już niedługo.
Pozdrawiam Krystyna
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witaj Marysiu
Piękne liliowce
Wiosna tuż,tuż myślę o wysiewach ,ale jeszcze nie wiem co będę siać
Miłej niedzieli
Może masz nasionka szałwii muszkatołowej

Piękne liliowce

Wiosna tuż,tuż myślę o wysiewach ,ale jeszcze nie wiem co będę siać

Miłej niedzieli

Może masz nasionka szałwii muszkatołowej

Pozdrawiam Alicja
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Misiu dzisiaj już słoneczka nie ma
Na ogrodem wisi chmura pełna śniegu, a czy sypnie? zobaczymy
Ja w liliowcach zakochałam się od początku ogrodowania
A propos kuzyna to może będzie sadził storczyki i potrzebuje na nie miejsca
Sławku to H. 'Shuffle the Deck'

Pokazuję ten drugi komplet zdjęć i nie ma na nich podpisów.
Martusiu ostatni to akurat jest zachód słońca, bo rano raczej jest pochmurno, tak jak i dzisiaj
jakaś taka zasada jeden dzień pogodny,a potem następuje parę dni szarych
Z prognoz widzę idzie ocieplenie na miarę oczywiście grudnia, więc zdążysz nakryć róże. Ja zrobiłam swoim kopczyki i może przetrwają zimę nie okrywane. Hortensje ogrodowe też nie okryłam i nie wiem czy nie zaryzykuję i dopiero na wiosnę zrobię czapeczkę na pączki. Wypoczywaj w ostatni dzień przedłużonych świąt bo ostatnio masz czas bardzo intensywny. Ściskam i buziaki przesyłam
Krysiu witam Cię serdecznie w wiejskim ogrodzie
Moja decyzja o przeprowadzce była wymuszona, bo wcześniej miałam jedynie działkę i nie miałam możliwości zamieszkania w weekend, a urok terenu zmusił mnie do poszukania domu możliwego do zamieszkania. Jak znalazłam pozbyłam się mieszkania w Krakowie i zamieszkałam na wsi, ale na usprawiedliwienie mojego bohaterstwa muszę napisać,że moja wieś jest 14 km od Krakowa, więc to prawie dzielnica Krakowa, zresztą powiat krakowski
. Mój szaliczek jak ostatnio ochrzczono pas startowy jest trudny do zagospodarowania. Teren,na którym stoi dom i tworzę ogród jest na długości 150 m ogrodzony i staram się w tym zmieścić ze zmiennym skutkiem. Wyszłam już poza ogrodzenie z warzywniakiem i tzw sadem. Już myślimy o ogrodzeniu dalszego terenu, żeby utrudnić sarnom i innym nieproszonym gościom dostęp do upraw.
Byle do stycznie a potem zaczniemy planować wysiewy okienne a to już prawie wiosna! Zapraszam
Alu ja myślę że do siewów jeszcze miesiąc, ale potem hulaj dusza.
Ciekawa jestem co wyrośnie z ostatnio sianych liliowców mam ich kilka w jednym miejscu
Nie mam nasion takiej szałwii chociaż rosła u mnie. Miłej niedzieli i Tobie i pogodna nie jest

Ja w liliowcach zakochałam się od początku ogrodowania

A propos kuzyna to może będzie sadził storczyki i potrzebuje na nie miejsca

Sławku to H. 'Shuffle the Deck'

Pokazuję ten drugi komplet zdjęć i nie ma na nich podpisów.
Martusiu ostatni to akurat jest zachód słońca, bo rano raczej jest pochmurno, tak jak i dzisiaj

Krysiu witam Cię serdecznie w wiejskim ogrodzie

Byle do stycznie a potem zaczniemy planować wysiewy okienne a to już prawie wiosna! Zapraszam

Alu ja myślę że do siewów jeszcze miesiąc, ale potem hulaj dusza.
Ciekawa jestem co wyrośnie z ostatnio sianych liliowców mam ich kilka w jednym miejscu

Nie mam nasion takiej szałwii chociaż rosła u mnie. Miłej niedzieli i Tobie i pogodna nie jest

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
U mnie już trzeci dzień słonecznie, pięknie, śniegu bardzo mało, ale jest biało, temperatura w nocy -7 , w dzień -4. Jest fajnie.
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysia, jak zwykle zdjęcia słońca prześliczne, ale masz widoki , zazdroszczę 

Pozdrawiam, Iwona.
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Marysiu teraz nie będę się tak spieszyć z siewami ,żeby nie było tak jak ostatnio , posiałam wszystko za wcześnie .
I te moje suki jeszcze zniszczyły dużą część zasiewów .
I te moje suki jeszcze zniszczyły dużą część zasiewów .

Pozdrawiam Alicja
- irminka
- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Masko, w tym roku liliowce u mnie wyjątkowo nie popisały się, nawet ich za bardzo nie fotografowałam. A u Ciebie widzę okazałe i same śliczności, okropnie więc zazdroszczę
No i pokazujesz je tak...szczególnie...ładnie... 

- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
Marysiu śliczne połączenie liliowca z firletką
zachody słońca też super, szkoda ,że ja z perspektywy miejskiego blokowca nie mogę takich obserwować , szczęściara z Ciebie
Bardzo dobrze ,że sypnęło śniegiem i złapał mrozek , bo przyroda zaczynała wariować ; osobiście widziałam nabrzmiałe zielone pąki na bzach i pomarańczowe pęki kwiatowe na pigwowcach , nie mówiąc o baziach. Żeby tylko wiosna była normalna.
Życzę Ci wszystkiego dobrego

Bardzo dobrze ,że sypnęło śniegiem i złapał mrozek , bo przyroda zaczynała wariować ; osobiście widziałam nabrzmiałe zielone pąki na bzach i pomarańczowe pęki kwiatowe na pigwowcach , nie mówiąc o baziach. Żeby tylko wiosna była normalna.
Życzę Ci wszystkiego dobrego
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Marysiu witaj po świętach
Widzę, że do Ciebie też zima zawitała, lubię gdy za oknem śnieg a w domu ciepełko z kominka.
Liliowce masz śliczne, ja mam tylko trzy bo z miejscem już kruchutko a na moje ukochane jednoroczne też muszę trochę ziemi zostawić. Obiecałam ci nasiona, przypomnij jakie

Widzę, że do Ciebie też zima zawitała, lubię gdy za oknem śnieg a w domu ciepełko z kominka.
Liliowce masz śliczne, ja mam tylko trzy bo z miejscem już kruchutko a na moje ukochane jednoroczne też muszę trochę ziemi zostawić. Obiecałam ci nasiona, przypomnij jakie

- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Przyglądam się ostatniemu zachodowi słońca. Czy na drzewach są strachy na wróble? Fajnie to wygląda.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Zawędrowałam do Ciebie za pięknymi liliowcami i również zastanawiałam się czy na tym 2 zdjęciu jest strach czy ufoludek,
który pilnuje Twoich kwiatów. Liliowce są piękne. Pozdrawiam Ela
który pilnuje Twoich kwiatów. Liliowce są piękne. Pozdrawiam Ela
Pozdrawiam Ela
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Liliowiec super, za nim też wesołe kwiatki

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Ale piękna perspektywa
tak tajemniczo i romantycznie, liliowce są jak w bukiecie
a te kiwatuszki różowe to firletka cy co ? zawsze zapominam

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Misiu teraz jest najlepszy czas na obserwację ptaków, mnie odwiedzają chmary sikorek różnistych, kowaliki, sójki i stary znajomy dzięcioł i oczywiście niezawodne wróble
Danusiu co drugi dzień słońce gdzieś znika, nie wiem czy ma jakiś limit
, ale mróz zostaje dzisiaj cały dzień -8
Iwonko a u Ciebie w ogrodzie kolorowo
Alu a ja sobie sprawiłam szklarenkę domową i niecierpliwie czekam na wiosnę, ale jak się znam to wysieję więcej niż wchodzi do szklarenki
Irminko pierwsze kwiaty liliowców były bezkształtne nawet chyba pisałyśmy o tym, ale kolejne już wyglądały lepiej. Cały czas mam w pamięci, że nie bardzo gustujesz w portretach roślin
Witam Cię Beatko, bo chyba u mnie jesteś pierwszy raz
Mam jednak szczęście, bo z mojego blokowego balkonu też robiłam zachody słońca i nawet jeden wywołam na zdjęciu
Jaka wiosna będzie taką będziemy musieli przyjąć z pokorą i na taką będziemy czekać z niecierpliwością. Pozdrawiam Cię serdecznie
Aniu witaj poświątecznie
zima sypnęła trochę śniegiem i ponoć więcej ma padać i dobrze
niech okryje nasze skarby. Kominek w takim czasie ma szczególne znaczenie 
Może poświęcisz kawałeczek trawniczka
Aniu nie pamiętam
ale wiem że ja też Ci obiecałam
muszę przejrzeć chyba zapiski i może wątek?
Margito tak to strachy w sadzie oddalonym kawałek ode mnie i przy zachodzącym słońcu wyglądają nieziemsko
Witaj Elu pewnie Sławkowi zawdzięczam Twoją wizytę
no i oczywiście dzięki liliowcom
Swego czasu jak sąsiedzi umieścili te strachy to nazwałam je ufoludami, oczywiście pilnują czereśni sąsiadów
Karolino liliowce są równie piękne jak lilie, a łatwiejsze w uprawie
Mati dziękuję
W liliowcach wysiała się firletka i stworzyła całkiem ciekawą kompozycję. Pod koniec lata musiałam ją wyrwać, bo zagłuszyła wszystko

i żeby nie było monotematycznie

i ogólnie!

Miłego wieczoru

Danusiu co drugi dzień słońce gdzieś znika, nie wiem czy ma jakiś limit

Iwonko a u Ciebie w ogrodzie kolorowo

Alu a ja sobie sprawiłam szklarenkę domową i niecierpliwie czekam na wiosnę, ale jak się znam to wysieję więcej niż wchodzi do szklarenki

Irminko pierwsze kwiaty liliowców były bezkształtne nawet chyba pisałyśmy o tym, ale kolejne już wyglądały lepiej. Cały czas mam w pamięci, że nie bardzo gustujesz w portretach roślin

Witam Cię Beatko, bo chyba u mnie jesteś pierwszy raz

Aniu witaj poświątecznie

Może poświęcisz kawałeczek trawniczka

Margito tak to strachy w sadzie oddalonym kawałek ode mnie i przy zachodzącym słońcu wyglądają nieziemsko

Witaj Elu pewnie Sławkowi zawdzięczam Twoją wizytę

Karolino liliowce są równie piękne jak lilie, a łatwiejsze w uprawie

Mati dziękuję

i żeby nie było monotematycznie

i ogólnie!

Miłego wieczoru