Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

Ja również jeszcze nie próbowałem, jednak tamto zdjęcie mnie tak zauroczyło, że chciałbym spróbować. :)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

Mam koleżankę nauczycielkę w zerówce. Wczesnym latem poprosiła mnie aby mogła przyprowadzić swoje zerówkowe dzieci, żeby zobaczyły jak rosną rośliny w ogródku. Utkwiło mi w głowie, że na pytanie:
" czy ktoś wie gdzie rosną pomidorki"
usłyszałam odpowiedź:
" w Biedronce prose pani"
To wcale nie jest śmieszne, to jest straszne.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
lilbee
200p
200p
Od: 15 cze 2014, o 00:27

Post »

Co do pomirodów, zaczęłam w tym roku, niestety na razie mam tylko balkon, ale to się zmieni. Nie zastanawiałam się że można mieć swoje, nigdy też nie miałam żadnej babci cioci itp na wsi także muszę się dużo podedukować, ale znajomi też się pytają po co mi pomidory czy inne warzywka skoro jest duży wybór na targu czy w supermarkecie i nie trzeba nic pilnować i wychodzi taniej niż pieszczenie krzaka ktory będzie miał ze 3 pomidory. Ale tak to jest, jakbym mieszkała w domu z ogrodem, bym miała więcej znajomych ktorzy docenią to hobby i rozróżnią smak pomidora swojego od sklepowego.

(hehe o no takiej odpowiedzi bym się nie spodziewała, ja swoją siostrzenice edukuje, ma prawie 3 latka wszystko wie i co lepsze na szczęście sama czeka aż coś zerwe i jej dam, strach miałam w oczach tylko jak położyłam normalną paprykę z habanero, oczywiście nie wiedziała jaka to i wbiła swoje ząbki, słysząc "nieeeeeeee" od razu wypluła a na pytanie czy bardzo piecze ze łzami w oczach powiedziała że ;:185 )
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Whitedame- to tak jak z mlekiem- na pytanie,skad się bierze mleko,większość przedszkolaków odpowiada- z kartonu!

A wracając do pomidorków i przyjemności...:) 3 dni temu został u mnie skonsumowany przedostatni pomidor własnego chowu :wink:
I muszę przyznać,że okazał się nadspodziewanie dobry- słodki,z lekką nutką kwasku. Aż nie do wiary,bo musiał być zrywany z krzaka w końcu września ( przed przymrozkami) ,a więc prawie 3 mies. temu :shock: Leżał cały czas w temperaturze pokojowej,a raczej kuchennej :wink: Ma zieloną piętkę,ale jest miękka i zjadliwa w całości. Kolor -jakby czerwony wymieszany z brązem :) Wiecie może jaka to odmiana? Jakieś podejrzenia lub sugestie? Miałam za dużo odmian,żeby coś wydedukować ;:14 ;:14

Sorry za jakość zdjęć.

Obrazek Obrazek

Ten ostatni,jeszcze dojrzewający,to odmiana Krymska Rosa. Jego nie sposób pomylić,bo ma bardzo charakterystyczny kształt. Ale temu jeszcze troche się zejdzie z wybarwieniem. Dopiero złapał rumieiec na czubku :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Chciałbym spytać, jakie preparaty używacie przeciwko ZZ :?: Pytam, ponieważ przygotowuję się do kolejnego sezonu i chcę być przygotowany na wszystkie przypadki.

Oczywiście mam na myśli jakieś środki zapobiegawcze. Słyszałem, że już po wystąpieniu samej choroby można pryskać miedzianem.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wszystkie informacje są tutaj :arrow: POMIDORY w pigułce - choroby i szkodniki. Linki ... rady.
i jeszcze jest coś takiego :arrow: POMIDORY
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

jokaer Dziękuję :) Po wstępnym przeglądnięciu wątków uważam, że Revus będzie najlepszy.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

McMArchewka ja bym radziła kupić z 3 różne (oparte na innych związkach chemicznych) - w tym jeden interwencyjny. Wspomóc się możesz np. OW i HT. Jak będzie sprzyjająca ZZ pogoda to sam Revus sobie nie poradzi.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Alyaa Dziękuję za radę :) Tak więc poza Miedzianem i Revusem jaki mogłabyś mi jeszcze polecić?
I w ogóle co oznacza to, że oprysk jest interwencyjny :?:
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miedzian - tylko jak wysadzasz rozsadę. Interwencyjny - już, że tak napiszę "walczy" z chorobą, a nie tylko ochrania - gdy już widzimy efekty choroby to inne środki będą miały problem z nią sobie poradzić. Rejestrację na pomidora ma Mildex, ale jest jeszcze Infinito (rejestracja na ziemniaki). W tym roku musiałam użyć i Infinito, i Mildex (niestety z mojej winy - przeciągłam czas pomiędzy opryskami, zmiana pogody i wyszła). Ale się udało.
Musisz sam zobaczyć jakie produkty u Ciebie oferują lub w sklepie, gdzie chcesz kupić. Dobrać kilka o różnym składzie, by robić opryski naprzemiennie.
Jeśli lato będzie ciepłe i mało wilgotne to można je spokojnie ograniczyć do minimum.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Aham, rozumiem. A czy jakikolwiek sposób osłony pomidorów czy w postaci tunelu, czy też daszku w kształcie odwróconej L zmniejsza ryzyko wystąpienia ZZ?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmniejsza, ponieważ ZZ lubi mokro i chłodno. Dlatego najgorsze są deszcze, mgły, rosa, w dodatku przy chłodnych nocach (w sierpniu miałam w nocy poniżej 10 stopni + deszcze, dodatkowo mam dość mokry teren i są często mgły - wychodzisz i po pewnym czasie czujesz wilgoć na twarzy, włosach, a co dopiero pomidory, które sobie rosną).

Jak się ZZ pojawiła w moim regionie, to nie odpuszcza. W zeszłym roku lato było o wiele lepsze dla warzyw - ja nie miałam ZZ, ale sąsiadka bez oprysków nic nie miała z pomidorów.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Zatem nie pozostaje mi nic, jak tylko zaprojektować sobie takie zadaszenie.

Wypytuję o te opryski, ponieważ w tym roku wszystkie pomidory padły na ZZ. W przyszłym roku będę się przed nią bronił rękami i nogami, i spryskiwaczem :D

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zadaszeniem też można zrobić krzywdę pomidorom. Nie tyle chodzi o mokre liście, co o szybkość ich schnięcia. Jeśli osłona ograniczać będzie wentylację krzaków, to tym szybciej pomidory złapią ZZ. Z wieloletnich obserwacji śmiem twierdzić, że nie tyle deszcz sprzyja infekcji, co poranna rosa.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

McMArchewka pisze:Aham, rozumiem. A czy jakikolwiek sposób osłony pomidorów czy w postaci tunelu, czy też daszku w kształcie odwróconej L zmniejsza ryzyko wystąpienia ZZ?
Przez 3 lata (2010,2011, 2013) daszek skutecznie uchronił moje pomidory przed ZZ, a w 2014 porażone ZZ liście zaschły (pomógł upał w odpowiednim momencie) i krzak dalej rósł odbijając wilki - pomidory dorosły i dojrzały bez oznak choroby.
Mój pół-namiot rośnie w miejscu gdzie praktycznie stale wieją zachodnie (lekko południowe) wiatry i pomidory szybko obsychają.

*W 2011 miałam równocześnie rząd bez zadaszenia i nic nie zjadłam - wiatry i obsychanie nie pomogły.
*umieszczałam zdjęcia w poprzednich latach
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”