Seler naciowy - cudowne warzywo.,przepisy
Re: Seler - cudowne warzywo.
No nie wiem jak z selerem jest, czy całą zimę (prawie ) całą rośnie czy usycha
Na wsi mieszkam i od kilku lat zostawiam na zimę pietruszkę, nie usycha i rośnie nawet bardzo wczesną wiosną oczywiście aż do późnej jesieni.
Tego roku była ciężka zima, ale w poprzednich latach nać pietruszki to miałem caluteńki roczek,
pozdrawiam.
Na wsi mieszkam i od kilku lat zostawiam na zimę pietruszkę, nie usycha i rośnie nawet bardzo wczesną wiosną oczywiście aż do późnej jesieni.
Tego roku była ciężka zima, ale w poprzednich latach nać pietruszki to miałem caluteńki roczek,
pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Seler - cudowne warzywo.
Seler naciowy można kupić przez cały rok w każdym markecie 

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- aniag78
- 200p
- Posty: 258
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Austria, dolina Dunaju
Re: Seler - cudowne warzywo.
Kochane, co można zrobić z dużej ilości selera naciowego? Kupiłam w tym roku nasiona z "podejrzanego" źródła. Miał wyrosnąć zwykły seler, a skończyłam z około 50 szt. naciowego. I nie wiem totalnie co robić z taką ilością 

- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Seler - cudowne warzywo.
Można robić różne surówki, pyszny jest np. z serkiem. Można dodawać go do zup. We Włoszech jadłam pyszną sałatkę z selera naciowego z surowymi pieczarkami - do tego sos na bazie oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Selera w plastrach na kotlety trzeba najpierw obgotować przez ok. 10 - 15 minut.Karolina__ pisze:A smażył ktoś selera jak cukinię? Ja jeszcze nie próbowałam ale podobno taki kotlecik dorównuje smakiem schabowym:) Ja lubie sobie dodawać plasterki na kanapkę z wędlinką, no i pyszny jest sok z marchwi i selera
Beata
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Seler - cudowne warzywo.
Z selera można zrobić fajne frytki. Dobrze smakują również bez soli-kiedyś modna była taka dieta odchudzająca bez soli i cukru i smażony seler miał w niej swoją rolę 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 947
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Woj. wielkopolskie
Re: Seler - cudowne warzywo.
Czy ktoś z was je seler w konkretnym celu?
Powoli dopada mnie DNA moczanowa. Słyszałem, że najlepszym lekarstwem jest
właśnie seler korzeniowy, systematycznie spożywany.
Ktoś może też słyszał o tej właściwości selera, że rozpuszcza moczany w stawach?
Pozdrawiam. Darek.
Powoli dopada mnie DNA moczanowa. Słyszałem, że najlepszym lekarstwem jest
właśnie seler korzeniowy, systematycznie spożywany.
Ktoś może też słyszał o tej właściwości selera, że rozpuszcza moczany w stawach?
Pozdrawiam. Darek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 573
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Seler - cudowne warzywo.
Sok z korzenia selera ma działanie moczopędne,obniża ciśnienie.Podobne zastosowanie ma pietruszka.Wydaje mi się,że dobrze jest też stosować nasiona selera.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Seler - cudowne warzywo.
Dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Seler działa przeciwbólowo. Picie wywaru z gotowanej bulwy selera łagodzi bóle artretyczne. Również przy dnie moczanowej jedzenie selera w każdej postaci oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę obolałym stawom. Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który nie wydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle).
Beata
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Seler - cudowne warzywo.
Poczytaj tu:Darko52 pisze:Czy ktoś z was je seler w konkretnym celu?
Powoli dopada mnie DNA moczanowa. Słyszałem, że najlepszym lekarstwem jest
właśnie seler korzeniowy, systematycznie spożywany.
Ktoś może też słyszał o tej właściwości selera, że rozpuszcza moczany w stawach?
Pozdrawiam. Darek.
http://www.naturalneleki.com.pl/seler-w ... lecznicze/
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 33956.html
Pozdrawiam, Marta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 947
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Woj. wielkopolskie
Re: Seler - cudowne warzywo.
Dziękuję Wam za potwierdzenie leczniczych właściwości selera, przy
dolegliwościach stawowych , oraz problemach z DNĄ moczanową.
Będę kroił plasterki , i kładł na kanapki
Pewnie ,że picie soku z selera dawałoby lepsze rezultaty, ale
taka wyciskarka do soków, to chyba z 1000zł kosztuje, albo i lepiej.
Pozdrawiam. Darek.
dolegliwościach stawowych , oraz problemach z DNĄ moczanową.
Będę kroił plasterki , i kładł na kanapki
Pewnie ,że picie soku z selera dawałoby lepsze rezultaty, ale
taka wyciskarka do soków, to chyba z 1000zł kosztuje, albo i lepiej.
Pozdrawiam. Darek.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Seler - cudowne warzywo.
Darku myślę,że z tą ceną trochę przesadziłeś...
Ja w ubiegłym roku zakupiłam za ok. 150 zł sokowirówkę popularnej polskiej firmy i doskonale się sprawdza zarówno w przypadku miękkich owoców jak i twardych warzyw (buraki, marchewka).
Poszukaj, na pewno cos znajdziesz w przyzwoitej cenie.
Ja w ubiegłym roku zakupiłam za ok. 150 zł sokowirówkę popularnej polskiej firmy i doskonale się sprawdza zarówno w przypadku miękkich owoców jak i twardych warzyw (buraki, marchewka).
Poszukaj, na pewno cos znajdziesz w przyzwoitej cenie.
Pozdrawiam, Marta.
Re: Seler - cudowne warzywo.
Witam,
z tym selerem to radzę troszkę uważać. Całe życie go używam jako składnik włoszczyzny do zup i innych potraw i nikomu nic się nie działo. Parę lat temu dostałam parę dorodnych bulw selera i zrobiłam z 2-ch surówkę do obiadu. I okazało się, że małżonek jest uczulony - normalnie puchł "w oczach"; biegiem na izbę przyjęć do szpitala, gdzie go odczulali. Poczytałam i faktycznie może niektórych uczulać. Dodam jeszcze, że mąż do tej pory nie był na nic uczulony.
http://alergie.mp.pl/alergeny/pokarmowe ... l?id=57800
Pozdrawiam serdecznie
z tym selerem to radzę troszkę uważać. Całe życie go używam jako składnik włoszczyzny do zup i innych potraw i nikomu nic się nie działo. Parę lat temu dostałam parę dorodnych bulw selera i zrobiłam z 2-ch surówkę do obiadu. I okazało się, że małżonek jest uczulony - normalnie puchł "w oczach"; biegiem na izbę przyjęć do szpitala, gdzie go odczulali. Poczytałam i faktycznie może niektórych uczulać. Dodam jeszcze, że mąż do tej pory nie był na nic uczulony.
http://alergie.mp.pl/alergeny/pokarmowe ... l?id=57800
Pozdrawiam serdecznie
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Seler - cudowne warzywo.
PASZTET Z SELERA:
2 duże selery,
1 duża cebula,
2 kostki bulionu grzybowego,
1 kostka masła,
1 szkl. wody,
1 szkl. bułki tartej,
4 jaja,
sól,
pieprz,
czubryca,
seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach, dodać wodę , masło,kostki grzybowe, gotować 1 godz. od czasu do czasu mieszając i wystudzić.
Dodać żółtka, tartą bułkę , przyprawy, wyrobić dodać ubitą pianę z białek, wymieszać i wyłożyć do wąskiej blaszki.
Piec 1 godz.
najlepiej smakuje po ostudzeniu do kanapek z dodatkami i jest trwałym produktem
2 duże selery,
1 duża cebula,
2 kostki bulionu grzybowego,
1 kostka masła,
1 szkl. wody,
1 szkl. bułki tartej,
4 jaja,
sól,
pieprz,
czubryca,
seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach, dodać wodę , masło,kostki grzybowe, gotować 1 godz. od czasu do czasu mieszając i wystudzić.
Dodać żółtka, tartą bułkę , przyprawy, wyrobić dodać ubitą pianę z białek, wymieszać i wyłożyć do wąskiej blaszki.
Piec 1 godz.
najlepiej smakuje po ostudzeniu do kanapek z dodatkami i jest trwałym produktem
-
- 500p
- Posty: 516
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Miłoszyce
- Kontakt:
Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.5
Ja robię surówkę z selera, marchewki i kwaśnego jabłka, doprawiam musem malinowym i odrobiną oleju słonecznikowego lub z pestek winogron. Lubię też selera smażonego na oliwie z vegetą (robię swoją). Kroję na pół centymetrowe plasterki obsmażam na oliwie i po usmażeniu posypuję vegetą. Może to być przekąska na kolację albo jarzynka do mięsnego obiadu.