Rozmnażaj go, rozmnażaj bo to niewątpliwie ciekawostka, sama bym takiego chciała

Może lepiej Perełka SerbiiComcia pisze:... Lepiej już niech będzie Perła Serbii.
W Chorwacji spotykałam nazwę Rajčica na określenie pomidorów, a oni posługują się językiem serbsko-chorwackim - czyli oprócz oficjalnego języka są odmiany w zależności od kraju?forumowicz pisze:Pomidor po serbsku to " paradajs" / ????????/ . Może więc jakaś nazwa kojarząca się z rajem.
Ja mam koleżankę Chorwatkę, z którą pod koniec roku będę się własnie wymieniać nasionami. Pytałam się o chorwackie odmiany pomidorów czy papryk, a ona mi napisała, że przez wojny i kiepską sytuację polityczną w kraju, ich rząd nie myśli o zachowywaniu czy tworzeniu nasion, więc nic konkretnego nie mają. To, co sieją, to pomidory sprowadzane przeważnie z Włoch. Najpopularniejszy pomidor wśród mieszkańców jej wioski, to 'Pelat' - tak go nazywają, jakaś włoska odmiana NN, która puszczona na żywioł przez ileś tam lat u Chorwatów - pewnie żyje własnym życiemostatnia szansa pisze: W Chorwacji spotykałam nazwę Rajčica na określenie pomidorów, a oni posługują się językiem serbsko-chorwackim - czyli oprócz oficjalnego języka są odmiany w zależności od kraju?