Moje endorfiny w kolorach tęczy
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje endorfiny w kolorach tęczy
Witaj,witaj zuzanko,Cieszę się,że Cię przyjazne wiatry przywiały w te strony i po drodze wdepnęłaś do mnie.
Odpowiem Wam razem, zuzance i Tereni.Powiem Wam,że ja też w różnych ogrodach spotykam intrygujące obrazki i się zastanawiam czemu to może służyć. A że pomysły forumków nie znają granic to każde takie "cuś" bardzo łechce moją ciekawość i katuje moją wyobrażnię do czgo ja bym to zastosować mogła.
Odpowiem Wam razem, zuzance i Tereni.Powiem Wam,że ja też w różnych ogrodach spotykam intrygujące obrazki i się zastanawiam czemu to może służyć. A że pomysły forumków nie znają granic to każde takie "cuś" bardzo łechce moją ciekawość i katuje moją wyobrażnię do czgo ja bym to zastosować mogła.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Wando
Gdzie jesteś ??? Pokaż się i podpowiedz jakie pomidorki do gruntu wybrać a jakie do szklarni - Ty jesteś mistrz w tej dziedzinie
Pozdrawiam cieplutko

Pozdrawiam cieplutko

- badzia
- Kontakt:
Teńka,do szklarni to Ci nic nie podpowiem,bo nie wiem.Nie mam szklarni więc i doświadczenia nie mam. Myślę,że można wszystkie, ale odmiany póżniejsze i zupełnie póżne to już na pewno nie do gruntu tylko do szklarni własnie. W wątku: "Jakie odmiany pomidorów na następny sezon ..." znajdziesz informacje o odmianach,a potem to już tylko żonglowanie kursorem po arkuszu z pomidorkami.
Ja na następny sezon wybrałam 20 odmian. Z mojej uprawy będzie kilka, kilka mam spoza akcji,no i się uzbierało
Szczególnie gustuję w czarnych,nieśmiało sięgnęłam też po pomarańczowe.Do tej pory omijałam ten kolor. Koktajlówek zaplanowałam 3 odmiany.
Życzę przyjemnej lektury i trafnego wyboru

Ja na następny sezon wybrałam 20 odmian. Z mojej uprawy będzie kilka, kilka mam spoza akcji,no i się uzbierało

Życzę przyjemnej lektury i trafnego wyboru

- TerDob
Wandziu dziękuję pięknie
Idę poczytać
jakoś jeszcze nigdy nie trafiłam do tego wątku
Też życzę powodzenia

Też życzę powodzenia

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandziu jeszcze z tego sezonu pomidory nie zjedzone a Ty juz planujesz ilość odmian w kolejnym .... czytałam 2 razy i wychodzi mi z tego dużooooooooooo odmian
Ja kilka lat temu tak próbowałam a teraz juz sprawdzone na moje syberyjskie klimaty i póki co nie będę eksperymentować. Czeka mnie zakup małego foliaczka typowo do uprawy pomidorów .

Ja kilka lat temu tak próbowałam a teraz juz sprawdzone na moje syberyjskie klimaty i póki co nie będę eksperymentować. Czeka mnie zakup małego foliaczka typowo do uprawy pomidorów .
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandziu lada chwila dostaniemy nasionka z akcji - wysłane 2-01-15
Zerknij na listę - jesteśmy obok siebie
NASIONA WYSŁANE

Zerknij na listę - jesteśmy obok siebie
NASIONA WYSŁANE
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wando będziesz miała pomidorowy raj, oby tylko nadchodzący sezon był przyjazny dla nich. Ja tego roku skromnie zamówiłam, mam też swoje odmiany, te wypróbowane więc i je posieję, ale jeszcze dokładnie nie liczyłam ile odmian będzie.
Chryzantemy pięknie u Ciebie kwitły. Mnie kilka z zeszłorocznych zakupów w ogóle nie odbiły, a czekałam długo cierpliwie. Te, które zostały podzieliłam, cudnie do późnej jesieni wyglądały. Zdjęcia na bieżąco uzupełniam u siebie.
Chryzantemy pięknie u Ciebie kwitły. Mnie kilka z zeszłorocznych zakupów w ogóle nie odbiły, a czekałam długo cierpliwie. Te, które zostały podzieliłam, cudnie do późnej jesieni wyglądały. Zdjęcia na bieżąco uzupełniam u siebie.
- badzia
- Kontakt:
Tereniu,ja też cały czas czytam o pomidorkach.Przeraża mnie ta mnogość zabiegów pielęgn. ale nie rezygnuję z ich uprawy, za bardzo lubię jeść pyszne i zdrowe pomidory.Otrzymałaś już nasionka?
Krysiu, w tym roku chcę ograniczyć do połowy ubiegłorocznej ilości tj, do 40 sztuk +4 kokt. Co do ilości odmian to jeszcze nie wiem,bo nie wiem na co się załapałam.
Foliaczek,wspaniale,będziesz sobie mogła pozwolić na nieco póżniejsze odmiany, wśród których są prawdziwe rarytasy. Nasionka to chyba od Amanity,malutko u niej zamawiałam.Bardzo mnie ucieszyła ta wiadomość,bo akurat miałam obrzydliwą chandrę,i od razu lepiej.
Dorotko,mówisz,że będę mieć raj pomidorowy. Zobacz jaki mi się raj zapowiadał w ostatnim sezonie.

Wszystkie odmiany w pełni dojrzewania i naraz raj zamienił się w czarne czeluście piekła.Uchroniło się tylko pięć odmian i te sobie zostawiłam,ich nasiona poszły na akcję.
Ubolewam nad utratą Twoich chryzantem, czy wśród moich nie ma tych utraconych? Sprawdż,może coś wypatrzysz, pokazałam wszystkie.
U mnie w tej chwili pada gruby grad.
Krysiu, w tym roku chcę ograniczyć do połowy ubiegłorocznej ilości tj, do 40 sztuk +4 kokt. Co do ilości odmian to jeszcze nie wiem,bo nie wiem na co się załapałam.
Foliaczek,wspaniale,będziesz sobie mogła pozwolić na nieco póżniejsze odmiany, wśród których są prawdziwe rarytasy. Nasionka to chyba od Amanity,malutko u niej zamawiałam.Bardzo mnie ucieszyła ta wiadomość,bo akurat miałam obrzydliwą chandrę,i od razu lepiej.
Dorotko,mówisz,że będę mieć raj pomidorowy. Zobacz jaki mi się raj zapowiadał w ostatnim sezonie.

Wszystkie odmiany w pełni dojrzewania i naraz raj zamienił się w czarne czeluście piekła.Uchroniło się tylko pięć odmian i te sobie zostawiłam,ich nasiona poszły na akcję.
Ubolewam nad utratą Twoich chryzantem, czy wśród moich nie ma tych utraconych? Sprawdż,może coś wypatrzysz, pokazałam wszystkie.
U mnie w tej chwili pada gruby grad.
- TerDob
Wando witaj
No pięknie się zapowiadał raj pomidorowy - u mnie było podobnie
ja czytam cały czas o kwitach - tych które chciałabym mieć
Mszę przerzucić się na pomidorki . Nasionek jeszcze nie mam i nie ma mnie na liście , tak że nie wiem na co się załapałam
A Ty już zaczynasz nowy sezon ??
Pozdrawiam serdecznie

No pięknie się zapowiadał raj pomidorowy - u mnie było podobnie

A Ty już zaczynasz nowy sezon ??
Pozdrawiam serdecznie

- korzo_m
Wando bo rok 2014 nie był szczęśliwy dla pomidorów, za dużo wilgoci. Moje sadzone w gruncie tez szybko padły, dwa dni im wystarczyło. Żadne opryski chemią nie pomogły.
Mnie ta siewka przypomina winogrono, ale na 100% pewna nie jestem.
U nas dziś śnieżyca goni, śnieżycę 3 razy szuflowałam.
Mnie ta siewka przypomina winogrono, ale na 100% pewna nie jestem.
U nas dziś śnieżyca goni, śnieżycę 3 razy szuflowałam.
- badzia
- Kontakt:
Dorotko,jeśli to jakaś szlachetna winorośl byłoby nawet fajnie,latem powinno się wyjaśnić.Ptactwo mi różności wysiewa.A co do klimatu to jaka zima takie lato.I jak tu się na pomidory nastawiać,ale z drugiej strony nic nie robić nie można.
U mnie nie ma czego szuflować,wszystko wiatr wywiał.
Lekarstwo na wstrętną aurę za oknem,nie widać nic,bo ciemno,ale bardzo słychać.

W międzyczasie podpowiedziano mi,że siewka,o którą pytałam może być całkiem ładnym parkowym drzewkiem
U mnie nie ma czego szuflować,wszystko wiatr wywiał.
Lekarstwo na wstrętną aurę za oknem,nie widać nic,bo ciemno,ale bardzo słychać.

W międzyczasie podpowiedziano mi,że siewka,o którą pytałam może być całkiem ładnym parkowym drzewkiem

- korzo_m
Wando ja na 100% nie byłam pewna co to jest więc może i być drzewko. Miedzy moimi krzakami znalazłam jesienią siewkę klonu, zastanawiam się co z tym zrobić, jak przezimuje to pomyślę, bo klon to duże drzewo, cienia mi potrzeba, tylko gdzie posadzić, aby oraczowi nie przeszkadzało
Ostatni irys bardzo ładny, ja mam podobną miniaturkę.
U mnie sypie i dziś dobrze, jest wokół pięknie biało.

Ostatni irys bardzo ładny, ja mam podobną miniaturkę.
U mnie sypie i dziś dobrze, jest wokół pięknie biało.
- badzia
- Kontakt:
Dorotko,nie wiadomo jakiego klona przywiał Ci wiatr, są takie,które warto mieć i są takie,które trzeba tępić od zaraz.Mnie prześladują te drugie.Masz gdzieś wklejone zdjęcie tego iryska miniaturki? W tej wersji jeszcze go nie spotkałam.
- korzo_m
Wando trochę mi się kolorki poprzestawiały mam niby podobny ale po dłuższym oglądaniu jest zupełnie inny, niski na który typowałam
http://zdjeciowrzucacz.webatu.com/foto/SAM_4932.JPG
no i wysoki o ciut innym odcieniu płatków na brzegach
http://zdjeciowrzucacz.allalla.com/foto/SAM_4994.JPG
Klon, który mam to zapewne ten co trzeba tępić od razu
http://zdjeciowrzucacz.webatu.com/foto/SAM_4932.JPG
no i wysoki o ciut innym odcieniu płatków na brzegach
http://zdjeciowrzucacz.allalla.com/foto/SAM_4994.JPG
Klon, który mam to zapewne ten co trzeba tępić od razu