McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

ostatnia szansa pisze:Astra Polka jest w zasadzie zielona :wink: , Atena Polka jest żółta. Sprawdź torebkę po nasionach.
Tak, sprawdziłem, to Atena Polka :D Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

Renny74 :wit Bardzo dziękuję za miłe słowa Widać syn nie za bardzo interesuje się ogrodnictwiem :D Ja po prostu robię to, co lubię robić najbardziej. Ogrodnictwo to moja największa pasja.

Chciałbym spytać o to, czym ogradzacie swoje grządki od trawnika :?: Ja stosuję drewniane płotki. I jeszcze jak u Was wygla sprawa bruzd? W tym roku chcę je już koniecznie wyłożyć deskami.

Glinka U mnie sprawa z marchewkami wyglądała podobnie. Pojawiły się podejrzenia, że to wina nawet nicienia guzaka północnego. Na szczęście ćwiek tkwił w nawożeniu. W tym roku marchewki rosły sobie na nowej grządce, gdzie nie spałem żadnych nawóz. Była ok ;:333
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Teraz to wiem, że nie lubi (akurat w tym roku trafiła na mniej nawożoną rabatkę, dlatego jako tako urosła), to w następnym nie ma wyjścia i musi być min 10cm i gruba jak nadgarstek ;:306 ...chociaż teraz się martwię, że mi przy tej pogodzie amsterdamka wykiełkuje (siałam na początku grudnia). Ja spróbuję ze skoszoną trawą jako przerwy między grządkami, a do tej pory nie mieliśmy barierek między trawą i rabatką (ale widziałam, że kupili na jesieni plastikowe paski w rolkach... więc chyba będę się bawić w "krawężniki" :lol: , nie zapominając o wytruwaniu chwastów wszelakich z trawników).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja odgradzam rolborderem z plastiku albo drewna , jednak wole kamienie , mam prawie wszystko w kamieniach zresztą zobacz u mnie :D ewentualnie wkopane kamienie albo cegly w ziemie :wit
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, ładnie by to wyglądało...ale ogród w którym się kopie, grabi i pieli to trochę inna sprawa jak grządki kwiatowe :D. Taki krawężnik z cegieł ładnie by wyglądał, ale ja pozostanę na razie bez :D (jeszcze by mi powiedzieli, że już całkiem świruję z tym ogrodem, a cegły też za darmo nie są :lol: , prędzej idzie ostrym szpadlem wyrównać to co wlazło z trawnika na czystą ziemię :wink: .
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Glinka Ja, jak możesz zobaczyć na pierwszych zdjęciach, ogrodziłem grządki drewnianym płotkiem. Powiększając grządki będę musiał je dokupić, bo chyba raczej nie wystarczą :D

Dzisiaj chcę dodać już zwymiarowany plan mojej grządki :wink:
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Nareszcie :!: Dodaję szczegółowy plan ogródka, ze wszystkim wymiarami :) Proszę, oceńcie.

Obrazek
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajny plan,dla mnie za mały ale dobrze mieć choć skrawek na swoją zieleninkę.Ja u siebie na działce to mam symboliczny już warzywniak, za to na polu mam już kawał pola :tan
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Gdybym mógł, to co roku powiększałbym te swoje "włości" :D W gwoli ścisłości jest to plan ukazujący już scalone trzy okrągłe grządki w jedną całość. Aaa, zapomniałbym: przyjąłem, że 2 cm na planie to 1 m w terenie, czyli skala 2:1. Wszystkie inne wymiary liczyłem z proporcji. Poza tym postanowiłem dać w tym roku ostatni raz szansę kukurydzy (posadzę gotową rozsadę). Będzie sobie rosła na obwódce grządki z cukiniami :)

Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś oceniłby tak wnikliwie mój plan (szczególnie chodzi mi o wymiary poszczególnych zagonów).
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

McMArchewka pisze:... Aaa, zapomniałbym: przyjąłem, że 2 cm na planie to 1 m w terenie, czyli skala 2:1. ...
Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś oceniłby tak wnikliwie mój plan (szczególnie chodzi mi o wymiary poszczególnych zagonów).
Ja wnikliwie oceniam matematycznie :wink:
2 cm ------------- 1 m
2 cm ------------- 100 cm
1cm --------------50 cm
Skala 1 : 50
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szansa, powinnaś uczyć matematyki, tłumaczysz logicznie, a zarazem ze zrozumieniem. ;:63
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Michale ale jak mamy Ci doradzić? To Ty najlepiej wiesz czego potrzebujecie i co lubicie jeść, co rośnie dobrze a z czym dać sobie spokój :)
Ja będę siać/sadzić około 70 odmian warzyw różnych gatunków w płodozmianie trzyletnim. Na 100m2 nie zostawiając nigdy gołej ziemi tzn. przedplon, plon główny i poplon także z wykorzystaniem warzyw zimujących i nawozów zielonych. Wieloletnie - rabarbar, truskawki mam zupełnie osobno. Zielnik też osobno około 20m2. Nijak się ma mój plan upraw do Twojego, bo mamy inne założenia i potrzeby ;)
Ja nie widzę u Ciebie niczego co by trzeba wnikliwie oceniać, wszystko jest w porządku - uwzględniłeś rozmiary poszczególnych warzyw, jest kompostownik, powiększyłeś obszar warzywnika - rozwijasz się i oby tak dalej. Żebyście ostatniego zdania nie odebrali jako wywodu jakiejś alfy czy tam omegi ;) Ilu ja się rzeczy dowiedziałam i nauczyłam podczas wertowania FO to się nie da policzyć :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dałabym się pokroić za nieograniczone pole do popisu :(, marzy mi się duże pole na którym mogłabym sadzić co mi się zamarzy ;:224 (a tak to trzeba się upchać na ogródeczku z czterema grządkami po 1,5 m x 4 m :(...a do tego brak miejsca na więcej drzew i krzaczków ;:145 .
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

ostatnia szansa Już dużo razy przerabiałem skalę na kółku geograficznym, jednak do dzisiaj nie mogę tego zapamiętać xD Dzięki :wink:

Vamila Pomysł na ten szczegółowy plan podsunął mi BobejGS. Chodziło oto, aby ocenić, czy niektóre rośliny jest sens uprawiać, czy nie lepiej dać innym więcej miejsca itd... To mam na myśli :)
Ojej, swoją drogą mój ogródek warzywny będzie niewiele większy od Twojego zielnika ;:oj Powiedz proszę, jakie będziesz uprawiać zioła? U mnie takowe będą rosnąć wzdłuż grządek. Ale warzywniak będziesz miała ogromny ;:215 Ja osobiście też będę się starać, żeby w każdym miejscu, o każdej porze coś rosło. Ja mam tylko 28,3 m2. Jakoś to pomieszczę wszystko :D

Ginka Wiesz, zawsze możesz powiększyć. Tak liczę i wychodzi mi, że powierzchnia Twoich grządek wynosi 24 m2, tak więc jest ok ;:333 Uważam, że taka powierzchnia, którą paluje wystarczy mi... jak na razie :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niby mikra powierzchnia to nie jest, ale porównując tutejsze ogródki, mojego sąsiada lub wujka...to to mizerotka, oni mają połowę swoich włości przeznaczoną na ogród, my coś koło 1/5 :oops: (szczególnie że drugi wujek, górnik emeryt-rolnik po ojcu ma kilka sporych pól i jedną łąkę obok naszego domu...nie wspominając już o trzodzie). Można i nie można (lub bardziej szkoda miejsca na zawalanie uporządkowanej przestrzeni rzeczami które dodadzą cienia np. świeżo zasadzonym chryzantemom, bo zrobiłam porządek pod płotkiem :roll: ), a i trawnika całkowicie nie mogę usunąć...bo lubię troszkę soczystej zieleni naokoło. Ewentualnie ostatecznie mogłabym jeszcze przyciąć co nieco... i przedłużyć grządki o 0,5m ale resztę będę mogła robić po wycięciu starej czereśni ;:224 .
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Wiesz, czasami dość ciężko bywa z prowadzeniem ogrodu, a tu brak miejsca, a tu znowu pomidory marnieją itd...

Dostałem dziś nasionka fasoli z orzełkiem :tan Patrzę się na plan i zastanawiam się, gdzie je umiejscowić. Prawdopodobnie wybiorę zagłębienia, między redlinami z marchwią.A tyle zachodu tylko po to, żeby nie doszło do skrzyżowania orzełka z jakąś inną odmianą. Chcę dorobić się w tym roku jak najwięcej nasion, a kto wie, jeśli roślina się sprawdzi, to może będzie kiedyś moją koronną fasolką karłową :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”