Potrawy Wigilijne
- dotii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Witam
U mnie również obowiązkowo 12 potraw
-Barszcz grzybowy,
-kapusta z grzybami,
- smażona ryba w zalewie octowej ,
-karp smażony,
-pstrąg smażony ,
-ryba po grecku ,
-ryba w ananasie ,
-krokiety z kapustą i pieczarkami ,
-pierogi z kapustą i grzybami ,
-gołąbki z ziemniakami i kaszą,
-śledz w śmietanie ,
-karp zapiekany z pieczarkami na maśle ,
U mnie również obowiązkowo 12 potraw
-Barszcz grzybowy,
-kapusta z grzybami,
- smażona ryba w zalewie octowej ,
-karp smażony,
-pstrąg smażony ,
-ryba po grecku ,
-ryba w ananasie ,
-krokiety z kapustą i pieczarkami ,
-pierogi z kapustą i grzybami ,
-gołąbki z ziemniakami i kaszą,
-śledz w śmietanie ,
-karp zapiekany z pieczarkami na maśle ,
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dotti- jak robisz barszcz grzybowy?
Fajnie się czyta,jaka jest różnorodność potraw wigilijnych w zależności od regionu
I pomyśleć,ze kiedyś, dawno temu myślałam,ze wszyscy jedzą to samo w wigilię

Fajnie się czyta,jaka jest różnorodność potraw wigilijnych w zależności od regionu

I pomyśleć,ze kiedyś, dawno temu myślałam,ze wszyscy jedzą to samo w wigilię

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
W każdym regionie jest inna tradycja , potrawy ,które przygotowujemy w domu robiły nasze mamy ,ale nasze drugie polówki też wnoszą jakieś danie ,które później trafia na stół wigilijny ,u mnie to były śledzie w śmietanie ,najpierw się oburzyłam jak to śmietana na wigilię ??? a teraz śledzie już się u nas rozpowszechniły ,mama też je dodała do meni wigilijnego ,tak też było z kapustą z grochem , sama taka nijaka jest ale po dodaniu masła niebo w gębie -całe święta się dopominają czy jeszcze zostało
A te jabłuszka PESTKA@ jak bym dostała to też bym się bardzo ucieszyła

A te jabłuszka PESTKA@ jak bym dostała to też bym się bardzo ucieszyła

- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Krynka,oto mój przepis
Sporą ilość grzybów(5 garści ) dzień wcześniej wrzucam do garnka i zamaczam w wodzie. Najlepsze są kapelusze ,które po ugotowaniu podaję z barszczem na talerzu .
Na Następny dzień dodaje włoszczyznę,marchew ,por,cebulę,seler i ziarenka pieprzu ,i gotuje do miękkości grzybów.
Wyciągam wyłącznie włoszczyznę .
Do wywaru z grzybami ,dodaje odrobinę soku z kiszonej kapusty, jeśli nie posiadam dodaje octu ,zaciągam mąką i śmietaną ,doprawiam solą i pieprzem.Maggi też dodaje fajny posmak .
Barszcz powinien być w miarę kwaśny .
smacznego
Sporą ilość grzybów(5 garści ) dzień wcześniej wrzucam do garnka i zamaczam w wodzie. Najlepsze są kapelusze ,które po ugotowaniu podaję z barszczem na talerzu .
Na Następny dzień dodaje włoszczyznę,marchew ,por,cebulę,seler i ziarenka pieprzu ,i gotuje do miękkości grzybów.
Wyciągam wyłącznie włoszczyznę .
Do wywaru z grzybami ,dodaje odrobinę soku z kiszonej kapusty, jeśli nie posiadam dodaje octu ,zaciągam mąką i śmietaną ,doprawiam solą i pieprzem.Maggi też dodaje fajny posmak .
Barszcz powinien być w miarę kwaśny .
smacznego

Mój zielony raj.
- krynka
dziękuję dotii- tak właśnie moja teściowa robiła zupę grzybową,tylko chyba bez kwasu z kapusty. Do tego ziemniaczki z cebulką podane na osobnym talerzu. Dobre to było 

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Skoro tak wyliczacie to u mnie od lat jest takie samo menu na Wigilię -
śledź po grecku
śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiem
śledź w oleju z żurawiną,chilli potraktowany po wymoczeniu roztworem octu
barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym
karp smażony
karp w galarecie
pierogi z kapustą i grzybami
sałatka jarzynowa
sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki
własny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnami
kompot z suszonych owoców
kutia
makowiec, piernik, orzesznik .
Czasem coś eksperymentujemy z jakimiś nowościami może w tym roku dodam roladę roladę szpinakowo-łososiową i jak dostanę to będzie smażony szczupak
śledź po grecku
śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiem
śledź w oleju z żurawiną,chilli potraktowany po wymoczeniu roztworem octu
barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym
karp smażony
karp w galarecie
pierogi z kapustą i grzybami
sałatka jarzynowa
sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki
własny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnami
kompot z suszonych owoców
kutia
makowiec, piernik, orzesznik .
Czasem coś eksperymentujemy z jakimiś nowościami może w tym roku dodam roladę roladę szpinakowo-łososiową i jak dostanę to będzie smażony szczupak
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Barszcz grzybowy w wykonaniu mojej babci z Sandomierza (dawna Galicja) robiła też moja mama, obie już w lepszym świecie.Grzyby namoczone i ugotowane (część była zostawiona do barszczu) były podsmażane na maśle z cebulką i odrobiną kapusty kiszonej.Zmielone ,lub drobno posiekane były użyte jako farsz do uszek.Wywar z gotowania grzybów był zaprawiany zakwasem z mąki żytniej i zasmażką na maśle.Sól i pieprz do smaku.Barszcz taki robię nie tylko na wigilię ,ale też kilka razy w ciągu roku.Wersja nie jest taka ortodoksyjna,robię na wywarze drobiowym ,lub (wybacz Magdo G.
) na kostce rosołowej.
Ps.
Czasem dodaję pół kostki bulionu grzybowego.Wiem,świństwo,ale dodaje smaku

Ps.
Czasem dodaję pół kostki bulionu grzybowego.Wiem,świństwo,ale dodaje smaku

- krynka
KaLo-brzmi smakowicie,ale szkoda takich aromatów psuć chemią. Ja bym zezłociła na maśle trochę cebulki i dopiero z tego zrobiła zasmażkę. Tak zaprawiam flaki.
Tak "chodzi za mną " zupa,czy barszcz grzybowy i mam ochotę zrobić na wigilię ( mam jeszcze sporo darowanych suszonych grzybków) . Dlatego tak dopytuję o przepisy. Macie jeszcze jakieś stare,sprawdzone przepisy?
Tak "chodzi za mną " zupa,czy barszcz grzybowy i mam ochotę zrobić na wigilię ( mam jeszcze sporo darowanych suszonych grzybków) . Dlatego tak dopytuję o przepisy. Macie jeszcze jakieś stare,sprawdzone przepisy?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Spróbuj wersji ortodoksyjnej,zasmażka ma być lekko brązowa.Zakwas to szklanka mąki żurkowej ,lepiej płatków żytnich,szklanka płatków owsianych,1-2 liście laurowe,kilka pimentów,cebulka pokrojona ,2-3 ząbki czosnku pokrojone,czubata łycha soli ,bryłka drożdży piekarniczych ,ok 2,5 l wody.Trzymać w ciepłym miejscu.Po 3-4 dniach masz super zakwas.Przepis też jest stary.Babcia mieliła zboża w młynku do kawy,jak dziadek nie widział.Jak był w domu,to młotkiem w ściereczce
.

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Chudziak, ten śledź po grecku to tak, jak każda inna ryba czy jakoś inaczej? Mam na myśli jarzyny, przecier pomidorowy itd.?
Pozdrawiam, Marta.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Nigdy nie wyjmuję grzybów z zupki. Na szczęście jestem grzybiara i jesienią jak chomik robię spore zapasy cudownego suszu. Nie muszę więc szczędzić, mimo że jestem z Poznania. Nigdy nie dodaje też zasmażki, bo gęstość zupy tego nie wymaga. Może ktoś skorzysta :
Grzyby moczę całą noc. Drobno kroję w coś, co powinno przypominać kostkę, choć w moim wykonaniu nią nie jest. Na maśle ( sporo go trzeba) smażę pokrojone grzyby razem z cebulką ok. 0,5 godz. Podlewam wodą, w której były moczone.
W drugim garnku gotuję 2 - 3 kostki rosołowe lub lepiej wywar z włoszczyzny. Do wywaru wlewam grzyby i jeszcze gotuję ok. 20 min. Na koniec dodaję dużo posiekanej natki pietruszki. Zupkę można wzbogacić o ziele i liść laurowy. Na koniec dodaję śmietanę ( uwielbiam kremówkę).
Do uszek czy barszczu grzyby dodaję inne, nie te z zupki
. Muszę spróbować wersji z sokiem z kapusty.
Grzyby moczę całą noc. Drobno kroję w coś, co powinno przypominać kostkę, choć w moim wykonaniu nią nie jest. Na maśle ( sporo go trzeba) smażę pokrojone grzyby razem z cebulką ok. 0,5 godz. Podlewam wodą, w której były moczone.
W drugim garnku gotuję 2 - 3 kostki rosołowe lub lepiej wywar z włoszczyzny. Do wywaru wlewam grzyby i jeszcze gotuję ok. 20 min. Na koniec dodaję dużo posiekanej natki pietruszki. Zupkę można wzbogacić o ziele i liść laurowy. Na koniec dodaję śmietanę ( uwielbiam kremówkę).
Do uszek czy barszczu grzyby dodaję inne, nie te z zupki

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
U nas, ze słodkości oprócz kutii są jabłka pieczone z miodem i odrobiną cynamonu. Jabłka wydrąża sie, ale tak by ich nie przebić w puste miejsce idzie miód rodzynki i odrobina cynamonu. Na blachę i do piekarnika.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Tak, Ika , robię warzywa tak jak do ryby po grecku tylko zamiast smażonej ryby daję śledzie ,które uprzednio moczę do pożądanej słoności .Ika2008 pisze:Chudziak, ten śledź po grecku to tak, jak każda inna ryba czy jakoś inaczej? Mam na myśli jarzyny, przecier pomidorowy itd.?
Nawiązując jeszcze to tych warzyw to ja daję stosunkowo dużo cebuli i marchewki natomiast z umiarem pietruszki i selera ,dodaję też czosnek o i oczywiście ziele ,liść pieprz .Poza tym nie lubię gdy ten "sos" ma zbyt suchą konsystencje bo i takimi wersjami byłam częstowana.
chudziak - że tak podchwytliwe pytanie zadam
.
A może przez przypadek karpia będziesz wędzić?
Potrzebuję przepisu, a ja nie kumaty rybnie, bo tylko mięsiwo mam na rozkładzie.
Rodzina moja, nie ukrywam, pokłada we mnie spore nadzieje, a ja czuję lekki dyskomfort z tej okazji. Ratuj mnie.

A może przez przypadek karpia będziesz wędzić?
Potrzebuję przepisu, a ja nie kumaty rybnie, bo tylko mięsiwo mam na rozkładzie.

Rodzina moja, nie ukrywam, pokłada we mnie spore nadzieje, a ja czuję lekki dyskomfort z tej okazji. Ratuj mnie.

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czytam ze zrozumieniem teksty i zmusiłeś mnie do szukania u wujka Goo... co to za dziwne słowo piment - już wiem - ziele angielskie. Skąd takie słowa? Gdzie to się używa?kaLo pisze:Spróbuj ...1-2 liście laurowe,kilka pimentów,cebulka pokrojona ...
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."