Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Witam
U mnie również obowiązkowo 12 potraw
-Barszcz grzybowy,
-kapusta z grzybami,
- smażona ryba w zalewie octowej ,
-karp smażony,
-pstrąg smażony ,
-ryba po grecku ,
-ryba w ananasie ,
-krokiety z kapustą i pieczarkami ,
-pierogi z kapustą i grzybami ,
-gołąbki z ziemniakami i kaszą,
-śledz w śmietanie ,
-karp zapiekany z pieczarkami na maśle ,
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dotti- jak robisz barszcz grzybowy? :)

Fajnie się czyta,jaka jest różnorodność potraw wigilijnych w zależności od regionu ;:oj
I pomyśleć,ze kiedyś, dawno temu myślałam,ze wszyscy jedzą to samo w wigilię :lol:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

W każdym regionie jest inna tradycja , potrawy ,które przygotowujemy w domu robiły nasze mamy ,ale nasze drugie polówki też wnoszą jakieś danie ,które później trafia na stół wigilijny ,u mnie to były śledzie w śmietanie ,najpierw się oburzyłam jak to śmietana na wigilię ??? a teraz śledzie już się u nas rozpowszechniły ,mama też je dodała do meni wigilijnego ,tak też było z kapustą z grochem , sama taka nijaka jest ale po dodaniu masła niebo w gębie -całe święta się dopominają czy jeszcze zostało :wit
A te jabłuszka PESTKA@ jak bym dostała to też bym się bardzo ucieszyła :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Post »

Krynka,oto mój przepis
Sporą ilość grzybów(5 garści ) dzień wcześniej wrzucam do garnka i zamaczam w wodzie. Najlepsze są kapelusze ,które po ugotowaniu podaję z barszczem na talerzu .
Na Następny dzień dodaje włoszczyznę,marchew ,por,cebulę,seler i ziarenka pieprzu ,i gotuje do miękkości grzybów.
Wyciągam wyłącznie włoszczyznę .
Do wywaru z grzybami ,dodaje odrobinę soku z kiszonej kapusty, jeśli nie posiadam dodaje octu ,zaciągam mąką i śmietaną ,doprawiam solą i pieprzem.Maggi też dodaje fajny posmak .
Barszcz powinien być w miarę kwaśny .
smacznego :)
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję dotii- tak właśnie moja teściowa robiła zupę grzybową,tylko chyba bez kwasu z kapusty. Do tego ziemniaczki z cebulką podane na osobnym talerzu. Dobre to było ;:333
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Skoro tak wyliczacie to u mnie od lat jest takie samo menu na Wigilię -
śledź po grecku
śledź w sosie śmietanowo-majonezowym z koperkiem
śledź w oleju z żurawiną,chilli potraktowany po wymoczeniu roztworem octu
barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym
karp smażony
karp w galarecie
pierogi z kapustą i grzybami
sałatka jarzynowa
sałatka z buraków ,fasoli, ogórka kiszonego, cebulki
własny chleb jeden z migdałami a drugi z mieszanymi ziarnami
kompot z suszonych owoców
kutia
makowiec, piernik, orzesznik .

Czasem coś eksperymentujemy z jakimiś nowościami może w tym roku dodam roladę roladę szpinakowo-łososiową i jak dostanę to będzie smażony szczupak
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Barszcz grzybowy w wykonaniu mojej babci z Sandomierza (dawna Galicja) robiła też moja mama, obie już w lepszym świecie.Grzyby namoczone i ugotowane (część była zostawiona do barszczu) były podsmażane na maśle z cebulką i odrobiną kapusty kiszonej.Zmielone ,lub drobno posiekane były użyte jako farsz do uszek.Wywar z gotowania grzybów był zaprawiany zakwasem z mąki żytniej i zasmażką na maśle.Sól i pieprz do smaku.Barszcz taki robię nie tylko na wigilię ,ale też kilka razy w ciągu roku.Wersja nie jest taka ortodoksyjna,robię na wywarze drobiowym ,lub (wybacz Magdo G. ;:131 ) na kostce rosołowej.
Ps.
Czasem dodaję pół kostki bulionu grzybowego.Wiem,świństwo,ale dodaje smaku :wink:
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaLo-brzmi smakowicie,ale szkoda takich aromatów psuć chemią. Ja bym zezłociła na maśle trochę cebulki i dopiero z tego zrobiła zasmażkę. Tak zaprawiam flaki.

Tak "chodzi za mną " zupa,czy barszcz grzybowy i mam ochotę zrobić na wigilię ( mam jeszcze sporo darowanych suszonych grzybków) . Dlatego tak dopytuję o przepisy. Macie jeszcze jakieś stare,sprawdzone przepisy?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Spróbuj wersji ortodoksyjnej,zasmażka ma być lekko brązowa.Zakwas to szklanka mąki żurkowej ,lepiej płatków żytnich,szklanka płatków owsianych,1-2 liście laurowe,kilka pimentów,cebulka pokrojona ,2-3 ząbki czosnku pokrojone,czubata łycha soli ,bryłka drożdży piekarniczych ,ok 2,5 l wody.Trzymać w ciepłym miejscu.Po 3-4 dniach masz super zakwas.Przepis też jest stary.Babcia mieliła zboża w młynku do kawy,jak dziadek nie widział.Jak był w domu,to młotkiem w ściereczce ;:306 .
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Chudziak, ten śledź po grecku to tak, jak każda inna ryba czy jakoś inaczej? Mam na myśli jarzyny, przecier pomidorowy itd.?
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Nigdy nie wyjmuję grzybów z zupki. Na szczęście jestem grzybiara i jesienią jak chomik robię spore zapasy cudownego suszu. Nie muszę więc szczędzić, mimo że jestem z Poznania. Nigdy nie dodaje też zasmażki, bo gęstość zupy tego nie wymaga. Może ktoś skorzysta :
Grzyby moczę całą noc. Drobno kroję w coś, co powinno przypominać kostkę, choć w moim wykonaniu nią nie jest. Na maśle ( sporo go trzeba) smażę pokrojone grzyby razem z cebulką ok. 0,5 godz. Podlewam wodą, w której były moczone.
W drugim garnku gotuję 2 - 3 kostki rosołowe lub lepiej wywar z włoszczyzny. Do wywaru wlewam grzyby i jeszcze gotuję ok. 20 min. Na koniec dodaję dużo posiekanej natki pietruszki. Zupkę można wzbogacić o ziele i liść laurowy. Na koniec dodaję śmietanę ( uwielbiam kremówkę).

Do uszek czy barszczu grzyby dodaję inne, nie te z zupki ;:185 . Muszę spróbować wersji z sokiem z kapusty.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

U nas, ze słodkości oprócz kutii są jabłka pieczone z miodem i odrobiną cynamonu. Jabłka wydrąża sie, ale tak by ich nie przebić w puste miejsce idzie miód rodzynki i odrobina cynamonu. Na blachę i do piekarnika.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Ika2008 pisze:Chudziak, ten śledź po grecku to tak, jak każda inna ryba czy jakoś inaczej? Mam na myśli jarzyny, przecier pomidorowy itd.?
Tak, Ika , robię warzywa tak jak do ryby po grecku tylko zamiast smażonej ryby daję śledzie ,które uprzednio moczę do pożądanej słoności .
Nawiązując jeszcze to tych warzyw to ja daję stosunkowo dużo cebuli i marchewki natomiast z umiarem pietruszki i selera ,dodaję też czosnek o i oczywiście ziele ,liść pieprz .Poza tym nie lubię gdy ten "sos" ma zbyt suchą konsystencje bo i takimi wersjami byłam częstowana.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

chudziak - że tak podchwytliwe pytanie zadam :wink: .
A może przez przypadek karpia będziesz wędzić?
Potrzebuję przepisu, a ja nie kumaty rybnie, bo tylko mięsiwo mam na rozkładzie. :oops:
Rodzina moja, nie ukrywam, pokłada we mnie spore nadzieje, a ja czuję lekki dyskomfort z tej okazji. Ratuj mnie. :wink:
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kaLo pisze:Spróbuj ...1-2 liście laurowe,kilka pimentów,cebulka pokrojona ...
Czytam ze zrozumieniem teksty i zmusiłeś mnie do szukania u wujka Goo... co to za dziwne słowo piment - już wiem - ziele angielskie. Skąd takie słowa? Gdzie to się używa?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”