Na starym po nowemu - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu - cz. 2

Post »

Witaj Bea :)

U mnie stoi zalana malinówka, pigwówka i porterówka ;) A przepis na cytrynówkę też skopiowałam :;230

Zdjęcia z kolejnych etapów prac są bardzo cenne. Wczoraj wieczorkiem zrobiłam sobie takie wspominkowe oglądanie zdjęć, jak wyglądało zaraz po zakupie. Jest duży plus tego oglądania. Stwierdziłam, że pieniądze na remont nie poszły w błoto. A już przez jakiś czas miałam takie myśli :wink:

Co do różanych zakupów, to potwierdzam skuteczność różanych zakupów w Rosarium. Tam kupowałam pierwsze róże. To one przetrwały u mnie wszelkie zaniedbania i rosły, mimo fatalnych warunków.
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No właśnie Mirko, pieniądze i starania nie poszły w błoto ...... bez zdjęć trudno byłoby w to uwierzyć..... i się uspokoić.

Powiem tak: porterówka - chili co?? Nie kojarzę, a nie może mi przecież umknąć żadna dobra naleweczka.... ;:224

Szukałam mięty, ktorą dodaję latem do cytrynówki, ale ciężko mi jak na razie ustalić jej nazwę....

Ok, w takim razie przylożę się do zakupów róż w tym miejscu / R-ium. Dzięki.
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Bea :wit

Mięta mi rośnie w ogrodzie jak najgorszy chwast i ją dodaję do wszystkich napojów, robię z niej herbatkę a mama koleżanki płucze w niej włosy :D jest bardzo aromatyczna, najzwyklejsza pod słońcem i nie przekonują mnie te czekoladowe, ani truskawkowe itp. Mięta ma być miętowa :;230

Porterówka - czyli spirit, porter, miód, cukier waniliowy i czas, ok. 7 dni :) Mniam ;:136
Miłej nocy :)
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miwia - no ja mam tę jedną z najzwyklejszych mięt, tylko, że ona jest wg mnie najlepsza do cytrynówki, dlatego szukałam jej nazwy.
To właśnie ona jest mocno i smacznie miętowa, uwielbiam ją.

Dzięki za przepis na porterówkę - zdążę jeszcze do Sylwestra ;:138
A jak mi nie wyjdzie to poproszę o szczegółowe proporcje....

U mnie nornice grasują nadal, dzisiaj podgryzły mi tę piękną niebieską szałwię, wrrrrr i żółtą rudbekię.... wrrrrr

Anetko - róże wybrane. ;:196
Stopniowo będę je nabywać, bo może nie być ich wszystkich na raz lub odstraszy mnie ich cena....

Co na początek do zamówienia?

Now Star - okrywowa
Amadeus - pnąca
Biedermaier - miniaturowa
Queen of Sweden - angielka
Therese Bugnet - pnąca (podpowiedziała mi ją Ewa / ewamaj)
Mozart - parkowa
Little Artist - miniaturowa
Mini Orange - miniaturowa
Mr Bluebiro - miniaturowa
Chopin - polska
Aphrodite - nostalgiczna
Elmshorn - parkowa

Jeśli którąś nie trafiłam, bo np jest "ciężka" - proszę dać mi znać, za co z góry dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Ja też Kupowałam róże u p. Choduna i jestem bardzo zadowolona. Jeżeli potrzebujesz silną pnącą różę, to polecam Ci Alohę. Pięknie kwitnie do przymrozków, pachnie obłędnie i jest przepiękna. No i jeszcze parę bym do tej listy dopisała... Tak z 50....
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ;:196
Rozumiem, że te 50 róż to tak na sam początek, co bym dała rady sobie z nimi. Ok Ok :D
Ale chętnie ponegocjuję......
Alohę już sobie zapisałam. Ale może którejś mieć nie muszę na korzyść jeszcze lepszej, którą mi zaproponujesz.
Głównie wybierałam wg opisów i niektóre z nich zapamiętałam z wpisów do wątków - więc nie koniecznie mój wybór jest trafny. Ale właśnie tak podpowiedziała mi rybia intuicja :heja
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Biedermeier piekny ale podatny bardzo na plamistosc ja go mam od wiosny i wogole nie kwitl bo paki oblatywaly od deszczu a innym nie za to Chopina ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati - dziękuję za wpis o różach. Zapamiętam i będę to miała na uwadze. :uszy
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i zima do mnie też zawitała, nawet lekko śniegiem poprószyła ale dopiero od wczoraj.
Słoneczko na szczęście też nie odpuszcza i towarzyszy cały dzień.

Udało mi się przed świętami szafę z tego domku już wnieść z powrotem, świecznik też się znalazł:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dużo jest zniszczonych takich starych przedmiotów - ale nawet resztki z lamp czy świeczników staram się wykorzystać w ogrodzie.

Lekko ośnieżona poświąteczna laurowiśnia:

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Stare rzeczy dobre są,świecznik cudo,a ta laurowiśnia to jakby takie białe liście miała ;:108
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32

Post »

Witam Beatko :wit
Dopiero dotarłam do Twojego nowego wątku...Podziwiam ciebie za trud jaki włożyłaś w zmianę ogrodu i domu....Ale jak to u nas mówią oczy się boją ale ręce zrobią ;:224 Teraz po remoncie pięknie wygląda już w domu,, a laurowiśnia leciutko przybrana śniegiem jak rośnie przed domem to na pewno ślicznie wygląda.. ;:138 ;:138
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 10:01

Post »

Witaj obejrzałam Twój domek włożyliście dużo pracy ,ale jakie są efekty.Zobaczyłam coś znajomego u Ciebie ,a mianowicie żyrandol ten brązowy chcę Ci napisać że mam taki sam kupiłam go w sklepie we Wrocławiu gdzie mieszkam w 1984 roku i zaplacilam za niego złWpokoju 6900 mam jeszcze do kompletu kinkiet dwuramienny.W pokoju na suficie mam sztukaterie więc mi pasuje i go nie zmieniam pozdrawiam i życzę szcześliwego NOWEGO ROKU 2015 ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Tulapku - wybieliło troszkę tę laurowiśnię ;:oj

Marusiu - :wit
No troszkę już za mną, tylko zdjęcia mówią ile tak na prawdę za mną i jak to było .... :uszy
Dobrze, że mogę sobie wraz z Marylką R. zaśpiewać ... "ale to juz było" ...... ;:224

Olga - :wit
Również miło pozdrawiam i życzę dobrości w kolejnym roku!
Cieszę się, że mamy coś podobnego w naszych domach.... ;:215
Ja kinkiety mam tylko do drugiej lampy, ale do tej co na zdjęciu to pewnie to są te rozwalone, ale jak wspomniałam - mam je w ogrodzie lub czekają na kolejkę by je tam zaaranżować...
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawełku - załączam dla Ciebie światełka na baterie. Na najzwyklejszych bateriach (3 paluszki) ciurkiem idą ok miesiąca. Niie wyłączam światełek, wprawdzie za dnia mało co widać, ale przy tak krótkim dniu nie ma to raczej znaczenia, więc się świecą.
Koszt miesięczny to nie całe 3 zł...... ;:138
Wizualnie niczym się nie różnią od tych gniazdkowych :uszy , jednakże można je zamontować po prostu wszędzie bez zbędnych kabli i kabelków. Mam je np w oknie, a okna jak wiesz mam z parapetem wewnątrz nich - stary typ, ale mi się to podoba, więc okien na razie nie wymieniam a światełka i tam mogą być ozdobą przy zamkniętych obu częściach okien.... :D

Tak są poprowadzone - od leżącego pniaka pod donicę:

Obrazek

A tak świecą wieczorkiem:

Obrazek Obrazek

Wszystkim życzę naj naj naj lepszego w Nowym Roku! ;:168 ;:168 ;:168
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Dziękuję bardzo, ładnie to wygląda . :lol: Too się opłaca na te baterie . :D Jest to dobra opcja jak dla Ciebie . :D To dobre Ci się trafiły bo powiem Ci , że u mnie np. miałem ledowych na wtyczkę 3 kpl, z czego jeden świecił 2 sezony , jeden kilka dni, a jeden świeci 3 sezon do teraz .Z kolei moja koleżanka teraz kupiła kilka kpl. , poświeciły kilka dni i dużo żaróweczek się poprzepalało . :? To chyba zależy od szczęścia . :D

Może w przyszłym roku bardziej zaszalejesz z lampeczkami ? :lol:

Naj Naj Naj , żeby 2015 był dla Ciebie lepszy niż poprzedni . :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”