McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Potwierdzam, kalarepa TITAN jest najlepsza, rosną duże główki i nie parcieje. Tylko do odcinania potrzebny jest mały sekator.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Dzięki za info o tej kalarepie :wink: Muszę się jednak jeszcze zastanowić, czy jest sens jej uprawy.

A jakie radzicie odmiany marchewki :?:
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Jak wczesna to polecam Amsterdamską :).
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Neko Miałem ją dużo razy, jednak często jej korzenie były małe i podkręcane. W tym roku miałem, hmm, jak wrócę ze szkoły to sprawdzę :D W każdym razie zrezygnowałem z Amsterdamskiej.
Po dłuższym dochodzeniu odkryłem, że taki kształt korzeni był spowodowany przesadzaniem oraz posiania marchwi na grządce nawiezionej świeżym nawozem organicznym.

W każdym razie tegoroczna odmiana udała się bardzo. Teraz stoję przed decyzją czy wysiać Amsterdamską, czy tę drugą :wink:

A jak cukinie :?: Miałem w tym roku Astrę Polkę i zieloną (Lajkonik, jeśli dobrze pamiętam). Tylko żółta dobrze obrodziła. Zbiór zielonej był raczej marny :?
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ok, więc tak: w tym roku miałem marchew odmiany Kalina F1, fasolę szparagową odmiany Polka, z kolei zieloną cukinię nie odmiany Lajkonik, a Striato d' Italia :wink:
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Tak sobie myślę o tych odmianach. Tak do końca nie ma sensu pytanie innych jaka odmiana im się udała, bo to zależy od mnóstwa czynników - gleby, nawożenia, jakości nasion, sposobu siania, produkcji rozsady, podlewania i chorób. Może ta cukinia (osobiście nie znam ;)) miała jakieś choróbsko, bo dla mnie cukinia to jedno z łatwiejszych w uprawie warzyw.
Przy wyborze odmiany najpierw kieruję się własnymi potrzebami - czyli czy chcę jeść na bieżąco, przetwarzać, przechowywać - producenci przeważnie mają katalogi z dokładnymi opisami roślin i sposobem ich uprawy. Jak już wybiorę moje chcieje, wertuję wszerz i wzdłuż FO i wtedy podejmuję ostateczną decyzję :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Tak, wiem o tym :wink: Po prostu chcę wiedzieć, jakie odmiany są popularne wśród forumowiczów. A jeśli są popularne, to znaczy, że dobre są.

Cukinia: Astra Polka obrodziła bardzo dobrze (jest to żółta cukinia). Ja napisałem, jakie były moje doświadczenia z zieloną cukinią. Nie wiem, czy warto ryzykować uprawy tej drugiej, skoeo w tym roku się nie udała :? Od biedy posieję Lajkonika :)

Tak teraz się zastanawiam, czy jest sposób na uniknięcie krzyżowania się różnych odmian pomidorów.
Neko
---

Post »

Pomidory są samopylne i rzadko dochodzi do krzyżowania.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Nawet jeśli rośnie koło siebie kilka odmian :?:
Neko
---

Post »

Kwiaty zapylają się własnym pyłkiem. Tylko w przypadku nieprawidłowo zbudowanego kwiatu (wystający słupek) może dojść do krzyżowego zapylenia.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Neko Aaa, teraz już pamiętam, rozjaśniłaś mi, dzięki :wink: Przecież w celu skrzyżowania pomidora należy właśnie dobrać się do wnętrza kwiatu.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Moje cukinie od chyba 2 lat coś zaczęły łapać grzyba, bo gniły co poniektóre od kwiatu...dlatego muszę je zacząć pryskać miksturami od forumowicz :D. Co do marchewki, odkąd pamiętam to zrezygnowaliśmy z nich właśnie dlatego że nie chciały nam rosnąć na naszej ziemi...mizeroty, łykowate i rozwidlone, w tym roku posiałam dla eksperymentu Amsterdamską i o dziwo niektóre nawet ładne były co do wielkości i "prostości" :lol: (mamy średnio ciężką glebę, co roku grządki są nawożone świeżym krowieńcem, dodatkowo przed sadzeniem rozsady bezpośrednio pod krzaczek i czasem tłustym kompostem), w przyszłym roku zobaczę jak się uda ta sama odmiana (inną muszę dopiero dokupić) na piaszczysto-próchnicznej redlinie bez nawozów. W sumie często widzę jak forumowicze piszą, że niektóre warzywa sadzi się np rok po nawozie...u mnie wszystko rośnie na pół roku po oborniku (i to w dodatku świeżym).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

McMArchewka pisze:... Cukinia: Astra Polka obrodziła bardzo dobrze (jest to żółta cukinia). Ja napisałem, jakie były moje doświadczenia z zieloną cukinią. Nie wiem, czy warto ryzykować uprawy tej drugiej, skoeo w tym roku się nie udała :? Od biedy posieję Lajkonika :)...
Astra Polka jest w zasadzie zielona :wink: , Atena Polka jest żółta. Sprawdź torebkę po nasionach.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Ginka
Marchewka nie znosi bogatej w azot, przenawożonej ziemi, bo rośnie wtedy tak jak ją opisujesz
Renny74
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lut 2013, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

McMArchewka ja chylę przed tobą czoło i jestem w wielkim szoku. Gratuluję zaangażowania, wiedzy i pasji. Mam syna w twoim wieku, który nie odróżnia marchewki od pietruszki :D Oby tak dalej chłopaku ;:138 ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”