McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
Potwierdzam, kalarepa TITAN jest najlepsza, rosną duże główki i nie parcieje. Tylko do odcinania potrzebny jest mały sekator.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Dzięki za info o tej kalarepie
Muszę się jednak jeszcze zastanowić, czy jest sens jej uprawy.
A jakie radzicie odmiany marchewki

A jakie radzicie odmiany marchewki

Jak wczesna to polecam Amsterdamską
.

- McMArchewka
- 1000p
Neko Miałem ją dużo razy, jednak często jej korzenie były małe i podkręcane. W tym roku miałem, hmm, jak wrócę ze szkoły to sprawdzę
W każdym razie zrezygnowałem z Amsterdamskiej.
Po dłuższym dochodzeniu odkryłem, że taki kształt korzeni był spowodowany przesadzaniem oraz posiania marchwi na grządce nawiezionej świeżym nawozem organicznym.
W każdym razie tegoroczna odmiana udała się bardzo. Teraz stoję przed decyzją czy wysiać Amsterdamską, czy tę drugą
A jak cukinie
Miałem w tym roku Astrę Polkę i zieloną (Lajkonik, jeśli dobrze pamiętam). Tylko żółta dobrze obrodziła. Zbiór zielonej był raczej marny 

Po dłuższym dochodzeniu odkryłem, że taki kształt korzeni był spowodowany przesadzaniem oraz posiania marchwi na grządce nawiezionej świeżym nawozem organicznym.
W każdym razie tegoroczna odmiana udała się bardzo. Teraz stoję przed decyzją czy wysiać Amsterdamską, czy tę drugą

A jak cukinie

- McMArchewka
- 1000p
Ok, więc tak: w tym roku miałem marchew odmiany Kalina F1, fasolę szparagową odmiany Polka, z kolei zieloną cukinię nie odmiany Lajkonik, a Striato d' Italia 

Tak sobie myślę o tych odmianach. Tak do końca nie ma sensu pytanie innych jaka odmiana im się udała, bo to zależy od mnóstwa czynników - gleby, nawożenia, jakości nasion, sposobu siania, produkcji rozsady, podlewania i chorób. Może ta cukinia (osobiście nie znam ;)) miała jakieś choróbsko, bo dla mnie cukinia to jedno z łatwiejszych w uprawie warzyw.
Przy wyborze odmiany najpierw kieruję się własnymi potrzebami - czyli czy chcę jeść na bieżąco, przetwarzać, przechowywać - producenci przeważnie mają katalogi z dokładnymi opisami roślin i sposobem ich uprawy. Jak już wybiorę moje chcieje, wertuję wszerz i wzdłuż FO i wtedy podejmuję ostateczną decyzję
Przy wyborze odmiany najpierw kieruję się własnymi potrzebami - czyli czy chcę jeść na bieżąco, przetwarzać, przechowywać - producenci przeważnie mają katalogi z dokładnymi opisami roślin i sposobem ich uprawy. Jak już wybiorę moje chcieje, wertuję wszerz i wzdłuż FO i wtedy podejmuję ostateczną decyzję

Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
- McMArchewka
- 1000p
Tak, wiem o tym
Po prostu chcę wiedzieć, jakie odmiany są popularne wśród forumowiczów. A jeśli są popularne, to znaczy, że dobre są.
Cukinia: Astra Polka obrodziła bardzo dobrze (jest to żółta cukinia). Ja napisałem, jakie były moje doświadczenia z zieloną cukinią. Nie wiem, czy warto ryzykować uprawy tej drugiej, skoeo w tym roku się nie udała
Od biedy posieję Lajkonika 
Tak teraz się zastanawiam, czy jest sposób na uniknięcie krzyżowania się różnych odmian pomidorów.

Cukinia: Astra Polka obrodziła bardzo dobrze (jest to żółta cukinia). Ja napisałem, jakie były moje doświadczenia z zieloną cukinią. Nie wiem, czy warto ryzykować uprawy tej drugiej, skoeo w tym roku się nie udała

Tak teraz się zastanawiam, czy jest sposób na uniknięcie krzyżowania się różnych odmian pomidorów.
Pomidory są samopylne i rzadko dochodzi do krzyżowania.
- McMArchewka
- 1000p
Nawet jeśli rośnie koło siebie kilka odmian 

Kwiaty zapylają się własnym pyłkiem. Tylko w przypadku nieprawidłowo zbudowanego kwiatu (wystający słupek) może dojść do krzyżowego zapylenia.
- McMArchewka
- 1000p
Neko Aaa, teraz już pamiętam, rozjaśniłaś mi, dzięki
Przecież w celu skrzyżowania pomidora należy właśnie dobrać się do wnętrza kwiatu.

- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Moje cukinie od chyba 2 lat coś zaczęły łapać grzyba, bo gniły co poniektóre od kwiatu...dlatego muszę je zacząć pryskać miksturami od forumowicz
. Co do marchewki, odkąd pamiętam to zrezygnowaliśmy z nich właśnie dlatego że nie chciały nam rosnąć na naszej ziemi...mizeroty, łykowate i rozwidlone, w tym roku posiałam dla eksperymentu Amsterdamską i o dziwo niektóre nawet ładne były co do wielkości i "prostości"
(mamy średnio ciężką glebę, co roku grządki są nawożone świeżym krowieńcem, dodatkowo przed sadzeniem rozsady bezpośrednio pod krzaczek i czasem tłustym kompostem), w przyszłym roku zobaczę jak się uda ta sama odmiana (inną muszę dopiero dokupić) na piaszczysto-próchnicznej redlinie bez nawozów. W sumie często widzę jak forumowicze piszą, że niektóre warzywa sadzi się np rok po nawozie...u mnie wszystko rośnie na pół roku po oborniku (i to w dodatku świeżym).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Astra Polka jest w zasadzie zielonaMcMArchewka pisze:... Cukinia: Astra Polka obrodziła bardzo dobrze (jest to żółta cukinia). Ja napisałem, jakie były moje doświadczenia z zieloną cukinią. Nie wiem, czy warto ryzykować uprawy tej drugiej, skoeo w tym roku się nie udałaOd biedy posieję Lajkonika
...

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Ginka
Marchewka nie znosi bogatej w azot, przenawożonej ziemi, bo rośnie wtedy tak jak ją opisujesz
Marchewka nie znosi bogatej w azot, przenawożonej ziemi, bo rośnie wtedy tak jak ją opisujesz
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 lut 2013, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
McMArchewka ja chylę przed tobą czoło i jestem w wielkim szoku. Gratuluję zaangażowania, wiedzy i pasji. Mam syna w twoim wieku, który nie odróżnia marchewki od pietruszki
Oby tak dalej chłopaku