Cały czas myślałem, że to cyprys.
Jednak cyprysy podobno nie rosną w Polsce, bo za zimno.
Nie pozostaje inna możliwość, niż taka , że to cyprysik.
Ale jaka odmiana? Ma dwadzieścia lat, wysoki jest naokoło pięć metrów.
Pozdrawiam. Darek.
Po kliknięciu na fotkach można je obejrzeć w większym rozmiarze. Anna N
Też jestem ciekawy, bo mam identyczne drzewko i też nie wiem co to jest
Mama kupiła jakąś ozdobę Bożonarodzeniową gdzie ten "cyprysik" miał 10 cm i był jej elementem.
Później wsadziła w ogródek i na tę chwilę mam prawie metrowe drzewko
Dziękuję za rozpoznanie mojego cyprysika.
Gdy już został nazwany, to może jeszcze jedno pytanie.
Ile jeszcze może urosnąć?, oraz, czy od dołu będzie ciągle zielony,
czy z biegiem lat od dołu będzie łysiał?
Jeśli on przy tej wysokości i w tym wieku nie wyłysiał to raczej już się to nie zmieni, musi mieć dobre warunki bo ta odmiana bardzo szybko reaguje właśnie zrzucaniem igieł z dolnych partii jak coś jest nie tak.
To na pewno jest cyprysik , odmian jest dużo . Sama mam kilka a ponieważ kupowane 15 lat temu to też nie znam odmian . Czy Elwoodii dorasta do 5 metrów . Ja szukając nazw swoich cyprysików zauważyłam , że piszą tylko ile może mieć po dziesięciu latach i nic mi nie pasowało bo mam dwa 10-cio metrowe .
Beata
Darko52, jeśli możesz, to zrób zdjęcie spodu gałązki. Iglaki często mają dość charakterystyczny rysunek tworzony przez woskowanie na spodzie igieł. To te jaśniejsze paski, które w różnych gatunkach układają się inaczej. Jeśli ma jakieś owoce, to też postaraj się zrobić zdjęcie, najlepiej z czymś, co pozwoli na porównanie wielkości. Wtedy określimy gatunek. A co do odmiany, to wystarczy chyba zdjęcie, które już zamieściłeś - tu liczy się pokrój, wielkość rośliny, długość i rozmieszczenie pędów oraz kolor liści / igieł.
Na tę chwilę, faktycznie obstawiam jakiś cyprysik, choć niektóre jałowce też wchodzą w rachubę (ale nie pospolity).
Obstawiam że to cyprysik lawsona, jedna z jego odmian, prawdopodobnie ellwoodii. Bardzo ładnie utrzymany, polecam przycinanie po zakończeniu nowych przyrostów, możemy w ten sposób odmładzać krzewy i utrzymać ich zwartą budowę.
Chińskie przysłowie mówi: chcesz być szczęśliwy jeden dzień - upij się, chcesz być szczęśliwy tydzień - ożeń się, chcesz być szczęśliwy całe życie - zostań ogrodnikiem.
Jest to na pewno cyprysik Lawsona , tylko roslina na zdjęciu wygląda mi bardziej na siewkę tego cyprysika (ale mogę się mylić ).
Swego czasu wiele małych szkółek oferowało do sprzedaży siewki cyprysika Lawsona ,obecnie siewki cyprysika używa się raczej do szczepienia niektórych odmian cyprysika tępołuskowego (Ch. obtusa).