Ogród różany nad stawem

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród różany nad stawem

Post »

Alu patrząc na Twoją Nevadę i M.Hilling, myślę, że u mnie są trochę źle posadzone. Mają za mało miejsca jak na swoje rozmiary. Fajnie je poprowadziłaś tworząc z nich takie kobierce kwiatowe.
Moje niestety będą musiały rosnąć swobodnie, nie wiem czy nie odbije się to na ich kwitnieniu. Zobaczymy - najwyżej przekopę je na nowe miejsce a tutaj pomyślę o innych.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu a co robisz gdy przychodzi powódz :lol: ?
Awatar użytkownika
olga-s1
100p
100p
Od: 5 lis 2013, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alicja! Teraz już wiem na czym polega kulkowanie,twoje róże wyglądają naprawdę fajnie. Czy dobrze myślę że do takiego formowanie nadają się raczej róże o wiotkich pędach, czy to nie ma znaczenia?
:wit
Pozdrawiam Olga
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Mufka może mają zbyt suche stanowisko.Moje na plamistość nigdy nie chorowały.Spróbuj nie dopuszczać do przesuszania,no i wiosną przydałby się jakiś oprysk.

Daysy skora jest młoda to wykorzystaj sytuacje i ją przytnij.Ja swoją mam pomyłkowo,miała to być Claire Renaissance.Ale dziewczyny ją rozpoznały i musiałam ją eksmitować z rabaty gdzie rosną Renesansówki.Posadzona była wiosną 2012 , wiosną 2013 właśnie ją przycięłam bo była mała.Natomiast tej wiosny /2014/potraktowałam ją jak parkową i miała dużo długich pędów.Jesienią niestety ją ciapnąłam nisko bo przesadziłam ,zobaczymy jak zareaguje.A najlepiej to tnij pędy do grubości ołówka,cieńsze ciachaj.
Natomiast Newada i Hilling rosną w tzw. pokoju różanym ;:7 po obu stronach mam róże historyczne a one rosną pośrodku,więc miejsca mają sporo.Z każdej strony mam do nich dostęp.Pomiędzy nimi jest ponad 3m odstępu.

Mateusz myślisz o powodzi ze stawu czy z Wisły.Ale podobno jeszcze tu żadnej nie było. :lol: A jesteśmy tu trzecim pokoleniem.

Olga nie ma znaczenia ,jeśli tylko róża wypuszcza długie pędy które na to pozwalają to można to robić.No i oczywiście musi być na to miejsce.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Stawu :D bo widać ze jest dosć blisko róż i przy powodzi jak nie zaleje to udusi korzenie
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz nie ma takiej obcji.Jest bardzo duży spadek od domu w kierunku stawu i jeszcze dalej aż do rowu melioracyjnego.Dom i ogród jest dużo wyżej niż staw.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Alicjo :D zupełnie nie wiem, jak mogłam przegapić Twój wątek .
Teraz wpisuję się, by już nie zgubić takich pięknych widoków .
Podobają mi się Twoje rabaty z różami. Ciekawie prowadzisz Margaret Hilling i Nevadę. ;:oj
Pięknie rosną Twoje róże. Jaką masz ziemię ? Masz też dla róż chyba sporo miejsca .
Cudny ogród. ;:138 ;:138 ;:138
:wit
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu Serdecznie zapraszam.W moim ogrodzie niestety ziemia jest lekka,piaskowa .Ale uzupełnianie dobrą ziemią z zakupu załatwia sprawę.
Róż niestety już nie mam gdzie sadzić ,pozostaje więc tylko wymiana,na nowe odmiany.Kiedyś sadziłam po kilka szt jednakowych a teraz tam gdzie mogę niektóre zamieniam żeby mieć więcej odmian.
W ogrodzie zrobiłam dopiero nasadzenia,teraz myślę o murkach ,bramkach i płotkach.Myślę że ogród będzie dojrzewał z roku na rok.
Awatar użytkownika
beatris
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 15:20

Post »

Alicjo to widze, ze jestesmy na takim samym etapie, ja tez teraz tylko mysle o dodatkach ogrodowych, bo miejsca brak.
"Wer mit seinem Garten schon zufrieden ist, hat ihn nicht verdient!" Dr. Karl Foerster
Ten kto ze swojego ogrodu zadowolony jest, ten go nie zasluzyl .
Róże w Bergfelde
Awatar użytkownika
olga-s1
100p
100p
Od: 5 lis 2013, o 15:04

Post »

Mam dużo miejsca wokół posadzonego tej jesieni Graham Thomasa, podobno szybko rośnie więc może kiedyś go tak przygnę.
Pozdrawiam Olga
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Ładnie wygląda Newada ale zastanawiam się dlaczego jednak zdecydowałaś się tak nisko ją przygiąć.
Moja ma dwumetrowe pędy - gdy kwitnie to kwiaty spadają kaskadą w dół - też ładnie wygląda.
Tu jest prawie przy samej ziemi, czy przeszkadzały tobie przy innych różach?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko U mnie to będzie trochę inwestycja ,planuję dwa murki z kamienia polnego.Murek przy rabacie różanecznikowej ,chyba z wapienia dolomitowego.To takie stałe elementy ,nie wspomnę o ławeczkach i bramce.No ale tego w jednym roku nie zrobię.

Olu Grahamek takich długich pędów nie wypuszcza i może się zdarzyć że będziesz musiała go przyciąć po zimie.Raczej będzie różą parkową.Ale kto wie.

Gosiu to młode róże i większość pędów nie jest przywiązana.Wprawdzie wypuściła kilka długich pędów ale wszystkie skierowała na południową stronę i ta strona od stawu /od północy/ była goła.Więc je ładnie rozmieściłam żeby poprawić jej wygląd.Sporo długich pędy ma dopiero w tym roku i wiosną zobaczę jak je ułożyć,ale niektóre na pewno muszą iść na północ a same raczej nie pójdą. :lol: Też lubię naturalny pokrój róż i staram się je tak utrzymywać. ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Alu, wiesz, że ja uwielbiam przyjeżdżać do Ciebie
W przyszłym roku postaram się pojawić podczas najbardziej obfitego kwitnienia
Musze to zobaczyć
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu wiesz że możesz przyjechać kiedy tylko chcesz,masz przecież do mnie "rzut kamieniem" pół godziny prostej drogi.Myślę że w okresie kwitnienia różaneczników i azalii też wpadniesz. ;:304
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i pięknie kwitnących ogrodów w Nowym Roku. :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”