Jak wygląda wasz warzywnik? Zdjęcia, plany, opisy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
millka
50p
50p
Od: 12 mar 2012, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak wygląda wasz warzywnik?

Post »

Brokuła (brokułu?) ja sobie też zazdraszczam, bo to jedyne jakie miałam :cry: w zeszłym roku sadzonki
kupiłam w ogrodniczym i brokuł okazał się kalarepą :;230 a w tym roku pomna, że nie ma co liczyć na ogrodniczy
sama posiałam i wszystko mi ślimory zeżarły ;:223

Renny74 działaj, kij z trawnikiem, nawet mój M już to stwierdził ;:138
Ważne te zielone, smaczne piękności, nawet na tak małym skwarku ziemi :heja
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p
Od: 3 sty 2014, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Też sadziłem 2 i 3 sezony temu brokuły ale rosły mi bardzo mizerne i postanowiłem przestać się w nie bawić.

W przyszłym roku chyba podejmę jeszcze jedną próbę.

Może jakieś cenne porady jak wyhodować dużego brokuła ???
;:215
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Mówisz, że masz harmider, że nogi nie ma gdzie postawić?
W porównaniu z moim, skoncentrowanym na maxa, to u Ciebie przeciągi ;:216.
Zielenina przecudna, aż ślinotoku dostałam ;:152.
Renny74
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lut 2013, o 18:24

Post »

Millka ja też sądzę, że kij z trawnikiem. Ten trawnik jest poprzednich właścicieli, od których kupiliśmy dom kilka miesięcy temu. Trochę ich podpytałam i w miejscu, gdzie jest teraz owy trawnik mama poprzedniego właściciela miała ogród warzywny. Po jej śmierci młodzi stwierdzili, że ogród im nie jest potrzebny i tak powstał w tym miejscu trawnik. Ja teraz zamierzam na powrót stworzyć tam ogród i mam nadzieję, że to szanownej mamie tych państwa z niebiosek się spodoba i będę miała równie piękne i smaczne brokuły ;:108
Trzymajcie za mnie kciuki, by plan mi się powiódł.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Renny,trzymam kciuki- radość z własnych warzywek bezcenna!

Jednak posadź coś jeszcze oprócz brokułów,bo mnie na ten przykład brokuły się nie udają,choć nowicjuszem nie jestem :wink: Podchodzę do nich średnio co drugi rok i ciągle to samo- albo gniją srodki mimo suszy( pachną przy tym porównywalnie jak gnojówka z pokrzyw :twisted: )- tak było np w tym roku,albo wytwarzają "różyczki" jak ognicha i natychmiast kwitną :roll: Chyba w końcu odpuszczę...
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Renny74
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 lut 2013, o 18:24

Post »

Oczywiście, że posadzę :D Tak prawdę mówiąc najbardziej lubię te nasze podstawowe warzywka- marchewki, pietruszki, buraczki, ogóreczki i oczywiście pomidorki. Wielką sympatię mam też do cukinii ponieważ to wdzięczne warzywko i bardzo smaczne. Jak byłam mała mieliśmy w domu spory ogród na potrzeby rodziny. Mama wszystko uprawiała ekologicznie, zresztą w tamtych czasach chemia nie była dostępna, nawet tunel foliowy był nieosiągalny z powodu braku folii ;:131
Każdego dnia spoglądam na ten mój ogród, który jeszcze jest trawnikiem...
Awatar użytkownika
millka
50p
50p
Od: 12 mar 2012, o 09:59

Post »

Neko ale przyznać muszę, że taki ogrom zieleni piękny jest, więc Twoje gęstości muszą wyglądać jeszcze cudowniej :D
Renny74, już sobie wyobrażam, jak patrzysz na trawnik i planujesz co gdzie i ile i którędy itd... ;:65
Miałam to samo i to piękne uczucie jest :) Zresztą... mam to cały czas przed sezonem, jak i inni pewnie ;:138
A mama poprzednich właścicieli na pewno u góry dobrą aurę załatwi, że i u Ciebie cudowności smakowite będą :tan
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Ojej, tak przeglądam ten wątek i nie mogę się na patrzeć ;:oj Ja muszę pierwsze scalić wszystkie moje grządki w jedną całość. Moim marzeniem jest, aby ogród był sobie w stylu angielskim (czyli że każdy kawałek ziemi jest przez coś zajęty). Mam nadzieje, że w tym roku się to wreszcie uda :D
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Komasacja(scalanie)gruntów była po wojnie.Nic dobrego z tego nie wyszło.Popytaj starszych.

Nie sugeruj sie tym co zobaczysz,włóż całą swą duszę w to co robisz,to co chcesz osiągnąć,a efekty zadziwią Cię samego.
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p
Od: 3 sty 2014, o 14:48

Post »

Planowanie jak będzie wyglądał mój ogródek to świetna zabawa na długie zimowe wieczory, robię to co roku, choć życie często to weryfikuję bo zawszę chce posadzić jakiś nowy smakołyk (np.w zeszłym sezonie doszły mi truskawki) i już musiałem coś zmieniać by zrobić miejsca dla mich. :;230
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Słowianko- młodemu McMArchewce scalenie raczej wyjdzie na dobre :D Przynajmniej dlatego,że będzie mniej trawy do ręcznego usuwania ( czy też podkaszarką) wokół rabat :)

Jak ja lubię takich młodziaków,którzy pasjonują się uprawą ogródka- czy to warzywnego,czy kwiatowego ;:333
A korzyść z tego podwójna,jeśli nie potrójna :lol: - hobby,czynny wypoczynek przy pracach ogródkowych ( prawie jak sport)i na dodatek świeże warzywka do konsumpcji ;:333
Pozdrawiam serdecznie- Ela
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Czym jest wąski pasek zielonej trawy w porównaniu do wyścielonej miedzy rabaty słomy,siana,kory itp ?.
Korzyść jest niepodważalna,o ile nie wystapią bóle kręgosłupa.
Ale młodemu człowiekowi nie powinno to zaszkodzić,wszak uprawa warzywnika to czysta przyjemność w każdym wieku.
,
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

slowianka75D pisze:Komasacja(scalanie)gruntów była po wojnie.Nic dobrego z tego nie wyszło.Popytaj starszych.
Nie rozumiem, co ma powojenna komasacja do scalania moich grządek w jedną całość :?: W każdym razie ta komasacja jest już w części przeprowadzona :wink:
Nie sugeruj sie tym co zobaczysz,włóż całą swą duszę w to co robisz,to co chcesz osiągnąć,a efekty zadziwią Cię samego.
Wiem, wiem :) Jednak niektóre rozwiązania połączone z moimi pomysłami mogą stworzyć coś wyjątkowego. Chciałbym, aby mój warzywnik właśnie taki był :!:

Tak, myślę, że fajnie będzie wyglądać wyściełanie rabat słomą. W tym roku rozwiązanie to zastosowałem do truskawek i efekt był super. Słoma została, rozłoży się i da początek kolejnej warstwie próchnicy :)
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Vamila pisze: Elfia wiesz, że Twoje zielsko jest dla mnie jednym z wzorów do naśladowania :)
;:136
Moje chwaściory wzorem? To się porobiło ;:173 Na usprawiedliwienie dodam, że mam na podorędziu mamę, bez której nie byłoby tego, co jest. W końcu ktoś przez całe życie pakował we mnie tę eko marchewkę i zarażał miłością do grudki ziemi.
ogrodowo
Zapraszam :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”