Gwaiazdki piękne. Gdzieś mam w domu taki sprzęt. Muszę odszukać.
Już na parze grzeje się kapusta do pierogów i są zaparzone grzyby do uszek. Dziś dzień lepienia.
Mam podobną foremkę, ale zapodziałam gdzieś przepis. Wielkie dzięki za przypomnienieEwelina pisze:GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy
Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"
Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.
" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.
![]()
![]()
![]()
Proszę się częstować:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.
U nas dorośli nie jedli nic tylko lepili a dzieci jak już nie mogły ;) to dostawały chleb z dżemem. Placki, mięcha po pasterceostatnia szansa pisze:U moich babć, a potem u mojej mamy, w Wigilię nie jadło się ciast. Cały dzień się pościło (2 lekkie małe posiłki postne), na uroczystą kolację dużo potraw bezmięsnych. Ciasta zaczynało się jeść 25 grudnia.
Nie wiem dlaczego, ale każde ciasteczko musiałam wydłubywać z foremkiskarpetka pisze:Mam podobną foremkę, ale zapodziałam gdzieś przepis. Wielkie dzięki za przypomnienieEwelina pisze:GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy
Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"
Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.
" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.
![]()
![]()
![]()
Proszę się częstować:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.
Do kutii daję 2-3 łyżki śmietany i nie jest sucha, a samej kutii (pszenicy) dosłownie 5 deko i w sumie zjadamy bakalieMargita pisze:Szukam dobrego przepisu na kutię. Kilka razy już robiłam, ale zawsze wychodziła mi jakaś taka sucha.