skąd pochodzą Twoje nasiona werbeny?anym pisze:Wzeszła bezproblemowo w dużych ilościach, choć nieregularnie
Po posadzeniu do gruntu ruszyła jak burza a teraz już pięknie zdobi ogród![]()
Werbena patagońska ( Verbena bonariensis )
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Werbena patagońska
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Podoba mi się ta werbena, kiedy ją wysiać, tak żeby jak najwcześniej kwitła? Jeszcze jedno pytanie, w towarzystwie jakich roślin ja sadzicie?
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
corazonabianko nasiona dostałam od forumowej koleżanki
garden11 ja moją siałam w marcu i już z końcem lipca pokazała pierwsze kwiaty, to jesienny kwiat i myślę, ze tak powinniśmy go traktować. Najpiękniej wygląda wśród traw lub w pobliżu przebarwiających się krzewów i nawet jak liście z krzewów opadną to tworzy fajną niebieską chmurkę.
tak wyglądała we wrześniu, przekwitająca ale nadal piękna

garden11 ja moją siałam w marcu i już z końcem lipca pokazała pierwsze kwiaty, to jesienny kwiat i myślę, ze tak powinniśmy go traktować. Najpiękniej wygląda wśród traw lub w pobliżu przebarwiających się krzewów i nawet jak liście z krzewów opadną to tworzy fajną niebieską chmurkę.
tak wyglądała we wrześniu, przekwitająca ale nadal piękna

U mnie niestety werbena się pokłada, dlatego, że mam stosunkowo zasobną i dość wilgotną glebę.Pokłada się też gdy rośnie cieniowana innymi roślinami.Na przepuszczalnych, ubogich, dość suchych i otwartych stanowiskach będzie sztywna.Najlepiej czuje się na otwartej, słonecznej przestrzeni w grupie jednorodnej.
Ogólnie na na zasobnych i wilgotnych glebach byliny mają niestety tendencję do wylegania.
Ogólnie na na zasobnych i wilgotnych glebach byliny mają niestety tendencję do wylegania.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też już wysiałam werbenę. Zrobiłam też eksperyment. Wsadziłam jesienią siewkę, do doniczki. Straciła liście, więc obcięłam nisko i zostawiłam w zimnym garażu. Parę dni temu zobaczyłam młode przyrosty, więc przyniosłam na parapet. Będę robić sadzonki, jak przeżyje i podrośnie.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 sty 2015, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Właśnie poszukuję tej pięknej roślinki i przeszukałem prawie większość dużych sklepów ogrodniczych i nic nigdzie nie mogłem dostać jej nasion
Więc tu moja prośba jeśli ktoś widział w jakimś sklepie jej nasionka to bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

Właśnie poszukuję tej pięknej roślinki i przeszukałem prawie większość dużych sklepów ogrodniczych i nic nigdzie nie mogłem dostać jej nasion

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=84078" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=84078" onclick="window.open(this.href);return false;

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Ja z patagońską spotkałam się tylko na FO i w internecie.
W sklepach nie widziałam.
W sklepach nie widziałam.
Werbene patagońską ma firma Legutko w wersji Lux.
Maja swoj sklep internetowy.
Maja swoj sklep internetowy.
Aga
Zajrzyj na 11 stronę tego wątku, tam była mowa, że od Legutki może wyjść brazylijska, mimo, że napisane patagońska.Efektem ozdobnym różnią się niestety dość znacznie
Ale może ta wersja Lux(cóż to u licha znaczy) zapewnia patagońską
Swoją drogą wkurza mnie takie oszukiwanie klienta.

W zeszłym roku siałam tę werbenę patagońską lux od Legutki i na 100% to była ona. Chuda, bardzo wysoka i spore ładne kwiatostany. W tym roku kupiłam taką samą.
Aga
- baudolino
- 50p
- Od: 11 mar 2009, o 17:05
No troszkę mnie przestraszyłyście, aż poleciałam zobaczyć nasionka, ja mam Torseedu. Jak będzie brazylijska to
A właściwie to ile te pięknotka wschodzi?

Katarzyna
- Margo_margo
Ja na all... zakupiłam patagońską a wyrosła brazylijska
Teraz mam nasionka z akcji i po cichu liczę, że w końcu będę miała tą właściwą.
Moje na razie chłodzą się w lodówce.

Teraz mam nasionka z akcji i po cichu liczę, że w końcu będę miała tą właściwą.
Moje na razie chłodzą się w lodówce.
Ja też dwa tata temu na all. w Legutko kupiłam patagońską a była brazylijska, ale może się poprawili w temacie.
Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia
- Margo_margo
Ja miałam kupione z "prywatnego" zbioru. Musiałam te nasionka wyszukiwać w paproszkach z kwiatów dlatego myślałam, że będzie ok.
W tym roku kolejna próba- kiedyś w końcu trafię
Tylko teraz trzeba będzie wyplewić brazylijską która wysiała się w ogromnej ilości
W tym roku kolejna próba- kiedyś w końcu trafię

Tylko teraz trzeba będzie wyplewić brazylijską która wysiała się w ogromnej ilości

- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
I ja dziś wysiałam werbenę patagońską, i liczę, że taka będzie, nasionka z Akcji 

Pozdrawiam, Kasia