Witam stałych gości i cichych obserwatorów w moim wątku
Pati-mam nadzieję na kwitnienie vanilki

, zobaczymy co przyszłość przyniesie
Kasia papirusa varie nie sfociłam-sorki. Nadrobię zaległość wkrótce
Kilka migawek ot taki przedświąteczny mix
Zakwitło
Hippeastrum Exotic Star jedna z moich ulubionych odmian. To hybryda F1 między Hippeastrum Papilio i Hippeastrum neopardinum. Idą jeszcze dwa pędy-będzie cieszyć oczy dłużej

Ciekawe odmiany kalanchoe, o niesamowicie miękkich, aksamitnych liściach.
Kalanchoe Tomentosa
Kalanchoe drzewiaste moje ulubione!! Liście na dużych roślinach są ogromne i mega mięciutkie, włochate. Można prowadzić je w formie drzewek, ale trzeba je ciąć, gdyż bez tego nie zechcą się krzewić. Wymaga bardzo słonecznego miejsca, inaczej liście robią się drobne. W słońcu włoski na liściach są rude-tu widać właśnie na kilku te rudości..

Dwie begonie.
Begonia maculata po wielu perturbacjach podjęła wzrost, i wypuściła nowy listeczek.
Begonia Sunland pięknie rośnie..
Crocodile fern 'Microsorum mussifolium' można spolszczyć, że to paproć krokodylowa

Mam ją od wiosny. Rośnie dobrze. Roślina od maja wytworzyła kilka pięknych liści i rośnie cały czas. Lubi rozproszone światło.

II zdjęcie z lampą:

I mój kochaneczek

, ukorzenił się dosłownie: kawałek pędu w kokosie. Powiem tak, nie sądziłam, że coś z tego będzie, więc w akcie desperacji, włożyłam sadzonkę do półsuchego grubo mielonego kokosu i postawiłam na stole w oranżerii. W nawale różnych zajęć zapomniałam o nim. Minął miesiąc

przypomniałam sobie o nim i poszłam zobaczyć co "w trawie piszczy". Ależ się zdziwiłam. Widok był obiecujący

Po tygodniu
Philodendron mamei powoli ukazuje swe wnętrze. Są już maziaje
Philodendron elegans jak tak dalej pójdzie, będę musiała go ewakuować w inne miejsce
Wilce-wcale nie chcą spać
Cleistocactus będzie kwitnął
Hoja hasselti-tak sobie z boczku po cichutku rosnę

Owadożery czyhają

c.d.n wkrótce