To co najlepsze - szarotka w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
rtk10
100p
100p
Posty: 187
Od: 12 sie 2011, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: woj. mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko,
może w Twoim zeszyciku z przepisami udałoby się znaleźć sprawdzony przepis na pyszny, puszysty i lekki sernik na zimno . Bardzo, bardzo proszę Cię Dorotko i z góry pięknie dziękuję.
Dziękuję także za podanie przepisu na owsiane ciasteczka z żurawiną.
;:180
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

No cóż, różne mamy gusta i podniebienia, więc nie wszystkim smakuje to samo. To chyba dobrze, że tak jest, inaczej byłoby nudno.

Renatko Na pewno coś się znajdzie, sprawdzę i wstawię.

Tymczasem zapraszam na bajaderki:

Obrazek
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotko bajaderki wyglądają pysznie :D Na niedzielny deserek?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Aga już do sobotniej kawki były. :wink:
Syn w soboty pracuje na 2 zmianę i zawsze zabiera ze sobą ciasteczka. Dziś były bajaderki i niezmiennie owsiane. :wink: W piekarniku siedzi Bananowy piegusek.

Renatko mam sprawdzone przepisy na takie "serniki na zimno":

Melba (swojski ser)
Śmietanowiec (bez sera ze śmietaną)
Sernik gotowany (twaróg)
Sernik na zimno (serki homogenizowane)

Wszystkie pyszne, teraz decyduj jaki chcesz przepis.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Szarotkę sypaną znam z książki Barbary Hołub "Kulinarne Niedyskrecje czyli Kuchnia Ludzi Znanych i Lubianych" z roku 1990. Rozdział: "Kalina Jędrusik - Motyl w kuchni". Robię od lat i zawsze wszystkim smakuje!
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Mój przepis pochodzi z jakiegoś pisma. Mam wklejony wycinek ze zdjęciem do mojego zeszytu.
A, że zeszyt jest mój "panieński" podejrzewam zatem, że przepis jest z lat 80. :wink:

Piegusek wystygł, wiec wstawiam zdjątko:

Obrazek

Piętka już zjedzona. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
rtk10
100p
100p
Posty: 187
Od: 12 sie 2011, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: woj. mazowieckie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

:wit Dorotko,
jeśli można, to ja poproszę o recepturkę na:
- Melbę ze swojskiego,tłustego sera;
- Sernik na zimno z serków homogenizowanych;
- Bananowego pieguska.
Z góry pięknie dziękuję, ;:180 i serdecznie pozdrawiam.
Miłego i udanego dnia.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Zgodnie z obietnicą podaję przepisy. :)

MELBA

biszkoptz 4 jaj
1 litr mleka
250 ml kwaśnej śmietany
250g masła
4 jajka
1 szkl cukru pudru
2 kieliszki wódki
1 galaretka
2 łyżki kakao
wypestkowane wiśnie

Mleko zagotować, rozetrzeć śmietanę z jajkami, wlać do gotującego się mleka i ogrzewać na małym ogniu aż zrobi się twaróg, następnie odcisnąć go przez gazę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wódkę, ucierając dodawć zimny twaróg. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć biszkoptem, skrpić ulubionym alkoholem. Na biszkopt polożyć białą masę, na to masę ciemną i owoce. Zalać tężejącą galaretką.

SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH

75 dag serka homogenizowanego
3 galaretki pomarańczowe
2 galaretki w kontrastowym kolorze np agrestowe
10 dag rodzynek
1/2 kg owoców (nie kiwi!)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru

3 galaretki rozpuścić w połowie ilości wody, schłodzić, wymieszać z serkiem i rodzynkami. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać cukrem pudrem. Wlać masę serową, wstawic do lodówki.
2 pozostałe galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody. Wystudzić.
Przygotować owoce wg uznania, ułożyć na stęrzałym serze i zalać gęstniejącą galaretką.
Owoce można dodać również do masy serowej.

BANANOWY PIEGUSEK

50 g miękkiego masła
150 g cukru
150 ml jogurtu
1 jajko
2 dojrzałe banany
50 g maku lub siemienia lnianego
cukier wanilinowy
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Utrzeć masło z cukrami, dodać jajko, jogurt i rozgniecione widelcem banany. Wymieszać suche składniki i dodać do masy. Połączyć za pomocą drewnianej łyżki.
Foremkę ?keksową? wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec około 1 godz. w temp 170- 180 *C. Po ostygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto można również pokryć takim kremem.

KREM SEROWY
250 g serka typ Philadelphia
3 łyżki masła
200g cukru pudru
Sok z cytryny
Utrzeć masło z cukrem po czym dodawać serek i na koniec sok z cytryny. Pokryć ciasto i wstawić do lodówki
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5092
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

:wit
Dorotko poszukuję przepisu na kaczkę nadziewaną.
Jeśli masz to bardzo proszę o podanie.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Mam przepis na kaczkę nadziewaną jabłkami i drugi na kaczkę nadziewaną suszonymi owocami.
Ewuniu, który jest bliższy Twoim smakom? Zaznaczam, że w obydwu przypadkach kaczka jest wyśmienita. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5092
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Dorotka a możesz podać oba
Syn kupił mi dwie kaczki :wink:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

O to super. Moje jeszcze biegają po ogrodzie. ;:306 ;:306

KACZKA Z JABŁKAMI

1 kaczka
5 dag smalcu
ząbek czosnku
sól, majeranek, pieprz
1/2 kg kwaskowych jabłek np. reneta
sok jabłkowy lub pomarańczowy (niekoniecznie)

Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć rozciętym czosnkiem i przyprawami. Odstawić na 1 godz.Jabłka obrać, poproic na ćwiartki, usunąc gniazda nasienne. Cząstki jabłek włożyć do kaczk, tuszkę zaszyć bawełnianą nicią.
W brytfance rozgrzac smalec, włożyć kaczkę, polać tłuszczem, skropić wodą i wstawić do nagrzanego do 170 *C piekarnika na 1,5 godz. W czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem. Jeśli wyparuje uzupełniamy wodą lub rozcieńczonym sokiem jabłkowym lub pomarańczowym. Przed wyjęciem sprawdzamy kaczkę nakłuwając patyczkiem, wypływający sos powinien być różowy. Upieczoną kaczuszkę dzielimy na cząstki. Jabłka przetrzeć i połączyć z odtłuszczonym sosem spod kaczki. Polewamy mięso lub sos podajemy w sosjerce.

KACZKA NADZIEWANA SUSZONYMI OWOCAMI

1 KACZKA
250 g suszonych owocó (śliwki, morele, rodzynki, daktyle, banay, skórka pomarańczowa itp.)
1/2 szkl białego wina
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki konfitury morelowej lub pomarańczowej
szałwia, ostra papryka
1 szkl rosołu
50ml brandy (lub inny podobny alkohol)
sól, pieprz
Owoce zalać winem, dodać cukier i tyle wody aby były całkowicie przykryte. Odstawić na kilka godz. następnie gotować przez 10-15 min, odcedzić, płyn zachować. Piekarnik nagrzać do 180*C.
Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, napełnić owocami, zaszyć. Ułożyć w brytfance, polać olejem, skropić wodą, wstawić do piekarnika i piec 1 godz. 15 min pod przykryciem. Konfiturę morelową wymieszać z brandy, szałwią i papryką, posmarowac kaczkę (piersi) i wsunąć z powrotem do piekarnika, podlewając pozostałym kompotem z owoców. Kaczkę zrumienić, już bez pokrywki. Sos odtłuścić i podawać w sosjerce. Owoce są fenomenalne. ;:333

Przepisy na te kaczki nie są skomplikowane i co ważne zawsze wychodzi pyszna soczysta kaczuszka. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
porzeczkaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 45
Od: 24 lip 2012, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podlaskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Mam pytanie odnośnie kaczki. Kiedyś piekłam taką poporcjowaną (oczywiście podlaną wodą) i była dość sucha i bardzo zmniejszyła swoją objętość. Zastanawiam się czy nie piekłam jej za długo ;:218 , a może każda kaczka w pieczeniu tak się zachowuje :lol: . Znów naszła mnie ochota na kaczuszkę :D , więc pomyślałam, że może ktoś doświadczony się wypowie jak to jest z tą kaczką.
Pozdrawiam Justyna
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

porzeczkaa, każda kaczka kurczy się podczas pieczenia, bo wytapia się tłuszcz i to naturalne. Jeśli jednak była sucha to zdecydowanie za długo pieczona, a może zbyt wysoka temperatura pieczenia. Ja mięso piekę w temperaturze nie wyższej niż 180*C. Piekę nawet tuszki indycze takie 7 - 8 kg, mięso jest soczyste i kruche. Kiedy po raz pierwszy postanowiłam takiego indyka upiec w całości, teściowa powiedziała, że w życiu się nie upiecze choćbym i cały dzień trzymała w piekarniku, bo to za duża tuszka. iedy jednak indyk był gotowy w porze obiadowej nie mogła uwierzyć, że jednak się da. Dodam, że indyk był wstawiony o godz 8 do piekarnika i na 13 był gotowy. :wink:

acia1065 miałam już takie propozycje. Ja jednak chciałabym przynajmniej uporządkować te przepisy zakładając nowy "zeszyt", bo stary już nadgryziony zębem czasu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni

Post »

Żeby nie było, że tylko piekę i gotuję... zapraszam na nalewkę wiśniową. Cudem udało się ją uratować przed wypiciem, chociaż w sumie zostało tylko 1 litr. :roll:

Obrazek

Trudno uchwycić kolor, ale uwierzcie na słowo, że jest niesamowity. O smaku nie wspomnę. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”