Zgodnie z obietnicą podaję przepisy.
MELBA
biszkoptz 4 jaj
1 litr mleka
250 ml kwaśnej śmietany
250g masła
4 jajka
1 szkl cukru pudru
2 kieliszki wódki
1 galaretka
2 łyżki kakao
wypestkowane wiśnie
Mleko zagotować, rozetrzeć śmietanę z jajkami, wlać do gotującego się mleka i ogrzewać na małym ogniu aż zrobi się twaróg, następnie odcisnąć go przez gazę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wódkę, ucierając dodawć zimny twaróg. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć biszkoptem, skrpić ulubionym alkoholem. Na biszkopt polożyć białą masę, na to masę ciemną i owoce. Zalać tężejącą galaretką.
SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH
75 dag serka homogenizowanego
3 galaretki pomarańczowe
2 galaretki w kontrastowym kolorze np agrestowe
10 dag rodzynek
1/2 kg owoców (nie kiwi!)
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
3 galaretki rozpuścić w połowie ilości wody, schłodzić, wymieszać z serkiem i rodzynkami. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać cukrem pudrem. Wlać masę serową, wstawic do lodówki.
2 pozostałe galaretki rozpuścić w normalnej ilości wody. Wystudzić.
Przygotować owoce wg uznania, ułożyć na stęrzałym serze i zalać gęstniejącą galaretką.
Owoce można dodać również do masy serowej.
BANANOWY PIEGUSEK
50 g miękkiego masła
150 g cukru
150 ml jogurtu
1 jajko
2 dojrzałe banany
50 g maku lub siemienia lnianego
cukier wanilinowy
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Utrzeć masło z cukrami, dodać jajko, jogurt i rozgniecione widelcem banany. Wymieszać suche składniki i dodać do masy. Połączyć za pomocą drewnianej łyżki.
Foremkę ?keksową? wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wylać ciasto. Piec około 1 godz. w temp 170- 180 *C. Po ostygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto można również pokryć takim kremem.
KREM SEROWY
250 g serka typ Philadelphia
3 łyżki masła
200g cukru pudru
Sok z cytryny
Utrzeć masło z cukrem po czym dodawać serek i na koniec sok z cytryny. Pokryć ciasto i wstawić do lodówki