Ogrzewanie tunelu foliowego
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ogrzewanie w tunelu foliowym
Założenia zużycia opału na nic się zdadzą, jak będzie dodatnia temperatura lub bardzo ujemna, to zużycie będzie kilkakrotnie inne. te 200kg/1m2, to pewnie założenie użycia opału przez cały rok. Ale wystarczy założyć kurtynę termiczną i zużycie spadnie np. do 40% dla tej samej temperatury.
Jak rozumiemy ogrzewanie podłogowe, jeśli myślimy o położeniu rur w glebie, to może być dużym błędem przy uprawie pomidorów, bardziej celowe może być przy uprawie ogórków.
moniaiogrod musisz zacząć jaką mocą i ilością opału dysponujesz w kotłowni i od tego uzależnisz termin sadzenia, można zacząć od ogrzewania jednego tunelu i co tydzień dorzucać następny tunel . W ostatnim tunelu pewnie by wystarczyła nagrzewnica zasilana Twoją gorącą wodą.
Jak rozumiemy ogrzewanie podłogowe, jeśli myślimy o położeniu rur w glebie, to może być dużym błędem przy uprawie pomidorów, bardziej celowe może być przy uprawie ogórków.
moniaiogrod musisz zacząć jaką mocą i ilością opału dysponujesz w kotłowni i od tego uzależnisz termin sadzenia, można zacząć od ogrzewania jednego tunelu i co tydzień dorzucać następny tunel . W ostatnim tunelu pewnie by wystarczyła nagrzewnica zasilana Twoją gorącą wodą.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Re: Ogrzewanie tunelu foliowego - Nagrzewnice wodne ?!
Witam.Jeśli to możliwe proszę o odpowiedz Sebastian1686 .Czy nagrzewnice blowair i volcano dalej pracują bez zarzutu i która wydaje sie lepszym wyborem?czy nie jest to jakis chinski chłam.Planuje załozyc 4 nagrzewnice w pieczarkarniach w takich tunelach foliowych z foli i 10 styropianu z szczytami murowanymi o rozmiarze 6/12/3,5 i.pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 wrz 2014, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć Wszystkim!
Chcę kupić tunel foliowy 6x3m. Będę hodowl w nim kwiaty jednoroczne i krzewy, drzewka ozdobne. Rośliny będą wsiane z nasion, plus kilka dziesiąt sadzonek drzew, które wyhodowalem w tym roku. Uprawę chcę zacząć od lutego, wymagane temperatura ok. 20 stopni. Jest to hodowla, jak widać po metrażu tunelu, amatorska. Moje pytanie do Was Drodzy Forumowicze, czy istnieje tanie rozwiązanie grzewcze dla tak malego obiektu? (Znajde urzadzenie lub system grzewczy do 500zl?)
Uprzejmie prosimy o pisanie postów w języku polskim, pomid.

Chcę kupić tunel foliowy 6x3m. Będę hodowl w nim kwiaty jednoroczne i krzewy, drzewka ozdobne. Rośliny będą wsiane z nasion, plus kilka dziesiąt sadzonek drzew, które wyhodowalem w tym roku. Uprawę chcę zacząć od lutego, wymagane temperatura ok. 20 stopni. Jest to hodowla, jak widać po metrażu tunelu, amatorska. Moje pytanie do Was Drodzy Forumowicze, czy istnieje tanie rozwiązanie grzewcze dla tak malego obiektu? (Znajde urzadzenie lub system grzewczy do 500zl?)
Uprzejmie prosimy o pisanie postów w języku polskim, pomid.
Daniel
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 wrz 2014, o 22:57
Sprzedawca polecił mi do ogrzewania tunelu 6/3/2, nagrzewnicę gazową o mocy 10 KW. Zastanawiam się nad tym czy tego typu ogrzewanie będzie odpowiednie dla roślin oraz jakie mogą być koszty zużycia gazu takiego urządzenia. Może ktoś z Was miał do czynienia w praktyce z takim urządzeniem?
Chce ogrzewać tunel od lutego.
P.S.
Przepraszam za częściowy brak polskich liter w poprzednim poście.
Obecnie używam komputera stacjonarnego więc nie powinno się to powtórzyć.
Dziękujemy, ekipa i forumowicze.
Chce ogrzewać tunel od lutego.
P.S.
Przepraszam za częściowy brak polskich liter w poprzednim poście.
Obecnie używam komputera stacjonarnego więc nie powinno się to powtórzyć.
Dziękujemy, ekipa i forumowicze.
Daniel
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Najbardziej powinieneś skupić się, aby nie uciekało ciepło, może jakieś kurtyny termoizolacyjne, a potem dopiero ogrzewanie i wtedy 2kW powinno wystarczyć, bo 10kW to powinno nawet wystarczyć do ogrzania domku jednorodzinnego przy dobrym ociepleniu. Gaz, prąd i olej opałowy są dosyć drogie, aby oszczędnie ogrzewać tunel, cztery razy tańszy może być więgiel i wystarczy jakiś piecyk, a nad nim wentylator mieszający powietrze i można takiej folii ogrzewać, chociaż trzeba liczyć się zwiększoną pracą i nadzorem. Mając jakiś stary piec co, też można zastosować kaloryfery, rury, bądź piec na dmuchanie gorącym powietrzem.
Ps. Nagrzewnica 10kW w tak małym pomieszczeniu bez doprowadzania świeżego powietrza, w bardzo krótkim czasie spali tlen i będzie wytwarzał się tlenek węgla.
Ps. Nagrzewnica 10kW w tak małym pomieszczeniu bez doprowadzania świeżego powietrza, w bardzo krótkim czasie spali tlen i będzie wytwarzał się tlenek węgla.
pozdrawiam Ludwik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 sie 2014, o 18:50
Ogrzewanie tunelu foliowego.
Witam serdecznie, mam takie pytanko. Czy ktokolwiek z forumowiczów używa nagrzewnicy gazowej do ogrzewania tunelu???Jeżeli tak to czy to zdaje egzamin. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Re: Ogrzewanie tunelu filiowego
Opłaci się tylko przed spodziewanymi przymrozkami, stosowanie przez krótki czas.
A tak, to warto najpierw poszukać w wyszukiwarce na ten temat, chociażby http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=84
A tak, to warto najpierw poszukać w wyszukiwarce na ten temat, chociażby http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=84
pozdrawiam Ludwik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 sie 2014, o 18:50
A jak najlepiej ogrzac tunel foliowy, jest jakakolwiek metoda???Dostep do opału głównie drewna i wegla mam bo mąż prowadzi handel drewnem kominkowym oraz mały skład węgla.
Ogrzewanie tunelu obornikiem
Witam,
Taki pomysł mi przyszedł do głowy - mam do dyspozycji koński obornik. Jest on wyśmienitym źródłem ciepła. Zastanawiam się czy mogę jakoś przyśpieszyć wiosnę w tunelu foliowym 6x3m używając właśnie takiego obornika i jak by to miało wyglądać od strony technicznej. Myślę, że wstawienie beczek z wodą do środka także mogło by pomóc. Temperatura w tunelu ma to do siebie, że gdy słońce świeci to jest gorąco, natomiast niestety w nocy zabezpiecza tunel nieznacznie tylko przed niewielkimi przymrozkami. Jednak z obserwacji danych klimatycznych ostatnich 10 lat wyszukałem, że w zasadzie największe ocieplenie następuje w kwietniu, dzień jest także wystarczająco długi. Problem pozostaje noc. W tym roku uprawiałem pomidory w tunelu od 23 kwietnia, w okolicy maja nastąpił przymrozek -3 i jakoś przetrwały. Po analizie danych z ostatnich lat zaobserwowałem, że większy przymrozek niż -3C po 10 kwietnia zdarzył się tylko raz! Natomiast w ciągu 9 z 10 lat przymrozek od początku kwietnia przekroczył tych -4 za wyjątkiem jednego roku, gdzie w okolicach 9 kwietnia było aż -8. Pozostałe lata były ok tzn nie było więcej niż -4 w najgorszym momencie całego miesiąca. Gdyby tak wrzucić obornik i beczki z wodą, które zaakumulują ciepło na noc może by się taka uprawa udała. Co myślicie? Jaką dawkę obornika bym potrzebował i czy wystarczy usypać go w jednym miejscu w formie pryzmy, czy potrzeba aby był w ziemi. Dodam, że chodzi o uprawę głównie pomidorów - mógłbym usypać obornik w miejscu przeznaczonym na rząd na zbiór jesienny i wtedy bym go usunął w maju i zasadził pomidory na późny zbiór, jednak już ponad miesiąc wcześniej miałbym zasadzone pomidory, które owocowały by w ten sposób zapewne już od początku czerwca czyli w najdłuższe dni roku - na pewno byłyby smaczne
Taki pomysł mi przyszedł do głowy - mam do dyspozycji koński obornik. Jest on wyśmienitym źródłem ciepła. Zastanawiam się czy mogę jakoś przyśpieszyć wiosnę w tunelu foliowym 6x3m używając właśnie takiego obornika i jak by to miało wyglądać od strony technicznej. Myślę, że wstawienie beczek z wodą do środka także mogło by pomóc. Temperatura w tunelu ma to do siebie, że gdy słońce świeci to jest gorąco, natomiast niestety w nocy zabezpiecza tunel nieznacznie tylko przed niewielkimi przymrozkami. Jednak z obserwacji danych klimatycznych ostatnich 10 lat wyszukałem, że w zasadzie największe ocieplenie następuje w kwietniu, dzień jest także wystarczająco długi. Problem pozostaje noc. W tym roku uprawiałem pomidory w tunelu od 23 kwietnia, w okolicy maja nastąpił przymrozek -3 i jakoś przetrwały. Po analizie danych z ostatnich lat zaobserwowałem, że większy przymrozek niż -3C po 10 kwietnia zdarzył się tylko raz! Natomiast w ciągu 9 z 10 lat przymrozek od początku kwietnia przekroczył tych -4 za wyjątkiem jednego roku, gdzie w okolicach 9 kwietnia było aż -8. Pozostałe lata były ok tzn nie było więcej niż -4 w najgorszym momencie całego miesiąca. Gdyby tak wrzucić obornik i beczki z wodą, które zaakumulują ciepło na noc może by się taka uprawa udała. Co myślicie? Jaką dawkę obornika bym potrzebował i czy wystarczy usypać go w jednym miejscu w formie pryzmy, czy potrzeba aby był w ziemi. Dodam, że chodzi o uprawę głównie pomidorów - mógłbym usypać obornik w miejscu przeznaczonym na rząd na zbiór jesienny i wtedy bym go usunął w maju i zasadził pomidory na późny zbiór, jednak już ponad miesiąc wcześniej miałbym zasadzone pomidory, które owocowały by w ten sposób zapewne już od początku czerwca czyli w najdłuższe dni roku - na pewno byłyby smaczne

- ekopom
- -Moderator Forum-.
Zastanów się, jeśli ma się wydzielać ciepło, to musi być jakaś reakcja, oraz coś się wydzielać. I czy przypadkiem wydzielaniem się amoniaku z obornika nie załatwisz pomidorów. W uprawie używa się obornika, bądź słomy,ale do podniesienia temperatury ziemi, co nieco też podnosi temperaturę powietrza. Są duże ilości masy organicznej, która ciągle powoli wydzielają ciepło i taka uprawa jest najbardziej celowa w uprawie ogórków wczesnych nawet przed 15 marca.
pozdrawiam Ludwik
Generalnie w tym roku -3 wytrzymały. Od 10 lat nie było więcej niż -4 przez cały kwiecień, za wyjątkiem jednego roku. Zatem nie potrzeba tak wiele tego obornika, troche beczek z wodą i powinno być ok. Jak bym miał tam prąd to bym po prostu wstawił coś do podgrzania na wypadek takiego mrozu bo to byłaby lepsza metoda.
Gdyby nakopać rów o szerokości 50cm na środku tunelu, wypełnić częściowo obornikiem i zasypać ziemią. Wiem, że kiedyś się wykorzystywało podobne metody do uprawy ogórka. Czy taki sposób byłby dobry do wczesnej uprawy pomidora i papryki w tunelu? Co w momencie jak korzenie dojdą do nazotowanego obornika - nie powypala ich?
Re: Ogrzewanie tunelu foliowego.
Pierwsze szklarnie,były ogrzewane przy pomocy kóz,takich prawdziwych,co dają mleko.
Przy ścianach stały dwa rzędy kóz,a w środku dojrzewały cytrusy.Dokładny opis można znaleźć
w starych numerach dwumiesięcznika Kwiaty.
Przy ścianach stały dwa rzędy kóz,a w środku dojrzewały cytrusy.Dokładny opis można znaleźć
w starych numerach dwumiesięcznika Kwiaty.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Lunarii, kozy stały po bokach, tędy najbardziej wchodzi zimno i inny sposób ogrzewania też powinno być uwzględnione ogrzewaniem boków. Wydzielanie ciepła z masy organicznej pobierane jest z azotu, to go za dużo w późniejszym czasie nie będzie.
pozdrawiam Ludwik
Jak by dać na środku rów ok 50-60 cm 30cm głęboki na to dać 20cm obornika końskiego 10 cm słomy i 10 cm ziemi (zakładając, że te 10 cm to siądzie). Następnie na to w pierścieniach zakopanych te kilka cm uprawiać wczesne odmiany pomidora i papryki na zbiór najwcześniejszy - to czy coś takiego może się udać? Wiem, że przy papryce większe szanse bo ma płytki system korzeniowy w porównaniu do pomidora.