MiCz pisze:U mnie barszcz z uszkami i grzybowa z łazankami i jak u romy333, jemy także w święta. Obowiązkowo jest też karp podsmażony na patelni i dochodzący w piekarniku, inne ryby smażone,pierogi z kapustą i grzybami i kluski z makiem. Inne dania są zmienne i na zamówienie rodzinki![]()
barjed5251 jak robisz zupę makową?
Kluski z makiem, kasza gryczana z suszkami (gruszka, jabłko, morela, rodzynki, śliwa, wysładzane wisienki, pierogi z jabłkami/owocami mrożonymi/owocami z kompotu...,Olago pisze:Szanowni Państwo, poszukuje pomysłów na potrawy wigilijne bez ryb, grzybów, majonezu i barszczuDziecko mi się takie dziwne trafiło, płci męskiej, duże już, a na wigilie jadało właściwie tylko pierogi z kapustą mojej teściowej. Teraz pierogi zje w pierwszy dzień świąt, a ja nie wiem, co wymyśleć na kolację
Pszenica na kutię to pszenica obtłuczona a nie pęczak (pęczak to kasza jęczmienna) - taką używa się u mnie w domu. Zupa z suszu to kompot z makaronem (np. łazanki), u koleżanki nazywa się to polewką.Baryczka pisze:Świetny wątek- przyda się, bo to będą moje pierwsze święta z Mężem. Dziękuję!
U nas od lat na Wigilię przygotowuje się kutię-
składniki dodajemy zwykle "na oko":
- gotowana pszenica "pęczak",
- gotowany, mielony trzykrotnie mak ( ten z puszek jest zbyt słodki),
- miód,
- bakalie- orzechy włoskie, laskowe drobno siekane; suszone śliwki, morele, figi, skórki pomarańczowe drobniutko krojone, rodzynki,
- aromat do ciast np. migdałowy.
Czy ma ktoś z Was sprawdzony przepis na zupę z suszonych owoców? Mąż ponoć taką uwielbia, a u mnie w domu czegoś takiego nie jadamy. Może podrzucicie przepis?
Też robię, kupiłam jeszcze 4 dodatkowe foremki z firmy http://jaarpoznan.com.pl/pl/wyroby/?cat ... &detail=13.Ewelina pisze:GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy
Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"
Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.
" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.
![]()
![]()
![]()
Proszę się częstować:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.