Ogród różany nad stawem

Zablokowany
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród różany nad stawem

Post »

Alicjo, dziękuję za zdjęcia RU. Rzeczywiście pień nie wygląda na gruby, a co za tym idzie sztywny.
Przekonałaś mnie do posadzenia mojej róży w gruncie ;:108 . No ale razie niech sobie zimuje pod dachem ;:19 .
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu różane rabaty ;:oj ...niesamowite widoki, trudno oderwać od tych zdjęć oczy.
Na kolana powaliły mnie zdjęcia zrobione nad stawem ;:224 . Jak to dobrze, że chcesz się z nami podzielić zdjęciami swoich królowych ;:196 .
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Justynko prawdopodobnie zbyt blisko były posadzone.Moje nie rosną bliżej od bukszpanu jak 50 cm a niektóre nawet dalej.Może odmiana bukszpanu też była nieodpowiednia .Mój bukszpan to ten najniższy "Suffruticosa" więc może i korzenie też nie takie agresywne.
Róża jest bardzo wrażliwa na korzenie innych roślin ,niestety musi mieć odpowiednią ilość miejsca dla siebie.

Sławko zaraz na wiosnę ,możesz ją posadzić do gruntu.Tylko w ten sposób żebyś jesienią mogła ją położyć w odpowiednią stronę.

Dorotko ;:4
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róża Rosarium Uetersen,Wiem że są różne opinie o niej , a to że rosochata,kolczasta,rozkłada się.Ale ja tą różę po prostu ;:167 Mam kilkuletnią na pniu i dokupiłam jeszcze dwie w formie krzewów.

Rosarium Uetersen

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co powiecie na różę Delbara wielkokwiatową dorasta do 1 m,potarza i pięknie pachnie.Wielkie kwiaty.Posadzona wiosną 2014.

Chartreuse de Parme

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Twoja RU jest rzeczywiście prześliczna. Nic dziwnego, że ją ;:167 .
Ja ze swojej nie jestem zadowolona, ale dam jej jeszcze szansę w tym roku.
Jak myślisz, czy dobrze zrobię jeśli na wiosnę mocno ją przytnę? Pisząc - mocno , mam na myśli dość radykalne cięcie, tzn. na jakieś 30 cm. Bardzo chciałabym żeby się wreszcie ładnie rozkrzewiła, bo teraz ma tylko trzy pędy, wysokie, ale liche :(
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz śmiało przyciąć,a jak długo ją masz :?:Moja się trochę rozkładała więc dałam jej stojaczek i przywiązałam pędy do góry.Wtedy nabrała kształtu,na zimę jej zdjęłam ,wiosną znowu jej założę,żeby trzymała fason.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Alu moja RU ma ok. 8 lat i jest rozpięta na kratce. Ale co to za rozpięcie trzech pędów na krzyż ;:306 .
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko nie jestem przekonana czy ona nadaje się na kratkę,raczej w stojak.Nie wypuszcza takich długich pędów.Przynajmniej te moje.Może trzeba znaleźć dla niej inne miejsce,albo zabrać kratkę i inaczej ją uformować.Na kratce najlepiej wyglądają te o bardzo długich pędach i jak najmniej kolczasta.Wtedy można coś z nią robić.Ja mam Lykkefund / 2 szt/i jestem z niej bardzo zadowolona.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu na niektórych zdjęciach widać jak są pędy przywiązane.

Newada i M.Hilling

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i nowe przyrosty

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Alu bardzo dobry pomysł z ty stojakiem ;:333 . Podumałam i znalazłam dla niej nową miejscówkę. Tam powinno jej być dobrze i jak zacznie rosnąć to dam jej stojak. Dzięki za podpowiedź. Jesteś nieoceniona ;:196
M. Hilling przecudna ;:167 , a zdjęcie nad stawem powala na kolana.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Alu ale wspomnienia przecudne krzewy M.Hilling i Nevady. Ja też chciałabym już mieć takie widoki za oknem.

Alu ponieważ teraz mamy taki czas wspominania i posumowywania zakończonego już niestety sezonu różanego mam do Ciebie prośbę.
Chciałabym zaprosić Cię do współtworzenia nowego wątku "Nasze portrety róż, który powstał na prośbę kilku nowo różano zakręconych forumowiczów.
Na forum wpisywano by odmiany róż, które sprawdziły się w naszych ogrodach i warto je polecić innym.
Sama wiem ile musiałam przejrzeć wątków, aby dowiedzieć się, które róże warto mieć w swoim ogrodzie, dlatego myślę, że dobrze byłoby mieć taki wątek w którym wiedza byłaby łatwo dostepna dla wszystkich.
Gosia/Deride udostępniła wątek w sekcji Róże, do którego łatwo trafić - jest oznaczony zielonym kolorem i zawsze widoczny w jednym miejscu.
Jeśli zechcesz sie podzielić swoimi refleksjami i typami oraz udzielić bezcennych rad bardzo będziemy wszyscy wdzięczni.
Ja również, bo jestem w trakcie tworzenia, tak jak wielu innych różanomaniaków, wiosennej listy zakupów. ;:196 :D

Za pośrednictwem Twojego wątku pragnę również zaprosić wszystkich Twoich gości i chętnych do jego współtworzenia

Dziękuję wszystkim różanomaniakom. Myślę, że warto spróbować pomóc.
Im nas więcej, tym piękniejsze stają się nasze ogrody, im mniej zawodów związanych z ich uprawą tym wieksza liczba różano zakręconych.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko tylko zostaw dla niej tak do 150 cm dookoła, żebyś mogła ją ładnie ułożyć i będzie OK.

Daysy bardzo dziękuję za zaproszenie do tworzenia nowego wątku.Na pewno skorzystam. :lol: ;:108
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Nevada i M.Hilling wyjątkowo urodziwe ;:oj
Jestem pod wrażeniem, bo moje pod koniec lata wszystkie łapią plamistość i choć ładnie powtarzają kwitnienie, to świecą gołymi pędami :(
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu przyszłam się dopytać o Bremer Stadtmusikanten, z tego co pamiętam to również róża parkowa, czy ją też należy przycinać bardzo oszczędnie :?: . Mam ją dopiero od wiosny i krzaczki są raczej słabe, czy wiosną przyciąć ją mocniej,żeby się wzmocniła, czy już zacząć ją taktować jak parkową i ciąć ostrożnie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”