Grażynko, bardzo się cieszyłem z pomidorków, które miałem dzięki Tobie. Próbowałem zebrać nasionka ale nie wysuszyłem dobrze i większość zgniła. Zobaczymy czy coś wykiełkuje z tego, co zostało.
Lepnicę orientalną tylko raz posiałem na samym początku obecnego ogrodu i cały czas się sieje. Nawet biała czasem.
A ta trawka od Ciebie

Jednoroczna ale nadal zdobi:
Leszczyno, kalikarpy są chyba mocniejsze, niż nam się wydaje

Ale i zimy łagodniejsze. Moja wciąż ładnie wygląda - prawdziwa z niej pięknotka

:
Loki, dziś nie znalazłem żadnego kwitnącego barwinka ale za to pierwiosnki. Też fajnie, jak na połowę grudnia
Agnieszko, zaskoczyłaś mnie łacińską nazwą pomidora
Dziurawiec miał wcześniej piękne czerwone owocki ale teraz są czarne.
Tego astra nie pokazywałem, bo to taki dzikus rosnący tu, jeszcze przede mną. Ale teraz zasługuje na pokazanie, bo nadal kwitnie!:
Michał, śnieguliczka ma liście zielone ale pod wpływem zimna czerwienieją, jak u wielu roślin.
Kalikarpa, jak powyżej - ciągle zdobi owockami ale prawdziwą ozdobą jest teraz kalina, która obsypana jest kwiatkami:
Michasiu, u mnie jest wilgotny teren i chyba kalikarpie to służy, bo ładnie rośnie i nawet udawało mi się robić sadzonki. Nie potrafię Ci powiedzieć, jak będzie się zachowywała na suchym terenie.
Aukuba teraz przyciąga wzrok, bo nie ma konkurencji innych roślin w tamtej części ogrodu: