Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotrze nie znalazłam albo szukałam po łebkach :wink: Jak ma się trwałość Twojego octu do takiego robionego z całych owoców na żywioł?
I tak pewnie nie zrobię Twoim sposobem, bo zawartość butli nie zdążyłaby się przemienić w ocet :twisted:
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam
Ela
dziękuję za przepis, robiłem tak ziemniaki wiele razy, nie wiedząc , że tak się nazywają, polecam ze świeżymi grzybami.
Masz rację z pieczarkami danie jest smaczniejsze niż z suszonymi grzybami leśnymi, najlepsze będą prawdziwki, podgrzybki i gąski.
Beata
czekam na odp, masz świeże żołądki i suszone pęcherze?
Vamila pisze:Piotrze nie znalazłam albo szukałam po łebkach :wink: Jak ma się trwałość Twojego octu do takiego robionego z całych owoców na żywioł?
I tak pewnie nie zrobię Twoim sposobem, bo zawartość butli nie zdążyłaby się przemienić w ocet :twisted:
Nigdy nie robię octu z całych owoców, zawsze wino, a potem ocet. Nawet jak zrobisz teraz wino i latem wystawisz na świeże powietrze, to uzyskasz ocet. Najstarszy mój ocet jabłkowy ma 2 lata i nic mu nie jest, do tego zrobił się klarowny jak kryształ.
Moje wątki
Festina Lente
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

krynka pisze:Podaję obiecany przepis na
Ziemniaki po nelsońsku

Składniki;
1,5-1,7 kg ziemniaków- ugotować w mundurkach
4 jajka- ugotować na twardo
garść suszonych grzybów- namoczyć,ugotować,zachować wywar.( lub
30 dkg świeżych pieczarek)
3 średnie cebule-pokroić w półtalarki, usmażyć na złoty kolor na maśle
1 szkl dobrej,kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżki mąki
10 dkg sera (np gouda)- zetrzeć na tarce
sól,pieprz
natka pietruszki.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ziemniaki pokroić w plastry,układać na dnie naczynia,delikatnie oprószyć solą i pieprzem,posypać połową pokrojonych na drobno grzybów,na to wyłożyć połowę smażonej , osolonej cebuli ,na to 2 jajka pokrojone w plastry ,. Następnie ułożyć druga warstwę wszystkich składników,na wierzch dać ziemniaki. Śmietanę wymieszać z mąką i z połową szkl wywaru z grzybów,wylać na wierzch zapiekanki. Na koniec wszystko oprószyć serem.
Wstawić do gorącego piekarnika,zapiekać 40-50 min.
Przed podaniem posypać natką. Podawaćnajlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub inną kwaśną.
Smacznego !

Zamiast grzybów suszonych można użyć pieczarek. Wówczas pokrojone drobno pieczarki smażymy na patelni z cebulą ( najpierw rumienimy cebulę,potem dajemy pieczarki). Dusimy do odparowania sosu,solimy.Smakuje równie dobrze,jeśli nie lepiej ;:333

Ten przepis jest w książce kucharskiej Obiady u Kowalskich autorstwa Jadwigi Kłossowskiej z 1985r. W książce jest pod nazwą "zapiekanka nelsońska postna''. Ostatnio właśnie tę książkę przeglądałam, bo mąż narzekał, że pojadłby czegoś polskiego i treściwego, a nie tylko spaghetti i lasagne :D
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Amanita,przepis jest znacznie starszy,ja je robię od trzydziestukilku lat :) A czy w Twojej ksiażce jest wersja z suszonymi grzybami,czy pieczarkami?
Zrób koniecznie te ziemniaki- ja nie znam nikogo,komu by nie smakowały ;:333
Na początek zalecam zrobienie koniecznie wersji podstawowej- potem można pokusić sie o różne wariacje,np wędlina czy resztę pieczeni smażone z cebulką,papryka w kostkę podsmażona na oleju,ostre papryczki :wink: itp :D

I jeszcze jedno- ziemniaków można ugotować więcej . Ponieważ sa trzy warstwy ziemniaków,więc trzeba podzielić je" na oko" na trzy części,zeby na wierzch nie zabrakło :) Zapiekankę można podgrzać na drugi dzień,choć juz nie jest tak smaczna jak prosto z piekarnika.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja każdą warstwę przesypuję grubymi płatkami twardego, wyrazistego sera, całość wówczas lepiej ma się kupy.
Moje wątki
Festina Lente
nilbul1
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 21:03

Post »

Witam serdecznie.
Piotrze , powiem krótko: pełen szacunek za całokształt, mam nadzieję uścisnąć Ci kiedyś dłoń. Myślę,że to całkiem realne ,jako że obaj robimy zakupy na tym samym targu na Kole.

Mam pytanie odnośnie wytwarzania octu z owoców.
Moje doświaczenie w tej dziedzinie to niekończące się pasmo porażek ;:174
Zrobiłem już trzy "nastawy" z tzw.jabłek pokrojonych w kawałki i wszystkie musiałem wylać. Zdecydowałem więc najpierw zrobic wino a potem z niego ocet.
Aktualnie mam około 5-6 l wina jabłkowego(czeka).
Uprzednio (początek pażdziernika)część wina (2l) rozlałem do 3 szerokich słoików, nakryłem materiałem przepuszczającym powietrze i czekam.... na choćby zapach octu .
Co robię żle ?
Czy teraz już jest za zimno ?
Jeżeli swoją butelkę nakryłeś kapslem do piwa to jak tam dopływa powietrze ?

Już dziękuję za odpowiedż
pozdr.Tadeusz
Pozdrawiam Tadeusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

A ja chodziłam do liceum na Ożarowskiej 71 w latach 76-80 :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Biotit pisze:Joanna
Dziwię się, że Ty taka oczytana i pisząca ciekawe posty, ,,Domowa Kucharka '' nie potrafi zrobić domowego Majonezu. :roll:
Przepis jest bajecznie prosty i wychodzi zawsze w 100%, zrób i podziel się wrażeniami.
Majonez domowy

Obrazek
Majonez zrobiony-dziękuję za przepis ;:108
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majonez zaczęłam robić w latach osiemdziesiątych i chyba muszę do niego wrócić ,ale dam jedną radę dla zdrowia ,jajka należ sparzyć w gorącej wodzie .Giną wtedy pałeczki salmonelli .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Oczywiście ;:108
magata
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 mar 2012, o 20:17

Post »

Nigdy jeszcze nie robiłam majonezu ale jak patrzę na wasze przepisy to chyba spróbuję
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuj bo warto ;:108 przede wszystkim nie ma w nim chemii .
Napisałam o parzeniu jaj bo wiem ,że nie wszyscy tak postępują ,być może z niewiedzy :roll:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry wieczór
nilbul1 pisze: Mam pytanie odnośnie wytwarzania octu z owoców.
Moje doświaczenie w tej dziedzinie to niekończące się pasmo porażek ;:174
Zrobiłem już trzy "nastawy" z tzw.jabłek pokrojonych w kawałki i wszystkie musiałem wylać. Zdecydowałem więc najpierw zrobic wino a potem z niego ocet.
Aktualnie mam około 5-6 l wina jabłkowego(czeka).
Uprzednio (początek pażdziernika)część wina (2l) rozlałem do 3 szerokich słoików, nakryłem materiałem przepuszczającym powietrze i czekam.... na choćby zapach octu .
Co robię żle ?
Czy teraz już jest za zimno ?

pozdr.Tadeusz
Tadziu, witam sąsiada.
Teraz jest już po ptakach, za zimno. Winko przechowaj do wiosny, wynieś na balkon lub na działkę, dobrze nakryj gazą i natura sama dalej zrobi co trzeba, w razie problemu podejdę i pomogę. 8-)
nilbul1 pisze: Jeżeli swoją butelkę nakryłeś kapslem do piwa to jak tam dopływa powietrze ?
pozdr.Tadeusz
Nakryłem , ale nie zamknąłem drobna subtelność, a jednak ważna.
asma pisze: Majonez zrobiony-dziękuję za przepis ;:108
Brawo, lepiej późno niż wcale, prawda, że łatwy przepis?
alicjad31 pisze:Majonez zaczęłam robić w latach osiemdziesiątych i chyba muszę do niego wrócić ,ale dam jedną radę dla zdrowia ,jajka należ sparzyć w gorącej wodzie .Giną wtedy pałeczki salmonelli .
Alicja
witam rówieśnicę, ja w tych samych latach chodziłem do Reja, a Ty przedtem do jakiej podstawówki biegałaś?
Jajka zawsze jak kupuje myję , a potem chwilkę parzę we wrzątku, potem do lodówki - to zamyka temat salmonelli, później nie ma sensu zabiegu powtarzać.
8-)
magata pisze:Nigdy jeszcze nie robiłam majonezu ale jak patrzę na wasze przepisy to chyba spróbuję
Witaj, nie ma co się ociągać, własny to sprawdzone dodatki, kupny to suszone jajka lub mączka rybna, dalej nie będę przez grzeczność wymieniać składników. ;:219
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Piotr- może przejdziesz do potraw wigilijnych? :)
Co u Ciebie podaję się na kolację wigilijną ?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
nilbul1
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 21:03

Post »

Serdeczne dzięki Piotrek.

Jeżeli pozwolisz to mam jeszcze 2 pytania.
1. Wystawiając na balkon, to w jaki pojemnik najlepiej "załadować" to wino ?
2. Może być na słońcu czy w cieniu ?

pozdr.Tadeusz
Pozdrawiam Tadeusz
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”