Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV

Post »

PiotrekP , mewa dziękuję za odpowiedzi .Tego się obawiałam, że będzie im za ciasno razem pod ziemią ,choć właśnie przy tujach (szmaragdach) miałabym sporo miejsca dla nich. Dwie hortensje posadzone jesienią czeka więc przeprowadzka.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Zrób bariere na 60 cm i będzie dobrze
Poszukaj wątku Ave u niej pięknie rosną tuż przy tujach ale wkopuje barierę dla korzeni
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

mewo-Ewo a z czego najlepiej zrobić taką głęboką barierę?
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Ja będę robić z folii kubelkowej - chyba najbardziej trwała skoro jej zastosowanie jest do fundamentów

https://www.google.pl/search?q=folia+ku ... d=0CB8QsAQ
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

mewa - bardzo dziękuję za Twoje posty ;:196
Nie mam za dużo czasu aby śledzić wątki osobiste i dlatego to co tu przeczytałam trochę zjeżyło mi włos na głowie a jednocześnie rozjaśniło. Co roku przekopuję rabaty, wybieram jakąś mierzwę i zastanawiam się co to i skąd bo jest tego coraz więcej - na dodatek bardzo ochoczo przyrasta w świeżo skopanej ziemi i skutecznie tępi rośliny: nie tylko byliny ale też posadzone cebulki. Po zastanowieniu wychodzi mi, że albo usunę większość tui aby cokolwiek rosło /a mam ich trochę...../, albo próbować robić zapory. Ciekawe na jak długo one wystarczą i czy będą trwałe ;:24 Mam trochę czasu - bo niby zima..... ale czarno to widzę ;:174 ;:202
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

mewo dziękuję za cenne rady. Przejrzałam trochę Twój wątek -hortensje jak i działka - cudeńko, niezłą kolekcje uzbierałaś a i własny przychówek (hortensjowy) też niemały ;:215
Ślicznie prezentuje się Diamant Rouge , cieszę się ,że kupiłam ją na jesieni.
Chciałam się Ciebie spytać o Polar Bear,która na zdjęciu rozkłada się trochę na boki a ja mam informację,że "ma sztywne wyprostowane pędy , nie pokłada się pod ciężarem kwiatów". Jakie w.g. Ciebie ma ona tendencje w tej kwestii?
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Beatko Polar Bear na bardzo gęste i duże kwiatostany ,po opadach pokłada się choć w tym roku i tak lepiej wyglądała niż w zeszłym.Na wiosnę zostaną przycięte wyżej i może nie będą tak razić
Krysiu ja już wszystkich ostrzegam przed korzeniami tui
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
biedronka52
50p
50p
Od: 2 lip 2011, o 18:36

Post »

Witam-chciałam zapytać czy mam pozdejmować agrowłókninę z hort ogrodowych-pogoda co kilka dni się zmienia od -6 do +4 i co robić.Boję się,że mi mogą podgnić w takim cieple.biedronka
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoim agrowłókniny nie zdejmuję, i tak już chyba do wiosny. :roll: Jeśli nawet w dzień temperatura podskoczy na parę godzin nieco powyżej zera nic im się nie stanie. W nocy i tak na minusie. ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witam serdecznie w nowym roku. W zeszłym kupiłam taką oto hortensje ogrodowa i pytanie moje czy ktoś rozpozna może odmiane ?? Obrazek
Obecnie jest w gruncie pod włókniną i zobaczymy co z niej będzie w tym roku. Mam jeszcze takie pytanie- bo pamiętam , że kwiaty miała piekne ale po kilku dniach uschły no i ja je odciełam, czy w związku z tym pozbawiłam ją kwiatów w tym sezonie ?? . To moja pierwsza hortensja więc jeszcze nie wiem jak to z nimi jest. Pozdrawiam :wit
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może w tym roku nie zakwitnąć dlatego, że jest młoda i musi puścić pędy od podstawy na szczycie których zawiąże pąki kwiatowe.Takie maleństwa w sprzedaży kwitną, bo są rozmnażane z części, które zawierają zalążki pąków i odpowiednio potem sztucznie prowadzone do kwitnienia.To zależy jeszcze od odmiany, niektóre tworzą część kwiatostanów z boku na pędach, które kwitły w zeszłym roku, ale raczej nie licz zbytnio na kwitnienie, ale ogólny rozrost, o ile taka młoda bez zdrewniałych części pędów w gruncie przeżyje.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Ona miała trochę zdrewniałe pędy u nasady więc liczę , że jednak przeżyje. A co do kwiatów to trudno ważne , żeby za kilka lat cieszyła oko. Dzięki za informacje. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zbyszko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 paź 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uff... jakoś udało mi się przebrnąć przez te wszystkie posty,ale nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie.Jakiej wielkości i kształtu jest korzeń dorosłej hortensji ogrodowej i jakiej wielkości mam wykopać dół przed posadzeniem?Zakupiłem odmianę NICO BLUE,która do utrzymania niebieskich kwiatów potrzebuje ziemi o odczynie lekko kwaśnym. Moja działka leży na terenie pobudowlanym i cały teren jest nadsypany warstwą 60-ciu cm gruzem wapiennym.Nie chciałbym,aby z czasem korzenie rosnącej rośliny ''wyszły'' poza obręb zbyt małego dołka i zaczęły pobierać wapń z gleby,co odbiję się na kolorze kwiatów.Może macie jakąś swoją dobrą mieszankę ziemi do hortensji na niebiesko.Proszę o poradę praktyków.
''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Post »

Nikko blue powinno zachowywać odcień niebieski cały czas,u mnie rośnie na glinie do kwaśnej gleby ma daleko, od czasu do czasu podlewam odżywką do hortensji i co roku niebieska,odcienie różne tylko zaczyna mocno niebieskim a kończy pastelowo, jeśli masz Nikko a nie barwione np Bouqet rose, to poza dołek 0,5 m spokojnie nie wyskoczy.Ja przesadzałam 5 letnią Grandiflorę i mimo że rośnie większa do Nikko to korzenie nie były imponujące,bardziej szerokie niż głębokie,a starałam się kopać na max.Na fot Nikko i Bouqet Rose, obie niebieskie. Obrazek Obrazek Obrazek
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
zbyszko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 paź 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dziękuję za cenną poradę.Jak tylko przyjdzie wiosna wezmę sie za kopanie dołka. ;:196
''Mylić się jest rzeczą ludzką''-Lucius annaeus Seneca
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”