Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dereń jadalny - odmiany
Rośliny trzymałem na zewnątrz. Dopiero teraz w weekend schowałem do szklarenki/foliaka
Dereń jadalny(cornus mas)
W jakim terminie dojrzewaja te odmiany kto wie ???
Kasanlaker,Jolico,Macrocarpa,Titus,P5,Golden Glory,Kasanlak,Bolestraszycki
Kasanlaker,Jolico,Macrocarpa,Titus,P5,Golden Glory,Kasanlak,Bolestraszycki
Co do sadzenia to dlaczego nie? Roślina z korzeniem w gruncie zawsze będzie w lepszej sytuacji niż stojąc na gruncie w donicy. Co do owocowania i terminów jest kilka prac m.in. http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2011,% ... harska.pdf , nie pamiętam tam spisu odmian ale nawet na stronie Carya była kiedyś dokładna tabela.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy można ukorzeniać wiosną zdrewniałe sadzonki derenia?
Derenia nie da się ukorzenić. Chyba seedkris kiedyś próbował ale pewien nie jestem. Musisz w wątku poszukać.
Wiosną można zrobić sadzonki, ale ukorzenione jak należy, będą dopiero na przyszłą wiosnę.pomidormen pisze:Czy można ukorzeniać wiosną zdrewniałe sadzonki derenia?
-
- 1000p
A gdzie przetrzymywałeś przez zimę?
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Dzień dobry , a ja znowu zachęcam koleżeństwo do pokazania swoich wyrobów dereniowych, z pewnością macie takowe.
Pokażę moje tegoroczne - 2014 - wino , po II zlaniu - mocne wyszło, jeszcze niech trochę postoi w butlu, dla porównania to jasne to 2013, różnica w zasadzie polegała na tym, że w 2013 cukier dawałam w 2 ratach a w 2014 od razu całość i inne drożdże winne.
i 2013
Na koniec mam pytanie, po ilu latach siewka zaowocuje? sporo mi się nasiało, rozdaję je z komentarzem, ze po 8-10, ale może szybciej w dobrych warunkach?
Pokażę moje tegoroczne - 2014 - wino , po II zlaniu - mocne wyszło, jeszcze niech trochę postoi w butlu, dla porównania to jasne to 2013, różnica w zasadzie polegała na tym, że w 2013 cukier dawałam w 2 ratach a w 2014 od razu całość i inne drożdże winne.

i 2013

Na koniec mam pytanie, po ilu latach siewka zaowocuje? sporo mi się nasiało, rozdaję je z komentarzem, ze po 8-10, ale może szybciej w dobrych warunkach?
Basia
-
- 1000p
Czy to roczne sadzonki ze zdrewniałych pędów?
-
- 1000p
Dzięki, ale masz pamięć?
Zdrewniałe,oderwane z piętką. Teraz można nazrywać gałązek z piętką. Ułożyć ładnie wiązkę,
piętki wyrównane,aby zadarta kora nie zwisała. Cała wiązka ułożona na gazecie,kilka warstw.
Psikamy rozpylaczem,aby gazeta namokła trochę i gałązki zwilżyły się.Brzegi gazet zawijamy,
całość zwijamy w rolkę i ładujemy do woreczka foliowego. Kto chce się pobawić, może utaplać
końce w ukorzeniaczu.Po ok dwóch tygodniach,na piętkach wytworzy się kallus.Gałązki z kallusem
można już posadzić do donicy,okryć woreczkiem,albo butlą.
I teraz wystarczy uważać, aby nie zasuszyć i nie przelać, nie zamrozić i nie zgubić, resztę zrobi przyroda.
piętki wyrównane,aby zadarta kora nie zwisała. Cała wiązka ułożona na gazecie,kilka warstw.
Psikamy rozpylaczem,aby gazeta namokła trochę i gałązki zwilżyły się.Brzegi gazet zawijamy,
całość zwijamy w rolkę i ładujemy do woreczka foliowego. Kto chce się pobawić, może utaplać
końce w ukorzeniaczu.Po ok dwóch tygodniach,na piętkach wytworzy się kallus.Gałązki z kallusem
można już posadzić do donicy,okryć woreczkiem,albo butlą.
I teraz wystarczy uważać, aby nie zasuszyć i nie przelać, nie zamrozić i nie zgubić, resztę zrobi przyroda.
-
- 1000p
Dzięki.