Róże i bajkowy świat ogrodów

Zablokowany
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów

Post »

Własnie jakby zrobic taka encyklopedie z gatunkami które mamy u siebie w ogrodach :tan
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo cenię sobie wszelkie uwagi poczynione na podstawie własnych, a nie podęcznikowych doświadczeń i chętnie z nich korzystam. Wiele osób robi takie zestawienia. Nawet w bardzo dawnych wątkach. Teraz z ciekawością się w nie zagłębiam, choć te osoby dawno gdzieś już zniknęły. Ja ze swej strony też nieskomnie zapraszam na małą encyklopedię tutaj na FO do siebie :oops: i wdzięczna bym była za wszelkie Wasze uwagi i doświadczenia :D
Im więcej encyklopedii na FO, tym lepiej :D
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

No wlasnie Deirde jest najlepszym przykladem :D
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Daysy,takie cienkie,pokrzywione na samym dole ,wycinam zawsze i to u wszystkich róż.Natomiast dodatkową porcję żelaza dostanie tylko Violetta ,bo niedawno o tym wyczytałam.Specjalistyczny nawóz do róż ma odpowiedni zestaw NPK i myślę że nie ma potrzeby nic dodawać .Można czasem jak widać że róża słaba potraktować ją Magiczną Siłą.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Słuchajcie, jeśli już istnieją takie wątki, to po co otwierać nowe i wprowadzać zamieszanie. Korzystajmy z tych co już działają.
Przekonajcie mnie, że warto taki otworzyć nowy, bo jak ma się powielać informację to nie ma sensu, Czego brakuje w istniejących watkach, chodzi o łatwiejszy dostęp do informacji. Jeśli tak to chyba najprościej byłoby otworzyć taki wątek jak otworzyła Gosia -Identyfikacja Róż. tylko np pod nazwą np.Portrety Róż z naszych ogrodów" czy podobny. To akurat jest sprawa otwarta.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Właśnje o takie portrety chodzi i co tydzień nowa róza :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

daysy dobry pomysł PORTRETY RÓŻ - ja widzę to tak: - opis, fotki i dalej niech każdy wstawia woje uwagi i swoje zdjęcia, będą w jednym miejscu róże naszych forumków i łatwiej będzie porównać jak się gdzie i dlaczego sprawują lepiej lub gorzej.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

I podzielony tak
Hodowca i rok
Wady
Zalety
Pielęgnacja
Choroby
Zapach kwiatu
:lol:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu dzięki za podpowiedź, dzięki Tobie ;:196 ;:138 ;:215 prawdopodobnie znalazłam imię swojej pnącej nn-ki, jestem pewna na 90%, że to Francois Juranville ;:333 , znalazłam ją w wątku u Gertrudy.

Wandziu, Taro, Mati

Przejrzałam wszystkie wątki, które mi Wandziu podałaś i masz rację, że nie ma sensu tworzyć następnych, gdyż i tak trudno do nich trafić.
Mam jednak pomysł, poprosić moderatora by stworzyć podsekcję Portrety Róż, by była ona zawsze dobrze widoczna dla wszystkich wchodzących do sekcji Róże, wówczas każdy wchodzący nie musiałby szukać informacji w poszczególnych wątkach tylko miałby możliwość uzyskać wszystkie informacje w jednym miejscu. Tam właśnie wszyscy mogliby umieszczać najlepsze róże w swoim ogrodzie. Byłby to taki ranking najlepszych róż w poszczególnych ogrodach. Przecież nie każda róża będzie tak samo rosła i dobrze sie rozwijała mając inne warunki klimatyczne czy glebowe.
Nie wiem czy jest to możliwe, ale zapytać można.

Co wy na to :?:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, czyli dodatkową ilość żelaża dajesz tylko Violi dla lepszego wybarwienia jak rozumiem.
Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o róże historyczne, więc wszystkie informacje na ich temat są dla mnie bezcenne.
Rabatówki tnę co roku nisko a z historycznymi widzę tak nie można. Alu a jak traktujesz róże angielskie, czy one też muszą być szczególnie cięte? Czy należy je traktować jako róże parkowe? Kupiłam w tym roku parę i nie chcę zepsuć krzewów na starcie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ,absolutnie nie.Historycznie to zupełnie co innego.One kwitną na starych pędach,zwłaszcza te co kwitną tylko raz.Ścinając pędy nisko przy ziemi,pozbyłabyś się kwiatów.Możesz je przyciąć po kwitnieniu,ale wtedy już nie przycinasz na wiosnę.Moje trochę złapały mączniaka na czubkach i te przycięłam.Wiosną więc przytnę tylko przemarznięte,złamane ,to co będę musiała.Niektóre mam już trzy sezony ale pędów ze środka jeszcze nie wycinałam.Nie było potrzeby.Natomiast róże angielskie i nostalgiczne ,traktujemy jak powtarzające róże krzewiaste.Kwitną na starych i nowych pędach.Jeśli chcemy je uprawiać jako swobodnie kwitnące krzewy,nie tniemy zbyt silnie.Będąc u Austina pytałam właśnie o przycinanie i dowiedziałam się że nie powinniśmy ciąć nisko ,zostawimy pędy z roku na rok ,lekko tylko kształtując koronę.Pędy będą coraz sztywniejsze i w ten sposób nie będą nam się pokładać./Właśnie tak jak napisałaś,jak róże parkowe/
Co do Violi to dopiero dostanie to żelazo,będę eksperymentować. :lol:

Natomiast wielkokwiatowe i rabatowe,tniemy w zależności jak przezimują,ale wyżej cięte wcześniej zakwitną.Cięte niżej - później.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu rozumiem, że cięcie angielek wykonuje się skromnie, bardziej kosmetycznie, czyli wycinamy gałązki przemarznięte, słabe i krzyżujące się.
Jeśli, jak piszesz, zasady te dotyczą również róż nostalgicznych, to ja popełniłam błąd przycinając wiosną swoją My Girl krótko, traktując ją jako rabatówkę.

Tak samo przycięłam Queen of Sweden :oops:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

My Girl ma nostalgiczne kwiaty ale należy do grupy róż wielkokwiatowych ,więc może być krótko przycinana.Queen of Sweden to typowa angielka ,więc można ją przyciąć na ok 1 m.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”