Odmiany typowe dla Pomorza Zachodniego

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Odmiany typowe dla Pomorza Zachodniego

Post »

Witajcie. Ciekawi mnie temat odmian drzew oraz krzewów owocowych typowych dla Pomorza Zachodniego. Ściślej, chodzi mi o odmiany uprawiane w rejonie Szczecina (Goleniów, Stargard,Gryfino,Pyrzyce) przed 100 czy choćby 50 laty, a może i wcześniej. Niestety, w internecie można znaleźć wiele nt Pomorza (Gdańsk), Wileńszczyzny, Mazowsza, Podkarpacia, Śląska, ale praktycznie nic o wspomnianym regionie.
Z moich obserwacji i dociekań wynika, że np. z grusz królowałas Komisówka. Jabłoń Sztetyna, przywieziona chyba nie występuje, a podobno przy granicy z Czechami jest dalej uprawiana, o ile wierzyć "internetowi". Może Wy macie jakieś ciekawostki w tym temacie?
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Odmiany typowe dla Pomorza Zachodniego

Post »

Generalnie, to nie wiem czy słowo "typowe" jest tu na miejscu... Ale Morwy były sadzone bardzo powszechnie w celu hodowli jedwabników. A podczas wojen było tak olbrzymie zapotrzebowanie na spadochrony, że sadzono je gdzie się tylko dało...
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

To prawda, zapomniałem wspomnieć o morwach, jest ich tu dość dużo, choć ciągle wycinane. Typowe miałem na myśli, że sadzono głównie takie, a nie inne odmiany, niekoniecznie wywodzące się z teg obszaru.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Jeżeli chodzi o śliwy to jak sięgam pamięcią to przypominam sobie stare drzewa Węgierek i "krzaki" Mirabelki. Jarzębina (Jarząb pospolity) też utkwił mi w pamięci z tym, że nie jestem pewien czy można ją nazwać owocową...
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno 'Oliwka Inflancka'.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
trzciny
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 lip 2013, o 09:46

Post »

Interesowały mnie dawne poniemieckie odmiany jabłoni w okolicach Koszalina. Z moich obserwacji wnika, że najwięcej było renet, ja spotkałem kilka odmian, szczególnie o zabarwieniu czerwonym. Poza renetami spotkać można odmianę nazywaną powszechnie malinówka, która z malinówką nie ma nic wspólnego oprócz nazwy, jabłko zielone z silnym czerwonym, czasami aż karminowym rumieńcem, obejmującym czasami całe jabłko, kształt beczkowaty, słodkie, susz b.słodki karmelkowy, późnoletnie. Kiedyś, chyba na tym forum ktoś próbował rozgryźć jaka to odmiana ale się nie udało.
Spotykałem też Signal Tilisch, renetę Landsberską, Kronselską jak i odmiany których nie rozpoznałem. Przypuszczam, że sprowadzano tu wiele "nowości" z centralnych Niemiec i by rozpoznać te odmiany trzeba być niezłym pomologiem z zacięciem do starych odmian.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”