Mam ją już półtora roku. Po zakupie chciałam jak najszybciej doczekać się owoców, więc zostawiłam cztery zawiązki. Mandarynki były słodsze i bardziej soczyste niż te ze sklepu. Ale owoce osłabiły krzaczek, nie było żadnych nowych przyrostów. Dopóki roślina się nie wzmocni planuję usuwać wszystkie nowe zawiązki owoców.
Owocowy ogród Margity
- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Owocowy ogród Margity
Mandarynka kwitnie i ... pachnie nieziemsko.
Mam ją już półtora roku. Po zakupie chciałam jak najszybciej doczekać się owoców, więc zostawiłam cztery zawiązki. Mandarynki były słodsze i bardziej soczyste niż te ze sklepu. Ale owoce osłabiły krzaczek, nie było żadnych nowych przyrostów. Dopóki roślina się nie wzmocni planuję usuwać wszystkie nowe zawiązki owoców.

Dzień dobry Margitko! Piękny masz ogród. Mandarynka fantastyczna. Będę zaglądać do twego wątku.
U mnie dzisiaj prawdziwa zima. Śniegu popadało, wszędzie biało i czysto. Drzewa pięknie oszronione, a teraz i słonko się pojawiło. Cudo po tych szarych dniach. Mrozik -9st.
U mnie dzisiaj prawdziwa zima. Śniegu popadało, wszędzie biało i czysto. Drzewa pięknie oszronione, a teraz i słonko się pojawiło. Cudo po tych szarych dniach. Mrozik -9st.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Taki mizerny krzaczek a tak ukwiecony
Ja mam problem z usuwaniem kwiatów,prawdziwy ogrodnik powinien być bezwzględny czasami
Znasz już smak owoców,więc ci łatwiej
Też mi się marzy hodowanie cytrusów,ale nie wierzę we własne siły
.Próbowałam kilka lat temu,z marnym skutkiem.
Na wizytówce pokazujesz piękną kępę łososiowych tulipanów,wygląda na nie dzieloną od lat,tak jest,czy tak gęsto sadzisz?

Na wizytówce pokazujesz piękną kępę łososiowych tulipanów,wygląda na nie dzieloną od lat,tak jest,czy tak gęsto sadzisz?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Margita, przeczytałam cały wątek. Zapowiada się bardzo ciekawie. Będę zaglądać, jeśli pozwolisz w odwiedzinki. U nas borówka rosła w ilości krzaków- jeden,
ale niestety nie owocowała i po 3 nieudanym sezonie poszła po szpadel 

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Margita
- 500p
Tulipany łososiowe (nie znałam tej nazwy, ale na pewno już tak zostanie
) rosną w doniczkach, widać ją na pierwszym zdjęciu. Sadzone są gęsto ze względu na nornice, bo każdego roku mamy duże straty cebulowych. Dla mnie tulipany to najładniejsze wiosenne kwiaty. Szczególnie te mniejsze odmiany.
..

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładnie
to chyba jakieś botaniczne

- Margita
- 500p
Cytrusy nie są trudne w uprawie. Ważne by wiosną były wynoszone na balkon, a w lecie do ogrodu (w czasie upałów nie na pełnym słońcu).
Kwiaty cytryny skierniewickiej mocno pachną, zapach jest obłędny. Roślina owocuje każdego roku.
..
Kwiaty cytryny skierniewickiej mocno pachną, zapach jest obłędny. Roślina owocuje każdego roku.
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
I jesz ją? 

- Margita
- 500p
Oczywiście że jem. Są pyszne i mają nieco inny smak niż w sklepie.
W przyszłym roku planuję kupić figę.
Ja też chcęęęęęęęę przez długie ęęęę
Bo takie rzeczy to są cuda!
I za zdanie
Ci się nalezy,bo uważam tak samo
A botaniczne widziałaś?

Bo takie rzeczy to są cuda!
I za zdanie
wielkiDla mnie tulipany to najładniejsze wiosenne kwiaty. Szczególnie te mniejsze odmiany.

A botaniczne widziałaś?
- Tacca
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Kontakt:
Przyleciałam z rewizytą. Pięknie tu, kolorowo. Lecę lulu, ale będę częstym gościem, bo jest tu bardzo przytulnie.
- Margita
- 500p
Jeśli musi być grudzień, to niech przynajmniej będzie ładnie. Nie to co teraz.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Taką cytrynkę do herbatki chętnie bym zakupiła 

- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Świetny pomysł z figą. Uwielbiam figi, a w sklepie trudno znaleźć świeże, ale nie przeleżałe owoce.Margita pisze:Oczywiście że jem. Są pyszne i mają nieco inny smak niż w sklepie.
Swoją drogą, to na blogu pewnej polki mieszkającej w Skandynawii czytałam, że ma ona drzewko figowe za domem. I to drzewko normalnie zimuje i owocuje. Nie dowierzałam, ale skoro w Danii figowiec daje radę, to może wbrew pozorom da się do wysadzić do gruntu, a nie do donicy?
Szczerze mówiąc zaryzykowałabym posadzenie figowca gdzieś pod południową ścianą, w zacisznym miejscu. Pewnie nie wyrośnie tak duże, jak w cieplejszym klimacie, ale jeśli dałoby radę przezimować, to byłoby super. Doniczkowe drzewko jest jednak bardziej wymagające, niż rosnące w gruncie.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest taka odmiana figi - górska. W pierwszym roku zalecają zabrać do domu na przezimowanie, a potem powinna dać radę w gruncie. Trzeba ją jednak opatulać na zimę
.