Ja też swoich tulipanów kilka lat nie wykopywałam, ale potem zaczęły rosnąć głównie liście. Cebulki wówczas wykopałam i zrobiłam nowe nasadzenia z tych najdorodniejszych.
Natomiast krokusy nie maja takich "fochów" .
Witam. Poradźcie co robić. Zapomniałem wysadzić krokusów i zostałem ze 150-cioma cebulkami. Dzisiaj nad ranem walnęło u nas -12C. Czy jest sens próbować je wysadzić, jeśli w grudniu jeszcze odpuści? Jeśli nie, to czy da się je wysadzić wiosną? A może jest jeszcze jakiś inny sposób, np. jakoś przechować do następnej jesieni?
Jeśli nie ma możliwości wysadzenia do gruntu to proponuje posadzić do donic i przechować w chłodzie do przedwiośnia. Potem ukorzenione można wysadzić razem z ziemią do gruntu. Zakwitną w normalnym czasie.
Szarotka Ci dobrze radzi, z małą modyfikacją. Dobrze było by przemrozić ich choć ze dwa tygodnie, czyli wynieść ich na zewnątrz pod koniec zimy, kiedy jeszcze będą ujemne temperatury.
Ja dostałam w piątek od sąsiadki kilka cebul tulipanów bo zapomniała wsadzić i czekam jak będzie cieplej , to je wsadzę do ziemii , zobaczę co będzie z tego eksperymentu