Zioła w doniczkach!
Re: Zioła w doniczkach!
guru,
a czy wysiałaś wszystko z nasion? Czy na szczypiorek posadziłaś po prostu cebulę?
a czy wysiałaś wszystko z nasion? Czy na szczypiorek posadziłaś po prostu cebulę?
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Korepek posiałam z nasion , pietruszkę korzeń a szczypiorek z cebul . Bardzo lubię szczypior i używam go prawie do wszystkiego więc wybrałam najszybszy sposób na uzyskanie świeżego szczypiorku 

pozdrawiam serdecznie Gabrysia
Koper powschodzi, czemu nie, tyle że pożytku z niego raczej nie będzie - za mało światła
.

Ja kiedyś hodowałem w doniczkach bazylię i oregano ale jakoś kiepsko rosły to chyba kwestia odpowiedniej gleby i nawożenia. 

Były z własnego siewu czy gotowe z marketu?
Bo te pędzone utrzymać ciężko
.
Bo te pędzone utrzymać ciężko

Z własnego siewu :/ A te pędzone prawdopodobnie w sztucznych warunkach są hodowane. (oświetlenie , nawozy)
Mam takie pytanko, czy kupiona w markecie bazylia w doniczce będzie się dobrze trzymać w mieszkaniu, gdzie praktycznie światła słonecznego nie ma? Nie wiem w sumie, czy w zimę jest to aż tak istotne. Wystarczy podlewać i powinno być dobrze? Z góry dzięki ;)
"Muzyka uspokaja umysł, ułatwia wzlot myśli, a gdy trzeba, pobudza do walki."
Nie wytrzyma długo. Lepiej zużyć w ciągu tygodnia.
W mojej opinii te z marketu to góra do miesiąca postoją, chyba nie warto czekać aż pędy zaczną odrastać po użyciu.
Lawenda z marketu to chyba nie najlepszy pomysł:) Kilka razy zakupiłam i posłużyła mi jedynie do celów kulinarnych krótkoterminowych, po kilku dni było po lawendzie:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A bazylię to można sadzic i teraz do doniczek nasionka , będzie w zimie jak znalazł do jedzenia 

Bożena
Teraz są bardzo krótkie dni i mało słońca, to nawet na południowo- zachodnim oknie ( takie mam u siebie) nie udało mi się bazylii i koperku wyhodować. Co wzeszło, to się wyciągnęło, a po jakimś czasie w ogóle wyginęło. Wszystko ma swój czas.
Z doświetlaniem, to za wiele zachodu, mam tylko parapet w bloku, w ogóle to jestem chyba za stara na takie eksperymenty.Wolę posiać wtedy, kiedy jestem pewna, że mi się uda. W zimie mam zamrożoną bazylię albo kupuję w supermarkecie.
Pozdrawiam Jaga
Pozdrawiam Jaga