
RACUCHY


Przepis na racuchy jest bardzo prosty, trudno mi dokładnie napisać, bo zawsze robię ,,na oko,, ale mniej więcej spróbuję....
My najlepiej lubimy, taki podstawowy surowy przepis, one są niesamowicie chrupiące i pyszne....
-1,5 szklanki letniej wody
-2 szklanki mąki.
-20-30 g drożdży
- szczypta soli
Wszystko dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na oleju na rumiano i jeszcze gorące posypywać po wierzchu cukrem, może być z wanilią

Można też robić takie delikatniejsze , bogatsze, bardziej ,,pączkowe,, wtedy dodajemy zamiast wody mleko i 1-2 jaja.
- 2 jajka
- 1,5 szkl ciepłego mleka
- 2 szkl mąki pszennej
- 30 g drożdży
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia, można dodać jabłuszka lub inne owoce, albo masę makową jako nadzienie ( wylać troszkę ciasta na patelnię, na to łyżeczkę masy makowej i na wierzch kolejna porcja ciasta)
