Na wzgórzu z widokiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na wzgórzu z widokiem

Post »

Alicjo chodziło mi głównie o tego brokuła, ale jak zobaczyłam nasturcje i biały limnantes to stwierdziłam, że muszę mieć ;:173
A kosmosy wielbię wszystkie tylko one się łatwo krzyżują więc nie szaleję z odmianami, bo jak siać? Każdą w innym kącie :lol:

Danusiu rośliny po takim kompoście będą zadowolone ;) Z jarmużem jak ze szpinakiem, kto by przypuszczał, że to takie smaczne zielsko i można się zajadać a nie mordować zieloną rozgotowaną breją. Ja sieję pod koniec czerwca jako poplon.

Anno, też jestem ziemniaczara, ryż i makaron mógłby nie istnieć. Mięcho w każdej postaci. Tylko, że bez zielska i innych warzyw żyć nie mogę. Pierogi, kopytka, łazanki mniam - dobrze, że święta niedługo ;)
Skuś się na tartę jest naprawdę smaczna, można dodać szynkę, a sery wszystkie lub jeden rodzaj.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Vamila pisze: A, i trzymajcie kciuki żeby nasionka w drodze z Anglii do mnie nie zaginęły:
COSMOS - BIPINNATUS - FIZZY ROSE PICOTEE
BROCCOLI - PURPLE EARLY SPROUTING
LIMNANTHES DOUGLASII SSP - MERINGUE
NASTURTIUM - LADYBIRD CREAM PURPLE SPOT
NASTURTIUM - TROPAEOLUM - CHERRY ROSE :tan
Kupowałaś nasiona w jakimś sklepie internetowym, czy przez ebay? Jakie są orientacyjne koszty dostawy?
Chętnie zaopatrzyłabym się w jakieś ciekawostki. Kremowe nasturcje na przyszły sezon już mam. Kupiłam je latem. Niestety moje nie są tak ładnie nakrapiane.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Elfia na ebay - jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :) U tego sprzedawcy http://www.ebay.pl/usr/premier_seeds_di ... 1423.l2754
Wysyłkę zwykłą wybrałam za ok 3 zł ;:oj
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

To ja tu jestem 'persona non grata', bo nie mam warzywnika ;:185 . Ale spróbuję się wytłumaczyć, mówiąc krótko, że już mi się nie chce pielić warzywek i wyciągać takie, jakie posadziłam. Za duży piach. Nie powiem, mam koper, pietruszkę i szczypior. Czy to wystarczy? :;230 . Kiedyś uprawiałam nawet bakłażany z dobrym skutkiem. Lubię warzywa i to bardzo, więc wyszukuję na targu hodowców, a nie handlarzy. Buraki, paprykę czy pomidory przerabiam co roku skrzynkami, bo przyzwyczaiłam rodzinę, że robię szybko i dobrze. Kapustę kiszę partiami po 3 główki; jak się kończy, kupuję nowe. Mam też wymianę barterową z koleżankami. Za ogórki -buraczki, za powidła - buraczki, za masaże -papryka i przecier pomidorowy, za obornik koński - przecier i papryka; itd :D . Radzę sobie?.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

Mileno, ja dostałam nasiona z Anglii od koleżanki, prawie same moje "ulubione" ;:183 kwiaty, ale że darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda, nie wypada mi postąpić inaczej, jak wysiać te "cuda" ;:183 , może u sąsiada? :;230

Obrazek

Aniu, radzisz sobie, radzisz! ;:333
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Aniu oczywiście, że sobie radzisz. Z naturą nie da się walczyć w nieskończoność ;) Ewentualnie gdybyś się uparła na te warzywa (ja bym się uparła :;230 ) mogłabyś pobudować podniesione zagony. I nie wyjeżdżaj mi tutaj z żadnymi personami ;:196

Kasiu to prawda, że darowanemu się nie zagląda ale zamiast męczyć się z wysiewaniem niechcianych, może z kimś wymianę zrobić?

Tadam nasiona z wyspy dotarły do mnie ekspresowo. Spakowane jak nasze na akcję wymiany ;:333

Obrazek

Mało mnie tutaj, bo spraw się nawarstwiło. Lista potrzeb i zakupy na święta, prezenty - zawsze ogarniam w listopadzie, żeby uniknąć gorączki przedświątecznej ;) I główny temat ostatnio - w przyszłym tygodniu półtusza wieprzowa do przerobienia ;:oj

Czytam wszystkie Wasze posty i oglądam zdjęcia żeby zaległości nie mieć ale mało czasu na pisanie :(
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Czy tylko dla mnie to wygląda jak przyprawy? :lol:
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Vamila pisze:Elfia na ebay - jeszcze nigdy mnie nie zawiódł :) U tego sprzedawcy http://www.ebay.pl/usr/premier_seeds_di ... 1423.l2754
Wysyłkę zwykłą wybrałam za ok 3 zł ;:oj
Dzięki za namiary. Właśnie przeglądam ofertę i pewnie na coś się skuszę. Fioletowa marchewka czy jakieś pomidorowe rarytasy, jeśli nie załapię się na nie w akcji wymiany. Wiele nasion jest w sporych ilościach, więc cena za nie jest dobra.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Fajne zakupy! Czy kupowanie na e-bay(u) jest trudne? Chodzi mi o płatność. Czy PayPal działa jak u nas? Czy płaci się w złotówkach, a potem bank przelicza? Jak z formularzem dostawy?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie, ja też się podpinam pod to pytanie. Z góry mówię, że nie chciała bym podawać im mojego numeru karty kredytowej ;:oj . Widziałam na e-bay odmiany wysokich rozchodników jakich nie ma w żadnym sklepie ani szkółce w Polsce ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Tulap faktycznie jak woreczki z przyprawami na targu dominikańskim :wink:
Elfia dokładnie tak, dużo nasion w paczkach więc wychodzi cena jak u nas a odmiany u nas niedostępne :)
Margita PayPal działa tak samo na całym świecie (należy być zarejestrowanym) i to on przelicza na złotówki a bank pobiera z konta ile PayPal mu każe ;) Ebay jest bardzo prosty w obsłudze i sto razy bardziej intuicyjny niż Alle i ma więcej przydatnych funkcji
Jolu ja mam konto w PayPalu z podanym numerem, bo tak mi wygodnie, nigdy się nie trafiło nic złego. Można też ustawić funkcje doładowania konta PayPal samodzielnie ale nie wiem czy wtedy nie trzeba podawać numeru. Musiałabyś doczytać o sposobach płatności :)
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Co tam w tych paczuszkach ? widzę brokuły i nasturcję ;:138
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Mati i kosmos - kilka postów wcześniej są linki z tymi roślinami. Zdecydowałam jednak, że Gardina ustąpi miejsca róży damasceńskiej - wolę mieć konfitury i olejek zapachowy :)
Na wzgórzu z widokiem
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21

Post »

Mileno, zgodnie z Twoją sugestią część nasion ulubionych kwiatów już rozdałam Obrazek
Kupowanie na eBay'u trudne nie jest, szczególnie że robi to za mnie Ondek ;:306
Julu, pokaż paluchiem, które nasionka cię interesują, to zmówimy dla Ciebie, może też coś wynajdę u tego sprzedawcy ;:173
Ściągnęliśmy dużo nasion za pośrednictwem tego portalu, m.in. niespotykane u nas naparstnice, prymulki, nasiona gunnery olbrzymiej i wiele wiele innych, a co z nich wyrośnie, to się okaże ;:173
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Mileno Ty jesteś szybka dziewczyna , wszystko zaplanowane nawet prosiaczek ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”