Chałaputkowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chałaputkowo

Post »

Kochani - to prawda zgoda buduje i przyznam Wam się w tajemnicy że mimo iż czasami marudzę na tego swojego Misia to bardzo go kocham , ot taka babska przewrotność :;230
Aniu ;:196 dziękuję za życzenia , a co do prymulek , coraz mniej i mniej takich kolorowych akcentów w ogrodzie i nisko trzeba pochylić nosek by je dostrzec ale ja ostatnio wogle z nosem blisko przy ziemi łażę ( prawie jak Chałaput :;230 ) bo już widać noski krokusów , tulipanów , i...... zimowitów ;:202 znowu
Alu ;:196 kochana jesteś
Dorotko ;:196 masz ślimory na prymulach ;:202 , u mnie tylko języczki się uczepiły i co roku wygląda jak sito , a obok rosną prymule , funkie i nic :tan , widocznie mam jakiś języczkowych smakoszy :;230
Beatko - ;:196 , postaramy się by się Twoje życzenia spełniły ;:173
Małgoś - ;:196 ja kłopotów z prymulami nie mam , wsadzam do ziemi i już . Zauważyłam że nie lubią mieć sucho .
Beaby ;:168 Misio obiecał pomoc w przebudowie ogrodu , zmienimy proporcje , mniej jego ukochanego trawnika , więcej moich kwiatków :tan
Kasiu - bardzo mi miło , Witaj ;:196 oj szkoda że ta nasza Polska taka wielka i tak daleko mamy w nasze ukochane miejsca

Niby słonko od czasu do czasu zza bezdeszczowej chmurki liczko wystawi , niby widniej , pogodniej ale jakoś dziwnie sentymentalnie mi dzisiaj na duszy , więc niech się stanie kolor !!!!!!!!
Parapeciany trochę ten kolor ale zawsze kolor ;
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Nie wszystkie jeszcze kwitną bo w sumie mam dziesięć storczyków ;:131
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Moje storczyki bardziej leniwe...chociaż muszę je pochwalić, bo po zmianie stanowiska jakby bardziej im się chciało. Twoje ;:333 I muszę się przyznać, że kiedyś za nimi nie przepadałam :oops: . Te liście z korzonkami nie dodawały urody parapetom po przekwitnięciu. Teraz na to nie zwracam uwagi, stoją sobie i już. Staram się o nich zapominać :wink:
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ale piękne storczyki ;:3 ;:oj a mi wystarczyło uchylone okno w zimie ;:145
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko storczyki cudne,ja mam siedem bo tyle parapet pomieścił i trochę mają ciasno,ale tu najlepiej,najdłużej i najpiękniej kwitną.Czy ty je jakoś nawozisz czy nie?Twoje mają piękne liście a moje jakieś blade ,chociaż tyle,ze ciągle puszczają pędy .Teraz zaczynają ponowny rozkwit.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gratulacje - porcelanowa rocznica piękny czas w życiu i oby trwało szczęście następne lata zawsze w zdrowiu i miłości.

Moniczko wstyd mi się przyznać ale rzeczywiście jakoś nie wdepnęłam do Twojego ogródka, jedno tylko powiem trochę mnie nie było ale to małe usprawiedliwienie wiem.
Podeptałam co prawda mało jeszcze dokładnie Twój ogródek i przyznam jesteś wbrew temu co mówisz - jesteś ogrodniczka "zaprawioną w boju" ;:138 64 krzaczki róż to spore rozarium, widzę nawet rarytaski i do nich należy m.in. cudna Hokus Pokus, pięknie wybarwiona, paseczki jak ją zdobyłaś, mnie się to nie udaje.

[quote="chalaputkowo"]
Obrazek

Zdrowe róże Rumba - co lubi kaprysić, Candelight, Fresia, Kronenbourg, Papa Geno, Monika, Chopin, Caribia /tez jej czasem odbija, gubi liście/itd. przepiękna Berolina. Handel. Iceberg itp.itp.........

Ogród naprawdę dojrzały, przepięknie skomponowany - łany tulipanów, mieczyków, dalie koncertowe, przepiękne kolorowe doniczki tylko ;:180

Warzywniak to już odlotowy, podwyższone rabatki bezapelacyjnie trafione w mój gust z tego co widzę to jesteś pod każdym względem samowystarczalna - sklep nie potrzebny.

Wycieczka do Skalnego Miasta na pewno tylko mogę zazdrościć, w ub.roku był tam mój syn z rodzinką - nie mogłam napatrzeć się na jego fotki, kamień, skały to mój konik.

wymykam się cichutko do następnego razu, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Monika wszystkiego najlepszego dla Ciebie i eMka.
Storczyki cudowne :tan
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Spadł deszcz ;:138 spadł deszcz :tan , spadł deszcz :heja , oj mogłabym tak jeszcze długo , nareszcie , popadało solidnie , co prawda to kropla w studni potrzeb ale jak się nie ma co się lubi to się cieszy z każdej kropelki ;:173
Małgosiu - kiedy dostałam pierwszego storczyka , kilkanaście lat temu , kiedy jeszcze u nas niewiele osób miało je w domach a ceny były horrendalne , nie wiedziałam nawet jak do niego podejść , dziś stoją na kuchennym parapecie , dół przykrywa zazdroska a kwiaty rozchylają swe płatki nad nią , więc nie widzę korzeni wystających z doniczek tylko same kwiatostany i jestem zadowolona ;:196
Mati - dziękuję , ostatnio eksperymentuję z jednym białym i podlewam go wodą z barwnikiem spożywczym , może kiedyś będzie niebieski :tan
Beatko - niczym specjalnym , czasem jakiś nawóz dla zielonych , ale raz w tygodniu po 15 minut moczę każdą doniczkę w wodzie i zauważyłam że daje to lepszy efekt od tradycyjnego podlewania , wiem że nie warto kupować "nawozów" do storczyków , tych takich różowych w ampułkach , co to je teraz Pani Kasia D. reklamuje , bo to nie są nawozy a i odżywkami trudno nazwać bo skład to barwiona woda ;:219
Aniu bardzo mi miło gościć Cię w moich skromnych progach i WIELKI ukłon w Twoją stronę za znajomość róż , właśnie poszukuję kogoś kto mi pomoże ponazywać te moje krzaczki różane a Ty po prostu sypiesz nazwami jak z rękawa ;:202 , jestem totalnie zaskoczona Hokus Pokus - kupiłam jako jedną z pierwszych moich róż na targach w Barzkowicach jako NN , pani sprzedawczyni miała tylko zdjęcie kwiatka i krzaczki z nagimi korzonkami , nabyłam wtedy 4 róże dwie te bordowe z przebarwieniami i dwie żółte , dzięki Tobie nazwę bordowej Hokus Pokus już znam , może pomożesz mi ponazywać resztę bo wymieniasz jeszcze kilka nazw a ja ni jak nie umiem ich dopasować do kwiatka ;:223
Ewuniu - ;:196 dziękuję

Mam przed domem osiołka , dostałam go od przyjaciółki , staram się by zawsze miał coś kolorowego w koszach a teraz klops , i wpadłam na głupi pomysł , a że u mnie od pomysłu do realizacji niedaleka droga , osiołek zyskał taką oto aranżację , tylko proszę się nie śmiać , ..... a niech tam śmiech to zdrowie :;230 :;230 :;230
Obrazek Obrazek Obrazek
wyglądają prawie jak astry , prawda ;:131
za oknem widoczki jesienne , taki mam z kuchennego okna ;
Obrazek Obrazek
a że zima się zbliża i czas zacząć dokarmiać ptaszęta , taki oto zmajstrowałam karmnik , pomysł zaciągnięty ze Szwecji , deseczka , zawiasiki , bo daszek otwieralny żeby nasypać ziarenek , troszku farby i gotowe ;
Obrazek
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Osiołek ;:oj ślicznie go ozdobiłaś ;:180 taki osiołek to do mojego ogródka w sam raz ;:306 , chociaż ja preferuję aniołki ;:167 dla różyczek ;:oj . Ta brzoza to ma złamany czubek to nie ze Smoleńska :shock: tak się tylko mi skojarzyło ;:131 . Ale esteś utalentowana brawo za karmnik ;:215
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko ja swoich też nie podlewam tradycyjnie, tylko tak raz w tygodniu w sobotę wstawiam do wanny ,nalewam pełno wody i zostawiam a jak sobie przypomnę to je wyciągam,czasem jest to po pół godzinie a czasem po kilku.Tylko u mnie chyba im za ciasno i ciągle jeden dotyka drugi,ale ich nie przeniosę bo to miejsce lubią najbardziej.No i chyba słońce je trochę i grzejnik podsmaża .Ja jeszcze nie stosowałam żadnych nawozów i chyba póki co nie będę.
Osiołek przecudny :)
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Osiołek I klasa, super pomysł

Postaram się na spokojnie pojechać od początku i będę nazywać nr 1 - bordowa Hokus pokus itp. oczywiście które rozpoznam, damy radę.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Karmnik, że ho ho! ;:303 Śliczny!
A mnie się te gałgankowe kwiaty na osiołku skojarzyły z dużymi goździkami.
Kolorowo u Ciebie będzie nawet zimą ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Monia, ja aż jęknęłam z zachwytu. Naprawdę na pierwszy rzut gałką,...pomyślałam, że osioł dostał astrów w plecaczek. I już mi się zagadka wyjaśniła z osiołkiem :D
A karmik kochana to masz taki ...na bogato. Super fajny pomysł, ale talent też nielichy ;:136 Robisz na zamówienie?? :D
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

A ja już myślałam że z osiołkiem bydzie klapa ;:219
Mati - urwisie - brzoza została połamana przez śmieciarkę , kiedyś dojrzałam z okna jak kierowca śmieciarki jeździł po jej i próbował ją złamać , bo mu przeszkadzała , chwyciłam więc co miałam pod ręką , taki "maleńki" tasaczek i jak wyskoczyłam z domu , to mu się zabawy z moją , nie moją brzozą ode chciało ;:163
Beatko - troszku nawozu im nie zaszkodzi , szczególnie że one nie do końca z czego mają ciągnąć , jak im robisz kąpiel to wlej troszkę nawozu , na pewno poprawisz ich kondycję , moje też mają ciasno
Aniu -jesteś moim ANIOŁEM ;:167
Beaby- goździki powiadasz , mogą być goździki ;:224
Małgoś - jeśli dostanę wyrzynarkę od Mikołaja , to nie ma sprawy , bo dość mam pożyczania od znajomych a Misio twierdzi że jemu nie potrzebna ;:161
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Moniko, ależ piękny karmnik i te ozdoby dla osiołka... Wspaniale się prezentuje i jedno i drugie... ;:138
A wiesz, że na taki karmnik to ja też chętna... :D
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »