Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
W każdym przypadku nawóz wymieszać z glebą tj rozsypać przed przekopaniem. Zagrabia się tylko nawozy azotowe dane przedsiewnie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewa, na zimę zostawia się przekopaną grządkę bez rozdrabniania brył - tzw. ostra skiba. Nic się nie grabi, nie rozdrabnia - to dopiero wiosną.
Zielonym do góry!!!
Witam,
Jestem pierwszy raz na forum choć podczytuję od roku. Mam pytanie odnośnie obornika świńskiego. O innych jest dużo na wątku a ja mam dostęp tylko do takiego. Myślę, że lepszy taki obornik niż żaden.
Do tej pory przekopywałam go jesienią i teraz też tak zrobiłam.
Przeczytałam jednak o nawożeniu rzędowym pod pomidory, ogórki, cukinie i chciałabym je zastosować zwłaszcza, że mam trochę kurzeńca.
Moje pytanie jest następujące. Skoro przekopałam obornik świński na jesień czy mogę w tym miejscu zastosować nawożenie rzędowe kurzeńcem na wiosnę.
Kolejne pytanie do forumowicz czy przy nawożeniu obornikiem świńskim powinnam zastosować jakieś dodatkowe nawozy aby był właściwy poziom NPK?
Jestem pierwszy raz na forum choć podczytuję od roku. Mam pytanie odnośnie obornika świńskiego. O innych jest dużo na wątku a ja mam dostęp tylko do takiego. Myślę, że lepszy taki obornik niż żaden.
Do tej pory przekopywałam go jesienią i teraz też tak zrobiłam.
Przeczytałam jednak o nawożeniu rzędowym pod pomidory, ogórki, cukinie i chciałabym je zastosować zwłaszcza, że mam trochę kurzeńca.
Moje pytanie jest następujące. Skoro przekopałam obornik świński na jesień czy mogę w tym miejscu zastosować nawożenie rzędowe kurzeńcem na wiosnę.
Kolejne pytanie do forumowicz czy przy nawożeniu obornikiem świńskim powinnam zastosować jakieś dodatkowe nawozy aby był właściwy poziom NPK?
Na tak postawione pytanie nie ma odpowiedzi. O ile można z jakąś tam dokładnością ocenić ilość składników wniesionych z obornikiem, to niemożliwym jest zgadnąć, ile w glebie było już poszczególnych składników przed zastosowaniem obornika . Analizy gleb antropogenicznych/ długotrwale uprawianych / są często zaskakujące. Stąd często tu sygnalizowane są kłopoty z uprawą roślin .
Dziękuję forumowicz za odpowiedź.
W takim razie drugie pytanie czy po nawiezieniu obornikiem świńskim jesienią można dać na wiosnę kurzeniec pod uprawę rzędową? Czy nie będzie tego za dużo.
I kolejne. Jak najlepiej wykorzystywać świński obornik. Bo czytam na forum, że jest zimny. Czy dawać jesienią a może kompostować i dawać dopiero wiosną i kurzeniec po uprawy rzędowe?
Przepraszam, że tak męczę ale zależy mi na tym, żebym mogła sobie ustalić jakiś system uprawy warzywnika, a mam do dyspozycji właśnie taki. Świński i trochę kurzeńca.
Dziękuję.
W takim razie drugie pytanie czy po nawiezieniu obornikiem świńskim jesienią można dać na wiosnę kurzeniec pod uprawę rzędową? Czy nie będzie tego za dużo.
I kolejne. Jak najlepiej wykorzystywać świński obornik. Bo czytam na forum, że jest zimny. Czy dawać jesienią a może kompostować i dawać dopiero wiosną i kurzeniec po uprawy rzędowe?
Przepraszam, że tak męczę ale zależy mi na tym, żebym mogła sobie ustalić jakiś system uprawy warzywnika, a mam do dyspozycji właśnie taki. Świński i trochę kurzeńca.
Dziękuję.
Proponowałbym oddać glebę do analizy. Jeśli obornik był dany teraz jesienią, to analiza na wiosnę. Wtedy dopiero będzie można w miarę precyzyjnie przyjąć jakąś taktykę nawożenia . Może się okazać, że jeśli dasz w ciemno dodatkowo kurzeńca rzędowo przedobrzysz na tyle, że zafundujesz sobie niedobory magnezu i/lub zgniliznę wierzchołkową / nadmiar azotu amonowego i potasu/, albo niedobory mikroelementów w przypadku zbyt dużej zawartości fosforu.Albo nawet deformację wierzchołków pomidorów lub więdnięcie liści ogórków przy przekroczeniu azotu, którego kurzeniec ma b.dużo/ czterokrotnie więcej niż obornik bydlęcy czy świński/. Jeśli w analizie okaże się, że zawartości potasu i fosforu są poniżej wartości granicznych można będzie zastosować dodatkowo nawożenie rzędowe. Jeśli powyżej, to nawożenie trzeba będzie ograniczyć tylko do nawożenia pogłownego np. saletrą potasową.
forumowicz, dziękuje za szybką odpowiedź.
Rzeczywiście tak zrobię, analiza gleby na wiosnę.
Nigdy jej nie robiłam bo do tej pory uprawiałam warzywka z doskoku(może coś tam wyrośnie).
Teraz chciałabym się do tego lepiej przyłożyć.
Pytam ciągle o ten świński obornik jak go wykorzystywać najlepiej (z myślą o następnych latach uprawy ) bo mój najbliższy sąsiad ma świniarnię i jak już u siebie wszystko nawiezie to zawsze zostaje dla mnie furka tego obornika na jesień.Szkoda nie wykorzystać jak daje.
Pozdrawiam.
Rzeczywiście tak zrobię, analiza gleby na wiosnę.
Nigdy jej nie robiłam bo do tej pory uprawiałam warzywka z doskoku(może coś tam wyrośnie).
Teraz chciałabym się do tego lepiej przyłożyć.
Pytam ciągle o ten świński obornik jak go wykorzystywać najlepiej (z myślą o następnych latach uprawy ) bo mój najbliższy sąsiad ma świniarnię i jak już u siebie wszystko nawiezie to zawsze zostaje dla mnie furka tego obornika na jesień.Szkoda nie wykorzystać jak daje.
Pozdrawiam.
Dziękuję
To są odpowiedzi dla mnie.
To są odpowiedzi dla mnie.
Zrobiłem głupstwo, pomóżcie! Mam na działce ciężką ziemię gliniastą. Jakiś czas temu (ok. 2 tyg.) przekopałem ją z suszonym granulowanym obornikiem i trocinami. Czytałem, że nie jest wskazane, aby taką ziemię później wapnować na zimę, więc ten tak przekopany kawałek planowałem po prostu zostawić, a inną część (również przekopaną, ale bez obornika) zawapnować. Finał jest taki, że właśnie przesypałem ten fragment z obornikiem wapnem hydratyzowanym. Jakie mogą być skutki?
a mimo todel999 pisze:Czytałem, że nie jest wskazane, aby taką ziemię później wapnować na zimę,
I powstał problemdel999 pisze: przesypałem ten fragment z obornikiem wapnem hydratyzowanym
del999 pisze:Jakie mogą być skutki?
Niewątpliwym skutkiem będzie podwyższenie pH i strata azotu. Nie wszystkie gleby ciężkie są kwaśne,
Wniosek:
Albo na wiosnę robimy analizę gleby albo bawimy się w ruską ruletkę.
W takim razie będę musiał zrobić analizę i odwrócić negatywne skutki, jeśli wystąpią. Nie znam aktualnego pH gleby, a wapnowałem nie po to, aby odkwasić, ale po to żeby trochę rozluźnić strukturę gleby.
del999
Co ci strzeliło do głowy, żeby poprawiać strukturę gleby wapnem? i ten pomysł z trocinami jeszcze gorszy, trociny zakwaszają glebę, bardzo długo się rozkładają, chcesz na skróty iść a tu musisz zadbać o próchnicę w glebie, nawozić przekompostowanym obornikiem, zmianować glebę itd, to jest praca na lata, nie chodź na skróty bo to ślepy zaułek.
Co ci strzeliło do głowy, żeby poprawiać strukturę gleby wapnem? i ten pomysł z trocinami jeszcze gorszy, trociny zakwaszają glebę, bardzo długo się rozkładają, chcesz na skróty iść a tu musisz zadbać o próchnicę w glebie, nawozić przekompostowanym obornikiem, zmianować glebę itd, to jest praca na lata, nie chodź na skróty bo to ślepy zaułek.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Trzeba było stopniowo, na jesień obornik, a na wiosnę zielony nawóz. I w ten sposób stopniowo, poprawiać strukturę gleby. Na szybko, to można sobie zaszkodzić. Zamiast trocin mogłeś sobie zorganizować ziemię z pieczarkarni i wymieszać ją z wierzchnią warstwą gleby.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam taki problem. W związku z płodozmianem muszę zagospodarować kawałek ziemi ( ok5-6m2), w środku którego jest miejsce, gdzie teść od lat pali różne odpadki z ogródka. Czy jest jakaś szansa i co można zrobić aby na tym kawałku ( jakieś 3x3m) coś urosło?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa