Moja działka 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 5

Post »

Lidziu kochana, gratuluję tak pracowitych sierściuchów, odwdzięczają się ile wlezie za okazane im serducho i jeże też na tym korzystają. ;:215
Ogrodowe piękności nie poddają się aurze, jakby nie czuły zbliżającej się zimy, tylko kwitną i zdobią w najlepsze. ;:138 ;:138
Zawilec przepiękny nie dość że pełny to jeszcze maratończyk, oby przetrwał zimowy czas i ładnie Ci się rozmnożył. ;:7
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu Ewiczka52 na działce zostało jeszcze trochę prac porządkowych, a potem okrywanie i zabezpieczanie roślin przed zimnem, ale z tym muszę poczekać, aż przyjdą mrozy.
Pogoda do dzisiaj była rzeczywiście fatalna, ale cały przyszły tydzień ma być w miarę słoneczny. Jeżeli prognoza sprawdzi się, to będzie powód do radości i po działce można będzie normalnie się poruszać, a nie brodzić w błocie.

Marysiu mar33 deszcz wreszcie przestał padać, a dzisiaj już nawet pokazało się kilka promyków słońca. Na przyszły tydzień dobra prognoza pogody, a więc będzie dobrze.

Halinko hala67 w ciągu kilku ostatnich dni ciągłe mgły, deszcze i mżawki dały nieźle popalić. Na działce jak zwykle dużo błota i stojącej w zagłębieniach wody, ale dzisiaj pokazały się pierwsze nieśmiałe promyki słońca, a więc idzie ku lepszemu.
Moja 'New Down' rzeczywiście nadal kwitnie. Wiosną tego roku przesadziłam ją do cienia, bo stanowisko na patelni jej nie służyło. To typowa róża do cienia i półcienia. Róż mam tylko kilka, ale ją bardzo lubię za śliczne porcelanowe kwiaty i długie kwitnienie, wprawdzie trochę śmieci, ale to można jej wybaczyć.

Marysiu Maska u mnie nadal błoto i chlupiąca na ścieżkach woda, ale dzisiaj pogoda wreszcie uległa poprawie. Nawet nieśmiało wyjrzało słoneczko. Ma być ponoć więcej słońca i trochę cieplej, a więc coś tam jeszcze uda się na działce zrobić. Przymrozków nie było i niektóre rośliny starają się jeszcze pokazywać kwiatki.

Irenko adamiec nie martw się na zapas. Przecież z zawilcem to jeszcze nic pewnego, bo nie wiadomo czy przeżyje zimę.

Jurku semper no wiesz kitu fotkami nie wciskam, bo przecież łatwo sprawdzić datę wykonania zdjęcia. Wystarczy kliknąć na nie i już wszystko wiadomo.
Noce są bez przymrozków, a więc rośliny kwitną.
Nasion z rudbekii nie zbieraj, same się wysieją.

Żanko Michasia1 koniecznie napisz o swoich kotach i przedstaw je na zdjęciach. Ciekawa jestem jak Luna wpadając do domu na nie reaguje.
Przypuszczam, że to właśnie wtedy następuje chaos.

Ewuniu ewa w myszy potrafią narobić niezłego bałaganu. Dobrze, że udało Ci się ją stamtąd wypłoszyć.

Stasiu stasia_ogród dziękuję. Koty dostają codziennie jedzonko, a więc muszą też trochę popracować. Mama nauczyła już młodego Pioruna łapać myszy i tworzą razem niezły duet.
Myślę, że już niedługo przyjdą noce z przymrozkami i rośliny będą zmuszone udać się na spoczynek.
Zawilec zostanie dobrze opatulony i może uda się go przezimować.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lidziu takie aktualne?, kolorki jeszcze widać. Tak w tym tygodniu więcej słonka. Niestety zanim ja dojadę w piątek pewnie już go nie będzie, to są minusy dojazdów do ogrodu.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu śliczne zdjęcia fauny ;:167 a poziomki rosną dla niewidocznej fauny, bo widzę na jednej ślady nie wiem albo ślimaka albo myszki ;:oj
Dwa ostatnie zdjęcia wyszły jakby lodowe :?:
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witaj
Masz rację,co do Luny ;:138
Chaos następuje, gdy Luna próbuje rozruszać moje cztery leniwe koty :D Jest wrzask, miauk, szczek i inne odgłosy. Koty zażywają trochę ruchu i skaczą i biegają i nawet przypominają sobie jak to się robi.
Zal nam Luny ,że teraz często i długo sama siedzi, dlatego czasami fundujemy naszym kotom gimnastykę i wpuszczamy ją do domu.
Piękne zdjęcia. tak mi się spodobał karmnik,że teraz będę molestować męża, żeby mi taki zrobił
Zapraszam do mnie , przedstawię zwierzaki
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

LIDECZKO :wit Kotki wspaniałe.takie cudne czarne. Karmnik też mi się podoba ;:333 U mnie pogoda z deszczem i śniegiem a do tego wiatr ;:oj . Dzisiaj nawet nie wychodziłam z domu. Szkoda,że masz błotko na działeczce bo to utrudnia prace końcowe. Ale jak zmrozi ziemię to wtedy masz nawał okrywania.
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko DTJ_1 prognozy zapowiadały dużo słońca na ten tydzień, ale w sumie niewiele świeciło.

Marysiu Maska poziomki zostawiam dla wnuka, jak przyjeżdża to dokładnie sprawdza wszystkie krzewinki i objada co się da.

Żanko Michasia 1Twoje zwierzaki oczywiście obejrzałam. Są świetne i te domowe i te za ogrodzeniem.

Ewuniu Ewiczka52 u mnie śnieg jeszcze nie sypał, ale dzisiaj był nieprzyjemny i bardzo zimny wiatr. Na działce wytrzymałam tylko 4 godziny. Wycięłam resztę suchych badyli. Jak przymrozi, to zacznę okrywać rośliny.

Dzisiaj już chyba ostatnie tegoroczne zdjęcia, bo kolorów coraz mniej.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jejku a cóż to za ptaki do Ciebie się zleciały?. Wiesz co to za ślicznotki, pierwszy raz z bliska widzę. Koniecznie muszę bliżej karmik postawić i aparat lepszy zafundować, bo z daleka to dla mnie wszystko to wróble. ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lidziu u Ciebie dla każdego coś dobrego, wnuczek coś znajdzie, koteczki a ptaszki to wszystkie z okolic wiedzą, że u Ciebie brzuszki napełnią. Te żółte to dzwońce? kowaliki to moje ulubione ptaszki wyczytałam, że to jedyne polskie ptaszki które potrafią chodzić głową w dół po pniach drzew :D
Ja też dzisiaj poszłam z aparatem do ogrodu i coś znalazłam :lol:
A jeszcze dodam, że Twoje kotki jedzą i wylegują się i widać to na nich ....wyglądają lepiej niż niejedne koty domowe :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu to u mnie też są takie kowaliki, bo takie ptaki chodziły pionowo głową w dół, w pierwszej chwili myślałam, że to mysz po drzewie zasuwa, a potem przyjrzałam się i mówię nie to wróble. Chyba zamiast aparatu to ja okulary powinnam sobie sprawić, bo wszystkie ptaki to wróble :;230
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lidziu co to za roślina: http://images68.fotosik.pl/408/c269ab548418e687med.jpg

Uwielbiam oglądać Twoją działkową Arkę Noego. Niektóre ptaki widzę po raz pierwszy. Musiałam trochę poszperać w necie, aby je zidentyfikować. Oj, muszę i ja powiesić karmik dla skrzydlatych sprzymierzeńców.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko DTJ_1 te żółte ptaszki to dzwońce, ich przysmakiem jest słonecznik. Nie było ich u mnie od dwóch lat. Bardzo się cieszę, że wróciły. W karmniku rządzą kowaliki. Przylatuje ich w tym roku więcej niż w latach ubiegłych. To bardzo zwinne ptaszki i właśnie one są mistrzami chodzenia po pniach głową w dół.

Marysiu Maska kowaliki, to też moje ulubione ptaszki, uwielbiam obserwować ich karkołomne wyczyny.
Koty rzeczywiście coraz więcej jedzą i rosną wszerz, a futra maja już jak niedźwiedzie. Chyba zima będzie jednak ostra.
Zaraz pędzę do Ciebie zobaczyć, co takiego znalazłaś w ogrodzie.

Halinko hala67 roślinka o którą pytasz to lepiężnik japoński 'Variegata'.
Żółte ptaszki to dzwońce, a w karmniku jest kowalik.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lidziu nie chcę myśleć że futro na kotkach jest oznaką tęgiej zimy, wolę to sobie tłumaczyć dobrym odżywieniem ;:215
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lidziu a Twoje koty nie polują na ptaki? I jeszcze jedno pytanie, jak umocowałaś karmnik?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Maska koty dostają teraz lepsze jedzenie i zjadają dwa razy więcej niż latem. Ale nie będę im żałować, bo muszą zimę przetrwać na dworze, a dla Pioruna to przecież pierwsza zima.

Halinko hala67 kotka uczyła małego Pioruna polować i dwa razy ratowałam z jej pazurów młode sikorki, ale potem raczej zadowalały się polowaniem na myszowate, których wyłapały całe mnóstwo.
Karmnik ma w daszku wkręcony haczyk. Zrobiłam z drutu pętelkę i zamocowałam na rurce metalowej, z której zrobiona jest podpora pod jeżynę. Koty nie mają szans żeby tam się dostać, mogą tylko obserwować.

Obrazek

Drugi karmnik jest zamocowany na starym pniu, ale tam sypię tylko pszenicę i okruszki bułki. Przylatują tam przeważnie sierpówki, którymi koty się nie interesują.
Przy kompoście jest następny karmnik, na razie nie używany, bo tam będzie stołował się bażant, o ile w tym roku do mnie zawita.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”