Mój mały zielony zakątek :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój mały zielony zakątek :)

Post »

justus27 styropian był pod ręką i sprawdza się na razie bez zarzutów, wygląda jak mała kra na wodzie :) hoja już wypuszcza małe zaczątki korzeni. :D

elcia1974 ano się rozrasta, a miejsca coraz mniej :) A ja jeszcze marzę o co najmniej kilku roślinach jeszcze :) Tak to Echinopsis multiplex.

Kelpie no oczywiście, że się podoba :) Fiołki pływają na tratwie :) Z granatem to nie wiem jak u mnie wyjdzie. Bo jak go obierałam to 99% było zgniłe, ale część nasionek odzyskane i mają wzejść :) A Hoja wypuszcza małe zaczątki korzeni. :) Reszta siedzi i czeka. Co mnie dziwi to to, że wszystkie fuksje siedzą w wodzie już jakiś czas, nie więdną a korzeni nie chcą puszczać. :(
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

Hola ho! Hola ho! - tak brzmiało hasło Chłopców z Placu Broni. Moja ostatnia lektura jadąc autobusem do pracy.

Więc Hola ho! :wit Długo mnie nie było, ale mam parę niespodzianek.

Palma daktylowa zaczęła wypuszczać kolejne nowe pierzaste liście.

Obrazek

Awokado coraz większe i na wiosnę koniecznie trzeba przesadzić.

Obrazek

Grubosz został ścięty o czubek głowy. Ale wypuszcza dwa nowe przyrosty.

Obrazek

Datura fioletowa (jednoroczna) posiana przez mamę na wiosnę i lato spędzająca na balkonie, była "trochę" zaniedbywana. Więc wzięłam ją do domu do pokoju i po przesadzeniu i regularnym podlewaniu zaczęła wypuszczać normalne liście, być może jeszcze zakwitnie? Nie mam pojęcia. W czerwonym kółku dwa liście za czasów 'balkonu'.

Obrazek Obrazek

Hibiskus od Kelpie ;:168 wypuszczał korzonki więc został uziemiony.

Obrazek

Fuksje... :? ;:223 z nimi to przegrywam walkę o ukorzenianie. Żadna nie chciała puścić choćby najmniejszego korzonka. Więc zakupiłam na all... sadzonkę, którą będę prowadzić w drzewko. :D

Obrazek

Dracena okazała się 'Dracena compact white', poszukałam na google,a wujek jest niezawodny :)

Obrazek

Będąc na weselu 25 października 'ukradłam' zaszczepkę z pięknej i rozrośniętej Sundavilli. Najpierw siedziała w wodzie z dwa tygodnie, ale teraz w ziemi. Zobaczymy czy coś wypuści.

Obrazek

Wszystkie stateczki od Kelpie ;:168 - Fiołki afrykańskie puściły piękne długie korzonki (nie mam zdjęć ;:223 ) i dwie poszły dalej w świat, a jeden został :)

Obrazek

hoja tricolor od Kelpie ;:167 ;:168 po kilku dniach puściła już dwa duże korzonki i trafiła do ziemi. Małe kolorowe szczęście :)

Obrazek

W ostatnim poście pokazywałam, że storczyk w plamki wypuścił pęd kwiatowy. Ale ja 'mądra' chciałam ten pęd odgiąć i przyczepić do patyczka no i... złamałam :( ;:223 :evil: :cry: Ale moje maleństwo w sile walki odbiło pęd zaraz przy miejscu złamania :) Okazało się też, że wypuścił drugi pęd z między liści.

Obrazek

Pęd kwitowy u storczyka mini nie ruszałam w ogóle i rośnie na dziko. Niedługo będzie kwitł.

Obrazek

Każdy 'kwiatolub' ma swoje wzloty i upadki, ale jak mówią popełniaj błędy, ale staraj się ich nie powtarzać. :) Pozdrawiam :wit ;:167
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładne kwiatki, kolekcja powoli się rozrasta :)
Palma kiedy była wysiana, że już ma liść pierzasty ?
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

Ania76 Dziękujemy :) trzeba ograniczać kolekcję, bo miejsca mało. :( Palma nie wiem kiedy była wysiana. W maju 2009 wyglądała tak:

Obrazek Obrazek

Sądzę, że jakby miała odpowiednie warunki od początku do wzrostu typu: lato na balkonie, regularne podlewanie, nawożenie, doniczka typu 'palmówka', to by wypuszczała pierzaste liście wcześniej. Niestety, ale na początku byłam totalnym laikiem jeśli chodzi o rośliny :) A nasiona wzięłam z tych sklepowych daktyli suszonych, zjadłam miąższ i podsuszyłam pestkę, następnie lekko ją obskrobałam i moczyłam chyba dobę, następnie do ziemi. Co do rozmnażania musisz poczytać dokładnie w google :) Pozdrawiam :wit
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20

Post »

:wit Magdaleno! ja zachwycam się u Ciebie storczykami ale Twój "mały zielony zakątek" jest WIELKI, śliczna i różnorodna kolekcja ;:180 , pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne okazy roślin wszystko Ci ładnie rośnie i przyjmuje się ;:333 Dracena sporo podrosła piękna roslina ;:138
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Pięknie rozgałęzione avocado, storczyki niech pięknie się rozkwitną.
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47

Post »

Awokado piękne i dorodne ;:138 ;:215
Pozdrawiam Marcin :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Roślinki bardzo ładnie u Ciebie rosną ;:108
H. tricolor zdobi, nawet, gdy nie kwitnie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

1grazyna46 :wit Storczyki dziękują i powiedziały, że niedługo pokażą swoje kwiatuszki. A zakątek 'mały' w porównaniu z innymi Forumowicz(k)ami :)

Marcin01988 :wit Wszystko rośnie swoim tempem, teraz powoli hamuje, a co do przyjmowania się.... to fuksje to moja pięta achillesowa. A dracena coraz wyższa :)

Filigranowa27 :wit Awokado szaleje, storczyk mini ma coraz większe pączki, w plamki idzie w dwa pędy, a mamuśka z młodym odpoczywają :)

aturi :wit Awokado 23 października skończyło rok :D Jego pestka jest ze mną już jeden rok, jeden miesiąc i jeden dzień. :)

justus27 :wit Dziękuję za miłe słowa. Właśnie dlatego uwielbiam ta Hoję, bo ona jest piękna nawet bez kwiatów. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
orchidea177
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 14:52

Post »

Witam:)
Super kolekcja pieknych kwiatów:)
Imponujące awokado:)
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

orchidea177 :wit Dziękujemy :) Awokado zostało chyba moją chluba. :)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
No nareszcie jesteś ;:138
Piękna prezentacja Twoich zielonych,na widok avokado zaniemówiłem ale urosła i widać,że zdrowo rośnie a dracena compact white niezwykle oryginalna ;:333
Pozdrówka od Twojego guru ;:306
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p

Post »

Witam, chciałabym Wam wszystkim życzyć szczęśliwego Nowego Roku, żeby był bardziej udany od tego co mija. ;:136 ;:168 ;:304

A teraz małe aktualności. Zdjęcia robione na szybko. :)

Storczyk mini rozwinął wszystkie trzy pąki. 3,5 cm giganty nie? :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Tydzień temu od znajomego "ukradłam" odrost Oleandra. Moczy się w wodzie, czekając na korzonki. Folia jest po to, by światło nie dochodziło. :heja
Obrazek

Storczyk w plamki wydłużył swoje dwa pędy kwiatowe. ;:138
Obrazek

Gruboszowi rosną uszy. :roll:
Obrazek

Poprzednie granaty nie wykiełkowały, ale pojawił się nowy owoc i nowe nasionka. Więc mam teraz cztery "tańczące" siewki. :tan
Obrazek

Datura fioletowa rośnie w najlepsze i rozkrzewiła się. :wink:
Obrazek Obrazek

Fuksja pnie się w górę. Podpórka ma niepełne 50cm. 8-)
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Storczykowe , miniaturowe kwiatuszki - urocze.

Bardzo ładne siewki granatu, oby ładnie rosły ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”