Hola ho! Hola ho! - tak brzmiało hasło Chłopców z Placu Broni. Moja ostatnia lektura jadąc autobusem do pracy.
Więc Hola ho!

Długo mnie nie było, ale mam parę niespodzianek.
Palma daktylowa zaczęła wypuszczać kolejne nowe pierzaste liście.
Awokado coraz większe i na wiosnę koniecznie trzeba przesadzić.
Grubosz został ścięty o czubek głowy. Ale wypuszcza dwa nowe przyrosty.
Datura fioletowa (jednoroczna) posiana przez mamę na wiosnę i lato spędzająca na balkonie, była "trochę" zaniedbywana. Więc wzięłam ją do domu do pokoju i po przesadzeniu i regularnym podlewaniu zaczęła wypuszczać normalne liście, być może jeszcze zakwitnie? Nie mam pojęcia. W czerwonym kółku dwa liście za czasów 'balkonu'.
Hibiskus od Kelpie

wypuszczał korzonki więc został uziemiony.
Fuksje...

z nimi to przegrywam walkę o ukorzenianie. Żadna nie chciała puścić choćby najmniejszego korzonka. Więc zakupiłam na all... sadzonkę, którą będę prowadzić w drzewko.
Dracena okazała się 'Dracena compact white', poszukałam na google,a wujek jest niezawodny
Będąc na weselu 25 października 'ukradłam' zaszczepkę z pięknej i rozrośniętej Sundavilli. Najpierw siedziała w wodzie z dwa tygodnie, ale teraz w ziemi. Zobaczymy czy coś wypuści.
Wszystkie stateczki od Kelpie

- Fiołki afrykańskie puściły piękne długie korzonki (nie mam zdjęć

) i dwie poszły dalej w świat, a jeden został
hoja tricolor od Kelpie

po kilku dniach puściła już dwa duże korzonki i trafiła do ziemi. Małe kolorowe szczęście
W ostatnim poście pokazywałam, że storczyk w plamki wypuścił pęd kwiatowy. Ale ja 'mądra' chciałam ten pęd odgiąć i przyczepić do patyczka no i... złamałam

Ale moje maleństwo w sile walki odbiło pęd zaraz przy miejscu złamania

Okazało się też, że wypuścił drugi pęd z między liści.
Pęd kwitowy u storczyka mini nie ruszałam w ogóle i rośnie na dziko. Niedługo będzie kwitł.
Każdy 'kwiatolub' ma swoje wzloty i upadki, ale jak mówią popełniaj błędy, ale staraj się ich nie powtarzać.

Pozdrawiam