Witam.
Piękne miejsce i ciekawie zagospodarowane.Miło pooglądać i co nieco podglądnąć.Właśnie mężowi pokazywałam bardzo fajną piwniczkę w Twoim wątku.Bardzo mu się spodobała.No i przyznam się ,że znalazłam coś co wiosną u siebie chciałabym zrobić w ogrodzie.
Pozdrawiam Iwona
Heloł Ewuś Długo mnie nie było na forum z różnych, wielce zróżnicowanych przyczyn, nie zawsze przyjemnych Teraz mam nadzieję znów mieć więcej czasu na FO. Widzę, że coś się zapuściłaś w wątku Gdzie nowe zdjęcia? Jakieś podsumowanie sezonu? Super porównanie nowego zakątka - jak szybko rosną rośliny u Ciebie! Widać, że im dobrze Ciekawe jaki widok będzie w przyszłym roku
Hej witaj Elwi, gdzieś ty bywała:) mam nadzieję, że wszystko u ciebie w porządku?
rozleniwiłam się jesiennie, a właściwie to wina krótkich dni - wracam z pracy i już jest ciemno. a w weekend kończyliśmy budowę kurnika - ale zdjęcia uda mi się zrobić chyba dopiero w sobotę, bo po pracy za ciemno.
za to sporo sobie rysuję i wymyślam. sobie i znajomym - rozkręciłam się:)
u nas wciąż jesień i sucho. w sobotę posadziłam zakupione u Ewy-Gloriadei róże: 2x Artemis, Docteur Jamain i kolejnego Leonardo da Vinci. Sadzonki były piękne, potężne krzaki.
Ewo7, czy twoje róże można gdzieś obejrzeć? jak ci rosną, które mamy te same?
My dopiero raczkujemy w różanym temacie , wątek mam w planach Z tych samych mam Artemisa, Leosia, Larissę , Aspirinkę i Pastelle, którą jestem zauroczona .
Pastella u mnie wciąż kwitnie, Pomponella ma jeszcze ostatni kwiatek, reszta już przekwitła. Wybrałaś niezawodne róże, wprawdzie Artemis jeszcze nie znam, bo dopiero kupiłam, ale też ma dobre pinie.
U mnie też Pastelka kwitnie , powtarzam sie ale uwielbiam ją . Co polecasz jako sąsiedztwo Pomponelli ? przymierzam sie do niej od lata i w przyszłym sezonie na pewno zawita u mnie .
myślisz o sąsiedztwie różanym, czy o innych roślinach? jeżeli to miałyby być róże, to nie potrafiłabym wybrać - Pomponella jest jednak zupełnie inna niż wszystkie róże. na pewno musiałyby to być róże w innym odcieniu różu lub białe, innego koloru z nią nie widzę.
Ale chyba najlepiej wyglądałaby wśród roślin innych niż róże - niebieskie szałwie, perovskia, dzwonki, koper, lilie, jakieś zielone tło.
Ewuś, ano, wiele się działo i wiele zmieniło w moim życiu... Ciągle brakuje mi czasu (to się nie zmieniło ). Ale ponieważ krótkie dni i brak słońca dokopują mi solidnie, szukam pocieszenia, a najlepsze jest na FO U mnie też jeszcze niektóre róże w kwiatach - najwięcej u Marii Tereski. Jednak powiedziałam jej: "koniec, czas odpocząć" i ciachnęłam solidnie.
Przyznaj się co rysujesz i kombinujesz? Kolejną piękną rabatę?
Elwi, mam nadzieję, że te zmiany w życiu to na lepsze. Ja też teraz dopiero, gdy za ciemno po pracy na ogródek, siedzę na FO i na Pintereście.
wymyślam projekt dla znajomych, którzy nie są zapalonymi ogrodnikami, a maja bardzo dużą pustą działkę. Chcą tanio, a nawet bardzo tanio, schludnie i w miarę bezobsługowo. Zamierzam więc zaplanować taki raczej park-skwer z popularnych roślin, rozbudować go w trzech poziomach - drzewa, krzewy i w miejscach bardziej reprezentacyjnych mniejsze rośliny ozdobne, a część krzewów ma być formowana, szczególnie w przedogródku, który jest większy niż mój cały ogród. Miejsce jest gołe, na wzgórzu, wygwizdowo. Koniecznie muszę tę działkę podzielić na sprytne przytulne wnętrza. Sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie.
Rozplanowałam też już mniej więcej swój cienisty zakątek, chociaż jeszcze nie jestem do końca zadowolona. Teraz myślę o demolce tarasu widocznego z największego okna tarasowego z domu - chcę mieć ładny widok cały rok.
Ewo7, Pomponella z bukszpanem, trawką i bladymi goździkami to będzie przepiękne zestawienie.