Witam, Mam dom nad rzeką, i chciałbym posadzić parę roślin jednorocznych, które wysiewa się w lutym, a wysadza na stałe miejsce niektóre w końcu marca, kwietniu, a niektore tez w maju. Jedynym miejscem gdzie można je posadzić jest właśnie ten teren nad rzeką. I teraz moje pytanie.
Wiadomo że zbiorniki wodne akumulują ciepło, to dlatego nie zamarzają w pierwszej połowie zimy, ale czy to samo dotyczy rzek?
Kolejne, czy podczas wiosennych przymrozków nad rzeką, stawem jest cieplej czy przeciwnie. Jesienią cieplej ponieważ akumuluje ciepło, ale jak jest wiosną, bo rzeki i stawy zawsze w najniższym punkcie, a wiadomo, zimno idzie w dół.
Pozdrawiam
Temperatura nad rzeką
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lis 2014, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Temperatura nad rzeką
Napiszę ci, jak jest u mnie. Latem w czasie upałów zdecydowanie chłodniej niż u sąsiadów mieszkających wyżej nad rzeką, zimą wręcz przeciwnie. Im bliżej rzeki, tym śnieg utrzymuje się krócej, te różnice są spore, nawet do 3 tygodni miedzy górną a dolną częścią ogrodu. Przymrozki, zarówno wiosenne jak i jesienne też bliżej wody są mniej dotkliwe dla roślin.
Z tym, że moja rzeka nie zamarzła nigdy, odkąd tu mieszkam, czyli przez ponad dwadzieścia lat a bywało po -33 stopnie.
Z tym, że moja rzeka nie zamarzła nigdy, odkąd tu mieszkam, czyli przez ponad dwadzieścia lat a bywało po -33 stopnie.