Domowo i zdrowo
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Piotrze, fajny przepis na ser. Czyli dobrze rozumiem że w przepisie na ser zamiast tych bakterii Alpha3 można dodać po prostu śmietanę niepasteryzowaną? Może być taka zbierana z mleka swojego? W jakiej ilości?
Udanych plonów.
Magda
Magda
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
Czy jak będę trzymać ten ser w lodówce to musi być w pojemniku czy nie
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Magda próbowałem robić z mleka podstojowego i po 12h zbierałem śmietanę i potem cała zawartość lądowała do mleka, ale tuż przed dodaniem podpuszczki, jednak nie jest to dobry sposób.
Przy robieniu ricotty, śmietana się zmaśliła, mam gdziś foty, to pokażę.
Dlatego uważam, że idealne są kultury , które kupuję w Agrovisie, na pw podam tel. Koszt to kilkanaście zł wraz z przesyłką, smak sera z kulturami jest lepszy, mają nuty orzechowe i maślane\śmietanowe.
Przechowuję je w zamrażarce< -24 C> 3-rok i są ok. Kultury te mają zastosowanie do kilku innych produktów, np. do niepowtarzalnej i niebotycznej gęstej > 35% śmietany ....i również masła, które jest najzdrowszym tłuszczem.
Ser miękki na dnie lodówki spokojnie dojrzeje w miesiąc. Raz w tygodniu : przemywamy np kolejną serwatką lub zimną, przegotowaną wodą, przy pomocy czystej ściereczki, a potem ręką nakładamy dobrej jakości olej, np z domieszką orzechów laskowych.
Przy robieniu ricotty, śmietana się zmaśliła, mam gdziś foty, to pokażę.
Dlatego uważam, że idealne są kultury , które kupuję w Agrovisie, na pw podam tel. Koszt to kilkanaście zł wraz z przesyłką, smak sera z kulturami jest lepszy, mają nuty orzechowe i maślane\śmietanowe.
Przechowuję je w zamrażarce< -24 C> 3-rok i są ok. Kultury te mają zastosowanie do kilku innych produktów, np. do niepowtarzalnej i niebotycznej gęstej > 35% śmietany ....i również masła, które jest najzdrowszym tłuszczem.
Musisz go prawie szczelnie przykryć i zaopatryć się w termomtr z higrometrem. Parametry 12 C i 80 % wilgotności są idealne <+\- 10% jest przyjęte>.Milcia120 pisze:Czy jak będę trzymać ten ser w lodówce to musi być w pojemniku czy nie
Ser miękki na dnie lodówki spokojnie dojrzeje w miesiąc. Raz w tygodniu : przemywamy np kolejną serwatką lub zimną, przegotowaną wodą, przy pomocy czystej ściereczki, a potem ręką nakładamy dobrej jakości olej, np z domieszką orzechów laskowych.
Jak to tak rewelacyjnie działa, to muszę pędzić po papryczki
Liczę, że zadziała na bóle głowy, co prawda nie moja ta głowa, ale fajnie by było, gdyby przestała boleć. Dla mnie profilaktycznie przeciw różnym choróbskom, które czają się na nas za rogiem...

Pozdrawiam serdecznie 

- Biotit
Przypominam aby do przygotowania mikstury użyć dobrej jakości olej tłoczony na zimno.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a ja mam pytanie o kozie mleko, przetwory - robić to raczej nie zrobię znam swoje "zdolności i możliwości," ale możesz mi nieco doradzić, podpowiedzieć - muszę wprowadzić do swojego codziennego żywienia. Kupiłam w markecie ser kozi - smak nie powiem niezły.
- Biotit
Ciastka owsiane
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
1 szklanka maki pszennej 500
100g miodu wielokwiatowego
kostka masła
1 jajo
po garści: orzechów nerkowca, rodzynek, daktyli, słonecznika.
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Kawałki ciasta wykładamy na wyłożoną papierem blachę, spłaszczamy, dekorujemy ziarnem dyni.
Pieczemy 20 min. w temp 180C z termoobiegiem.
Gotowe do jedzenia po kilku dniach.

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
1 szklanka maki pszennej 500
100g miodu wielokwiatowego
kostka masła
1 jajo
po garści: orzechów nerkowca, rodzynek, daktyli, słonecznika.
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Kawałki ciasta wykładamy na wyłożoną papierem blachę, spłaszczamy, dekorujemy ziarnem dyni.
Pieczemy 20 min. w temp 180C z termoobiegiem.
Gotowe do jedzenia po kilku dniach.

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Piotrku dzięki za przepis na ciasteczka, wyglądają pysznie. Na pewno przed świętami zrobię 

Piotrek, nie żartujBiotit pisze: Gotowe do jedzenia po kilku dniach.

A tak w ogóle, to miałam już wcześniej napisać, że jak czytam Twoje przepisy na sery, to tak strasznie żałuję, że nie mam krowy

-
- 100p
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
Biotit,
dziękuję za przepis (poszukiwany przeze mnie od kilku lat) na owsiane ciasteczka. Wyglądają bardzo apetycznie. I jeszcze tak super podane na eleganckim talerzyku. Prawdopodobnie to rękodzieło z Włocławka?
Czy po odczekaniu kilku dni ciasteczka będą bardziej miękkie?
Gdybyś znalazł wolną chwilkę i udałoby Ci się odszukać, to bardzo, bardzo Cię proszę o przepis na "śliwki afrodyzjaki".
I proszę Cię bardzo o sprostowanie mnie, czy dobrze myślę, że seler włoski z tego przepisu to:
- seler włoski = seler naciowy,
- seler włoski = koper włoski = fenkuł?
Bardzo podobne śliwki były kiedyś robione u mnie w domu, tylko zamiast czarnej gorczycy była używana biała. Niestety, pożyczony komuś ten przepis już nigdy do mnie nie wrócił - zaginął bezpowrotnie. Trochę pracochłonne było ich wykonanie, ale były przepyszne. Może przy Twojej pomocy, do przyszłego sezonu, uda mi się ten przepis odtworzyć?
Apap jest cudny. Ma takie fajne, oryginalne imię. Opisana przez Ciebie przygoda z narodzinami jego mamy wzruszyła mnie do łez.
Pozdrawiam
dziękuję za przepis (poszukiwany przeze mnie od kilku lat) na owsiane ciasteczka. Wyglądają bardzo apetycznie. I jeszcze tak super podane na eleganckim talerzyku. Prawdopodobnie to rękodzieło z Włocławka?
Czy po odczekaniu kilku dni ciasteczka będą bardziej miękkie?
Gdybyś znalazł wolną chwilkę i udałoby Ci się odszukać, to bardzo, bardzo Cię proszę o przepis na "śliwki afrodyzjaki".
I proszę Cię bardzo o sprostowanie mnie, czy dobrze myślę, że seler włoski z tego przepisu to:
- seler włoski = seler naciowy,
- seler włoski = koper włoski = fenkuł?
Bardzo podobne śliwki były kiedyś robione u mnie w domu, tylko zamiast czarnej gorczycy była używana biała. Niestety, pożyczony komuś ten przepis już nigdy do mnie nie wrócił - zaginął bezpowrotnie. Trochę pracochłonne było ich wykonanie, ale były przepyszne. Może przy Twojej pomocy, do przyszłego sezonu, uda mi się ten przepis odtworzyć?
Apap jest cudny. Ma takie fajne, oryginalne imię. Opisana przez Ciebie przygoda z narodzinami jego mamy wzruszyła mnie do łez.
Pozdrawiam
Amanita, z ust (nomen omenAmanita pisze:Piotrek, nie żartujBiotit pisze: Gotowe do jedzenia po kilku dniach.Takie pyszne ciacha u mnie zniknęłyby jeszcze ciepłe

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
Przepis na ciasteczka super na pewno skorzystam
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
To ciastka dojrzewające
Tylko dla osób o silnych nerwach,albo dla tych,co chcą cwiczyć silną wolę
Jak przeglądam ten wątek,to widzę,ze Piotrek przoduje w wytwarzaniu takich właśnie specjałów
Piotrek- robiłam ostre papryczki karmelizowane. Papryczki wyszły super
,a jako produkt uboczny zostało mi sporo syropu chili . Jest piekielnie ostry,bo robiłam z ostrych sztuk raczej ( choć po tygodniowych zabiegach,wszystkie mają podobną ostrość ). Masz jakiś pomysł na jego wykorzystanie? Dodaję po trochu do herbaty ( ciekawa smakowo
),ale w ten sposób nie wykorzystam go do przyszłego sezonu.

Jak przeglądam ten wątek,to widzę,ze Piotrek przoduje w wytwarzaniu takich właśnie specjałów

Piotrek- robiłam ostre papryczki karmelizowane. Papryczki wyszły super

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Biotit
Ela, rzeczywiście ciastka są dla Tych co ćwiczą silną wolę, bo są przepyszne.
Co do karmelizowanych papryk, to nie mam doświadczenia w słodkościach. Proponuję zrobić je jako główny składnik Ajwaru i podawać do zimnych mięs.
Co do karmelizowanych papryk, to nie mam doświadczenia w słodkościach. Proponuję zrobić je jako główny składnik Ajwaru i podawać do zimnych mięs.