Dostałem dwa owocostany przywiezione przez znajomych z "wojaży" , bardzo ciekawy kształt i nasiona. Owoc praktycznie bez zapachu , w środku 4-5 nasion bardzo twardych jak pestka od śliwki .
Wielkość nasion około 8-10 mmm nieregularny kształt.Miąższ mączysty koloru lekko żółtawego. Drzewko około 2m wysokości.
Jeśli ktoś z forumowiczów zna nazwę tego drzewa lub owocostanu to bardzo proszę o pomoc
Witam serdecznie
Bardzo dziękuję za zainteresowanie i pomoc .
Krysiu przyjrzałem się i poczytałem trochę w internecie na temat tego krzewu/drzewa to jest to w Twoim kierunku za wiedzę .
Hm hm wiadomo może z jakiej to nieszpułki? Jadłem owoce z wielu odmian ale żadna nie miała dokładnie tak uformowanego owocu, środek był zawsze wklęsły wypełniony pozostałościami po kwiecie.
Nie Tomku nie wiem, bo tak jak napisałem zakładając wątek nie wiedziałem wcale jaki to owoc i z jakiego krzewu/drzewa pochodzi stąd była moja prośba o pomoc forumowiczów i nie zawiodłem się !
Może ktoś rozpozna i pomoże zidentyfikować, chyba krzew, zebrałam kiedyś nasiona, nie pamiętam z czego, wyrosło mi takie coś, zimuje bez problemu, ale nie wiem co to
iwona0042 pisze:Może ktoś rozpozna i pomoże zidentyfikować, chyba krzew, zebrałam kiedyś nasiona, nie pamiętam z czego, wyrosło mi takie coś, zimuje bez problemu, ale nie wiem co to
Dziękuję, właśnie przyglądam się nieszpułce, możliwe, przyrosty młode pędów są takie włochate listki młode też, fajnie by było, krzaczek ma już ze cztery lata