Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aguś kiedyś PESTKA wstawiała przepis na PIJANE Śliwki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2862721

Ale na spód wykorzystała ciasto jak do IZAURY.
Czy to ciasto izaura to jest czymś przekładane,czy to jest samo kakaowe ciasto?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Romciu ogródek ożyje znów wiosną :D cieszę się bardzo, że zaglądasz ;:196

Moniś dziękuję za przepis na ślimaczki, ja też bardzo lubię tę formę drożdżówek i przeważnie właśnie takie robię ... i na słodko i na słono .... pycha do barszczyku :D
Ciasto o które pytasz, to tylko kakaowe, przy Izaurze dodaje się później ser. Ja robię śliwki na murzynku :D

Dorotko ;:196 I ja bardzo lubię to ciasto, jest pyszne i niesamowicie szybkie w zrobieniu :D Zawsze piekę je jesienią i zimą. W czasie pieczenia cały dom niesamowicie pachnie 8-) Pewnie na dniach też się za nie wezmę..... może nawet na 11 na imieniny eMa , obok jego ulubionej karpatki i torcika serowego 8-) :lol:
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 928
Od: 16 lis 2011, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: z forum ogrodniczego.info

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Agnieszko witam i ja po letniej przerwie.
Ogród czeka na zimowy sen.
Aguś pozapisywałam sobie kilka przepisów więc teraz czas na ich wypróbowanie.
Pozdrawiam cieplutko :)
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Kasiu ależ się cieszę, że Cię widzę (czytam) ;:196 :wit
Daj proszę znać jak wrażenia smakowe, gdy wypróbujesz któryś przepis :D
Ja również bardzo pozdrawiam ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7191
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aguś, jak zwykle ja po prośbie. Mam dziś wolny dzień, chciałam ominąć kuchnię, ale przy takiej pogodzie to się nie da. Mam smaka na nadzianą paprykę. Mam paprykę, ryż...( nie chcę z mięsem) i co dalej?? Do sklepu nie chcę jechać. Pomożesz ?
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Ja nie Agness,ale ...ryż ugotować .Włoszczyzne starta na tarce jarzynowj lub w słupki podsmażyć,poddusić krótko i połączyć z ryżem,doprawić.Można wkroić lub wkruszyć dowolny ser lub różne i nadziewać papryke,dusić lub próżyć w piekarniku w bulionie :wit :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Małgoś Asia już podała swój pomysł, ja podpowiem w zależności co masz w domku..... można podsmażyć pieczarki z cebulką, doprawić do smaku solą pieprzem i ulubionymi ziołami , wymieszać z ryżem, dodać troszkę startego żółtego sera i pychotka. Pyszna jest też wersja z cukinią..... cukinię pokroić w kosteczkę, podsmażyć troszkę na oleju, dodać czosnek, pomidorka bez skórki, podsmażoną cebulkę. Chwilę razem poddusić, połączyć z ryżem, dodać starty na tarce ser żółty, kukurydzę z puszki , doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem i vegetką , upiec, również pycha...

Asiu ;:196 :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7191
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dzięki dziewczyny ;:196 Miałam i pieczarki i warzywa. Papryka już w piekarniku...Pychotka. Do tego zrobiłam zupkę dyniową.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3539
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: 60 km od W-wy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Przypomniałam sobie, dawno nie jadłam zupy dyniowej . Dzięki.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Podam dziś przepis na bardzo prostą i pyszną potrawę, makaron z mięskiem i pieczarkami, fajnie rozgrzewa, super na jesienne i zimowe dni :D

MAKARON Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

Obrazek

Obrazek

* 3/4 opakowania makaronu świderki ( mogą być również rurki, wstążki, kokardki itp)
* 0,5 kg szynki, łopatki lub karkówki
* 0,5 kg pieczarek
* 1 kg cukinii
* duża cebula
* śmietana do zup
* kilka ząbków czosnku
* vegeta, sól, pieprz, troszkę maggi
* 20 dkg sera żółtego

- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Mięso pokroić w niedużą kostkę, usmażyć na patelni na rumiano, przełożyć do garnka, zalać wodą, tak, żeby tylko mięso zakrywała, dodać vegetę i dusić do miękkości.
- pieczarki pokroić w grube plastry, usmażyć
- cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i usmażyć do miękkości, mieszając od czasu do czasu
- Połączyć na patelni wszystkie uduszone składniki, wycisnąć kilka ząbków czosnku, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi, kilka minut pogotować razem.
- Wyłożyć wszystko do garnka z makaronem, wymieszać, chwilkę razem poddusić, żeby makaron ogrzał się , wyłączyć gaz, dodać ser żółty, wszystko wymieszać, zostawić chwilę pod przykryciem, aby ser rozpuścił się.

Smacznego ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

To danie ( mniam, mniam) można wzbogacić dodając pokrojony w kostkę ogórek warszawski czyli konserwowy. Jak ja lubię makarony z sosami, wszystkimi sosami! Zazwyczaj używam makaronu pene, lubię gdy sosik sam wpływa do środka makaronu.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Małgosiu miałaś pyszny obiadek.... warzyw pod różną postacią mnóstwo, samo zdrówko :D

Dorotko i co, była dyniowa zupka? :D

Ewuś o tak..... przy takich potrawach można puścić wodze fantazji i kombinować dodając ulubione produkty. Ja robię różne wersje makaronów, bo mój tata i eM bardzo lubią.... i śmietanowe i pomidorowe i delikatniejsze i wyrazistsze w smaku.... a każda pyszna :D Ta jest intensywna i wyrazista, z dominującym posmakiem grzybów. Z ogóreczkiem też na pewno byłaby pyszna, ale już inna :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Witaj Aguś ;:168 Wlatuję do Ciebie szybciorem w wątek kulinarny po długim ,,niebycie,, ;:168 .Tak mnie długo nie było,że nie ma co biegać po wątkach ogrodowych skoro sama swój własny ogród widziałam na skypie przez 3 m-ce,a potem już tylko z opowiadań M.przez fona.Teraz czas na kuchenne szaleństwa po ,,niekrajowej,,diecie,a chęci kulunarnych mam moc.Wpadłam w szał zakupowy przedświąteczny i mam już uszka z grzybami,pierogi z kapustą,ryby,mięcha i wędliny w zamrażarce,a wszystko co do ciasta w szafkach.podłoże zrobiony,a gołąbki będa klejone jutro.Nie ma jak to nasze sklepy i produkty.Musze wykorzystać adrenaline jaka mnie jeszcze trzyma po akordowej pracy w sadach Francji ,bo jak padnę na kanape to nikt mnie z niej siłą nie wygoni.Jak się obrobie ze wszystkim mam zamiar zostać ,,OSCYPKIEM,,-leżeć w kącie i śmierdzieć!!!!!!!!! hihihi.Pozdrawiam cieplutkoi będę wpadac po nowe przepisy :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aldonko witaj , bardzo się cieszę, że już jesteś, brakowało Ciebie bardzo ;:196
Kochana na Twój post pozwoliłam sobie odpowiedzieć w pogaduchach, żeby obecny wątek pozostał merytoryczny, na przepisy i dyskusje na ich temat :D A tu link do pogaduch ;:196 :wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=81771
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

CIASTO CZEKOLADOWE Z KOKOSOWYM KREMEM

Obrazek

Obrazek

1 ciasto

* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* cukier wanilinowy
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki zmiksować. Przelać na blaszkę o wymiarach ok 28x38 cm, Piec w 180* przez ok 50 min. Sprawdzać patyczkiem czy suchy.

2 ciasto

* 1 czubata szkl mąki
* 10 dag masła
* 2 żółtka
* łyżka cukru wanilinowego
* 2 łyżki cukru
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieść wszystkie składniki wylepić blachę

* dżem - posmarować ciasto

* rodzynki - rozsypać na dżem, pokrywając cały placek

* 2 białka
* pół szklanki cukru

Ubić na sztywno, dodać

* 10 dag wiórek kokosowych - wymieszać wyłożyć na kruche ciasto, upiec placek.

Krem

* bułka wrocławska - obrać ze skóry, namoczyć w
* 2 szkl surowego zimnego mleka - odstawić

Zagotować -
* 1 szkl mleka
* 10 dag wiórek kokosowych
* 3/4 szkl cukru

Dodać bułkę z mlekiem, chwilę razem pogotować ostudzić.

* 1 masło - utrzeć. dodawać po łyżce ostudzoną masę kokosową.

Przekroić na pół ciasto czekoladowe, jeśli jest dosyć grube, to troszkę nasączyć wodą z cukrem i cytryną, jeśli cienkie, to nie trzeba.
Posmarować połową kremu.
Wyłożyć kruche ciasto z bezą kokosową.
Posmarować resztą kremu.
Przykryć drugą połową czekoladowego ciasta.
Polać polewą czekoladową, posypać wiórkami
Schłodzić w lodówce

Polecam....pycha ;:167

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”