Domowo i zdrowo
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Domowo i zdrowo
Ewa, mój przepis na śliwki w occie jest b.stary, robię go raz na kilka lat. Teraz wprawdzie nie sezon, ale wstawię przepis (kiedyś go już obiecałem) na Ogórki po Żydowsku. Różne wariacje ogórków konserwowych robiłem i jadłem, ale te są najlepsze, oczywiście wg. mnie. Sprawdziłaś tą kremówkę, czy ma coś jeszcze w składzie oprócz śmietany?
Aniu , wszytko zależy od rodzaju miodu jaki chcesz dodać. Jeśli miód kupujesz w sklepie, przeczytaj etykietę, gdzie był wyprodukowany, jeśli poza Europą, odrzuć , bo to na 100% produkt z Chin. Ja dodając wielokwiatowy gniazdowy daję go w 80% tyle co cukru, normalny wielokwiatowy, czy rzepakowy daję tyle samo.
Miody bardziej wyraziste, typu gryczany, wrzosowy, spadziowy dodaję minimalnie,do podbicia smaku trunku. Akacjowego i lipowego do nalewek nie dodaję, szkoda mi ich.
Generalnie najbardziej odpowiada mi wielokwiat gniazdowy, gdyż ma domieszkę wszystkich miodów z całego roku. A jak mówią fachowcy :Jest to miód odwirowany na koniec sezonu osobno z ramek gniazdowych zawierający po trosze wszystkich odmian miodu z pożytków na jakich były pszczoły. Co roku na forum winiarzy jest organizowana ogólnopolska akcja miodowa, miody są od tego samego pszczelarza , świetnej jakości.
Aniu , wszytko zależy od rodzaju miodu jaki chcesz dodać. Jeśli miód kupujesz w sklepie, przeczytaj etykietę, gdzie był wyprodukowany, jeśli poza Europą, odrzuć , bo to na 100% produkt z Chin. Ja dodając wielokwiatowy gniazdowy daję go w 80% tyle co cukru, normalny wielokwiatowy, czy rzepakowy daję tyle samo.
Miody bardziej wyraziste, typu gryczany, wrzosowy, spadziowy dodaję minimalnie,do podbicia smaku trunku. Akacjowego i lipowego do nalewek nie dodaję, szkoda mi ich.
Generalnie najbardziej odpowiada mi wielokwiat gniazdowy, gdyż ma domieszkę wszystkich miodów z całego roku. A jak mówią fachowcy :Jest to miód odwirowany na koniec sezonu osobno z ramek gniazdowych zawierający po trosze wszystkich odmian miodu z pożytków na jakich były pszczoły. Co roku na forum winiarzy jest organizowana ogólnopolska akcja miodowa, miody są od tego samego pszczelarza , świetnej jakości.
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kremówkę sprawdziłam - sama śmietana. Spróbuj kiedyś moich śliwek, a ja spróbuję Twoich.
- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Piotrze, a ja proszę, żebyś napisał kilka słów o serach, w jaki sposób je robisz. Jutro wieczorem będę miała mleko i chciałabym wypróbować Twój sposób. Z góry dzięki.
- Biotit
Ewa, w przyszłym roku się wymienimy.
Joanna, pytanie fundamentalne, masz podpuszczkę i termometr kuchenny ?
Joanna, pytanie fundamentalne, masz podpuszczkę i termometr kuchenny ?
- cyganka77
Tak, podpuszczka w płynie przechowywana w lodówce, termometr też mam.
- Biotit
To w takim razie na początek proponuję ser miękki śmietanowy lub czosnkowy, wybór należy do Ciebie, a ja wówczas przedstawię przepis. Przydałaby się również forma do sera.
- cyganka77
Formę do sera również mam. Może być na początek śmietankowy.
- Biotit
Świetnie, jak możesz wstaw fotę i podaj wymiary, wyliczę jaki to będzie tonaż.
Ile l mleka planujesz mieć i z którego udoju, poranne jest lepsze. Jak masz do wyboru rasę, to zdecydowanie polecam Jersey, oby nie była cielna.

Ile l mleka planujesz mieć i z którego udoju, poranne jest lepsze. Jak masz do wyboru rasę, to zdecydowanie polecam Jersey, oby nie była cielna.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Piotrze ,czy formę do sera można czymś zastąpić?Też chętnie zrobilabym ser śmietanowy.Biotit pisze:To w takim razie na początek proponuję ser miękki śmietanowy lub czosnkowy, wybór należy do Ciebie, a ja wówczas przedstawię przepis. Przydałaby się również forma do sera.
Pozdrawiam Malgosia
- Biotit
Małgorzata pewnie, że na początek może być zamiennik.
Kształt prostego walca z nawierconymi dziurkami po bokach i na dnie.
Ścianki nie powinny być cienkie, materiał : plastik.
Kształt prostego walca z nawierconymi dziurkami po bokach i na dnie.
Ścianki nie powinny być cienkie, materiał : plastik.
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Dziękuję za obszerne wyjaśnienia w kwestii miodu.
Dostałam w tym roku 5 l wielokwiatowego.
W sklepie nigdy nie kupuję.
W ubiegłym roku odkryłam wrzosowy. Wspaniały.
Dostałam w tym roku 5 l wielokwiatowego.

W sklepie nigdy nie kupuję.
W ubiegłym roku odkryłam wrzosowy. Wspaniały.
- cyganka77
Posiadam formę do sera korycińskiego, średnica: 19,5 cm. wysokość: 9,5 cm.
Będę miała 10 l mleka z wieczornego udoju, ale raczej jutro nic nie zrobię z tego mleka, dopiero w czwartek rano, bo jestem w pracy do 20.
Będę miała 10 l mleka z wieczornego udoju, ale raczej jutro nic nie zrobię z tego mleka, dopiero w czwartek rano, bo jestem w pracy do 20.
- Biotit
SER ŚMIETANOWY
Jest to ser miękki , wykonany z mleka świeżego, zaraz po udoju .Może być również mleko postojowe.
Jeśli nie mamy zaufania do mleka, polecam wykonać próbę fermentacyjną, albo pasteryzować mleko.
Wykonanie:
15 litrów mleka podgrzewamy do temp 28C i dodajemy bakterie zakwaszające o handlowej nazwie Alpha 3,
w której składzie są m.in Lactococcus lactis i Cremonis, Leuconostoc cremonis i mesenteroides.
Czas ukwaszania 2 h. Kultury można zastąpić niepasteryzowaną śmietaną.
Podnosimy temp do 33C i dodajemy podpuszczkę w ilości .... (wg zaleceń Producenta)

Po 30 min sprawdzamy sprężystość skrzepu i jeśli jest zwięzły kroimy na kwadraty 2x2cm

i pozostawiamy w spokoju do dalszego ukwaszenia na 15min.
Delikatnie podnosimy i odwracamy skrzep, ponownie kroimy, ale nie rozdrabniamy na miał.
Podnosimy powoli (czas 10-15 min) temp do 36C (max 38C), cały czas mieszając , w ten sposób osuszamy ziarna.
Mieszamy jeszcze delikatnie około 10-15 min i również z czułością (delikatnie) przenosimy ser do formy:

Dlaczego tak? Otóż chodzi Nam oby nie rozdrobnić ziarna (zupełnie inaczej jest w przypadku serów twardych)
Po przełożeniu sera do formy obciążamy go ciężarem 3 kg. Tu przydałaby się prasa, ale można sobie pomóc butelkami z wodą.
W ciągu pierwszych 3 h kilka razy przewracamy ser, zwiększamy obciążenie max do 5 kg i zostawiamy w formie na 12h w temp pokojowej.
Im większe obciążenie, tym twardszy ser, w tym wypadku jest to niewskazane.
Po 12 h od ostatniego przełożenia wyjmujemy
i ważymy ser, jest to ważna czynność, bo ustalimy dawkę soli do wcierania w ser.

mi tyle wyszło z 15 l mleka.
zostawiamy jeszcze 12h w temp pokojowej, wykonujemy pierwsze solenie i przekładamy ser do dojrzewalni (temp 12C, wilgotność 85%)
Teraz rzecz ważna, a mianowicie solenie.
Ja nie stosuję solanki, tylko sól "z ręki".
W przypadku serów miękkich dawka wynosi 1,5%, co daje w tym przypadku ok.25g,
Przez 1 tydzień solimy codziennie jedną ze stron i boki dawką jednorazową w ilości 3g.
Następnie co dwa dni do końcowego zużycia wyliczonej dawki soli.
Nie zapomnijcie o zrobieniu Ricotty z pozostałej serwatki.
Ser nadaje się do jedzenia po miesiącu, im dłużej poleży w dojrzewalni, tym bardziej staje się ostry.
Życzę udanego i smacznego sera śmietanowego.
Jest to ser miękki , wykonany z mleka świeżego, zaraz po udoju .Może być również mleko postojowe.
Jeśli nie mamy zaufania do mleka, polecam wykonać próbę fermentacyjną, albo pasteryzować mleko.
Wykonanie:
15 litrów mleka podgrzewamy do temp 28C i dodajemy bakterie zakwaszające o handlowej nazwie Alpha 3,
w której składzie są m.in Lactococcus lactis i Cremonis, Leuconostoc cremonis i mesenteroides.
Czas ukwaszania 2 h. Kultury można zastąpić niepasteryzowaną śmietaną.
Podnosimy temp do 33C i dodajemy podpuszczkę w ilości .... (wg zaleceń Producenta)

Po 30 min sprawdzamy sprężystość skrzepu i jeśli jest zwięzły kroimy na kwadraty 2x2cm

i pozostawiamy w spokoju do dalszego ukwaszenia na 15min.
Delikatnie podnosimy i odwracamy skrzep, ponownie kroimy, ale nie rozdrabniamy na miał.
Podnosimy powoli (czas 10-15 min) temp do 36C (max 38C), cały czas mieszając , w ten sposób osuszamy ziarna.
Mieszamy jeszcze delikatnie około 10-15 min i również z czułością (delikatnie) przenosimy ser do formy:

Dlaczego tak? Otóż chodzi Nam oby nie rozdrobnić ziarna (zupełnie inaczej jest w przypadku serów twardych)
Po przełożeniu sera do formy obciążamy go ciężarem 3 kg. Tu przydałaby się prasa, ale można sobie pomóc butelkami z wodą.
W ciągu pierwszych 3 h kilka razy przewracamy ser, zwiększamy obciążenie max do 5 kg i zostawiamy w formie na 12h w temp pokojowej.
Im większe obciążenie, tym twardszy ser, w tym wypadku jest to niewskazane.
Po 12 h od ostatniego przełożenia wyjmujemy

i ważymy ser, jest to ważna czynność, bo ustalimy dawkę soli do wcierania w ser.

mi tyle wyszło z 15 l mleka.
zostawiamy jeszcze 12h w temp pokojowej, wykonujemy pierwsze solenie i przekładamy ser do dojrzewalni (temp 12C, wilgotność 85%)
Teraz rzecz ważna, a mianowicie solenie.
Ja nie stosuję solanki, tylko sól "z ręki".
W przypadku serów miękkich dawka wynosi 1,5%, co daje w tym przypadku ok.25g,
Przez 1 tydzień solimy codziennie jedną ze stron i boki dawką jednorazową w ilości 3g.
Następnie co dwa dni do końcowego zużycia wyliczonej dawki soli.
Nie zapomnijcie o zrobieniu Ricotty z pozostałej serwatki.
Ser nadaje się do jedzenia po miesiącu, im dłużej poleży w dojrzewalni, tym bardziej staje się ostry.
Życzę udanego i smacznego sera śmietanowego.
Witam serdecznie. Niesamowity wątek
Gratuluję
Zamiast spać grzecznie, czytam od pierwszego postu i właśnie skończyłam. Nawet nie przypuszczałam, że takich rzeczy można się dowiedzieć na forum ogrodniczym i że można tu znaleźć inspirację do zrobienia sera
Wielkie dzięki za przepis na specyfik z ostrej papryki i oleju. Zastanawiam się tylko, gdzie kupić paprykę nadającą się do jego wykonania. Taka z marketu pewnie odpada w przedbiegach. Swojej nam mniej niż 100g
W przyszłym roku posadzę więcej.
Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania tej mikstury?

Zamiast spać grzecznie, czytam od pierwszego postu i właśnie skończyłam. Nawet nie przypuszczałam, że takich rzeczy można się dowiedzieć na forum ogrodniczym i że można tu znaleźć inspirację do zrobienia sera

Wielkie dzięki za przepis na specyfik z ostrej papryki i oleju. Zastanawiam się tylko, gdzie kupić paprykę nadającą się do jego wykonania. Taka z marketu pewnie odpada w przedbiegach. Swojej nam mniej niż 100g

Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania tej mikstury?
Pozdrawiam serdecznie 

- Biotit
Spokojnie możesz kupić w markecie na literę A. żółte Habanero.
Wg mnie przeciwwskazań nie ma, gdyż pijemy minimalne ilości tej mikstury.
Warto stosować, działanie sprawdzimy szybko, np. zapomnimy o chronicznym bólu głowy.

Wg mnie przeciwwskazań nie ma, gdyż pijemy minimalne ilości tej mikstury.
Warto stosować, działanie sprawdzimy szybko, np. zapomnimy o chronicznym bólu głowy.