Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie

Post »

Drogi Andrzeju, na FO wszyscy jesteśmy po imieniu :wit
Ukorzeniacz nie jest potrzebny, jak zrobisz kapturek z butelki. Hortensje bardzo dobrze się ukorzeniają i nie trzeba im żadnych dodatków, ale jeśli masz akurat w domu to czemu by nie użyć tego ukorzeniacza? :wink:
Hortensji piłkowanej nie posiadam, ale z tego co mi się kojarzy to przy cięciu należy ją traktować jak ogrodowe, czyli tylko kwiatostany ścinać. Ogólnie to jak nie wiesz jak ciąć, lepiej nie przycinać wcale niż potem żałować.
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

andreas74 pisze: przy okazji zapytam jak traktować mój obecny krzak.nie wiem dokładnie co to za hortensja. Przy zakupach 3 lata temu miała to być Hortensja Koronkowa (piłkowana)foto kilka postów wstecz, ale jak to przy zakupach w necie bywa i jak się okazało przy moich rozplenicach co innego kupione co innego wyrasta :)
Raczej jest to rzeczywiście h. serrata (piłkowana), ale czy "Bluebird" nie odpowiem, gdyż nie mam jej u siebie. U mnie rośnie odmiana "Preziosa". Hortensje piłkowane traktuje się podobnie jak ogrodowe, czyli wymagają kwaśnej ziemi, tj. 4-5 pH (ja kupuję nieodkwaszony torf i mieszam z odrobiną ziemi z ogródka). Im kwaśniejszy odczyn gleby, tym ładniejsze wybarwienie kwiatów. Wycina się wiosną tylko przekwitnięte kwiatostany, gdyż kwitnie na zeszłorocznych pędach, ewentualnie chore lub zmarznięte pędy. Dla lepszego efektu niebieskich kwiatów, można zastosować nawóz do niebieskich hortensji (zawierający siarczan glinu lub ałun potasowy).

Piękna ta Twoja hortensja. Zazdroszczę klimatu. U mnie nieokrywana hortensja oznacza zieleń liści w sezonie i 0 kwiatka ;)
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
andreas74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sie 2014, o 19:54

Post »

Mirko i Bogusiu dziękuję za zainteresowanie.
Z postów rozumiem : Dobrze zakwasić i obcinać kwiatostany. A sadzonki najlepiej od razu do ziemi.Jeżeli traktować moją jak ogrodową to również przez odkłady powinno się udać ? .
A czy karpę można podzielić czy lepiej nie ruszać.Po zakupie była naprawdę traktowana po macoszemu.Czytając FO jestem zaskoczony że jeszcze żyje. Skoro sobie poradziła bez okrywań,zakwaszania itp i całkiem obficie kwitła (mamy koniec października a na niej nadal rozwijające się kwiatostany) to już się cieszę że w przyszłym sezonie i z pomocą zebranej na forum wiedzy jak ją przypilnuję odwdzięczy się rewelacyjnie.
w tym sezonie bidulka wyglądała tak:

Obrazek
z forum też się dowiedziałem że niestety taka uroda tej odmiany że nie kwitnie od razu pełnym kwiatostanem. tylko że tak powiem "od brzegu".
Andrzej :)
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, widziałam takie piękne hortensje... stożkowe kwiaty, przebarwiają się z białych w różowe a potem w dymioną czerwień. Niskie. Jaka to może być odmiana?
chinka
200p
200p

Post »

Może chodzi o Vanille Freise? Ja mam sadzoną w tym roku w ogrodzie i właśnie taka była, tzn. nie za duża, najpierw biała, potem różowa a na końcu czerwona. Zresztą to jedna z popularniejszych odmian więc w wielu ogródkach rośnie.
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
andreas74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zgodnie z zaleceniami sadzonki trafiły do doniczek.
niestety zgubiły liście...A więc porażka czy czekać i liczyć że coś puści....

Takie były sadzone do ziemi :

Obrazek

pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zgubiły liście bo te krzewy tak mają :wink:
Gubią liście na jesieni,wiosną z oczek wybiją nowe.
Jeśli są w doniczkach proponowałabym je w nich pozostawić,zakopać w ogrodzie i mocno/wysoko zasypać ziemią i dodatkowo czymś jeszcze okryć np.igliwiem.
Wiosną wszystko wróci do normy,jak pojawią się pierwsze małe liście, możesz je wówczas wyjac z doniczek i posadzić w miejsca docelowe.
Awatar użytkownika
andreas74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:oops: No właśnie.Dziękuję, podstawowej "rzeczy" w swoim zaaferowaniu początkami rozmnażania roślin nie wziąłem pod uwagę :).
Więc od razu spytam.Zadołować razem z doniczką po prostu na działce czy piwnica wystarczy.
Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piwnica moim zdaniem jest problematyczna,doniczki będą wymagały sporadycznego ale jednak podlewania by nie doszło do przesuszenia młodych korzeni.
W ogrodzie nie będzie takiej potrzeby,ja jestem zwolenniczką zimowania naturalnego . :D :wit
Awatar użytkownika
andreas74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Więc za poradą jutro wędrują do ziemi.
Obsypać całość czy "coś" powinno wystawać ponad okrycie
chinka
200p
200p

Post »

Ja swoje młodziaki podzieliłam na dwie grupy, żeby w razie czego nie stracić wszystkich :wink:
Część pójdzie do piwnicy, a część do piachu :lol: Nie mają za długich łodyg więc pewnie zasypię je całe, ale szczerze mówiąc wątpię żeby miało jakieś wielkie znaczenie, cy będą całe zakopczykowane czy coś tam będzie wystawać, bo przecież h. nie są zimozielone więc słońca w zimie nie potrzebują.
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
andreas74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:) Chinko dziękuję za podpowiedź.
Ja niestety jako początkujący mam ukorzenionych "młodziaków" 2 :) słownie dwa więc nie za bardzo mam na czym eksperymentować.
Myślę że w nowym roku i z moimi chęciami i Waszą wiedzą "młodziaków" będzie dużo więcej .
chinka
200p
200p

Post »

Dobre i dwie sztuki na początek :wink:
Ty jesteś z wielkopolski, a tam jest jednak cieplej niż u mnie na mazowszu, więc mniejsze u ciebie ryzyko, że przemarzną w gruncie.
Tak jak ci KaRo napisała w gruncie jest bezpieczniej, bo nie trzeba podlewać, a z piwnicą różnie bywa w zimie - nie zawsze się o niej pamięta :wink: No ale ja niewiele ryzykuję bo mam chyba z 20 sadzonek, więc i tak na wiosnę pewnie będę rozdawać znajomym :wink:
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Andreas sluchaj dziewczyn i zadołuj w gruncie.Hortensje mimo ze lubią wodę to nietolerują zalewania, a zimą jest to przy młodych sadzonkach trudne.
Ja bym jepo zadołowaniu całe okopczykowała
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
andreas74
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję za rady.Wylądowały już na działce w dołeczkach, obsypane ziemią i lekko okryte.

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”