Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3
Przypomniało mi się jeszcze, jak moi sąsiedzi zimują chryzantemy na sprzedaż. Wokół roślin ułożony jest mur z kostek słomy(podwójnie na wysokość) i całość nakryta podwójną włókniną.

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
rtk10 Nie dziękuje  

Zrezygnować z uprawy Nie ma mowy
 Nie ma mowy  Ja się cieszę, że wątek idzie pełną parą
 Ja się cieszę, że wątek idzie pełną parą  Nie ma chyba drugiego takiego miejsca w sieci, gdzie jest tak duże aktywne skupisko osób uprawiających dynie giganty
 Nie ma chyba drugiego takiego miejsca w sieci, gdzie jest tak duże aktywne skupisko osób uprawiających dynie giganty  

A tak to życzę wszystkim powodzenia w przyszłym sezonie

Zrezygnować z uprawy
 Nie ma mowy
 Nie ma mowy  Ja się cieszę, że wątek idzie pełną parą
 Ja się cieszę, że wątek idzie pełną parą  Nie ma chyba drugiego takiego miejsca w sieci, gdzie jest tak duże aktywne skupisko osób uprawiających dynie giganty
 Nie ma chyba drugiego takiego miejsca w sieci, gdzie jest tak duże aktywne skupisko osób uprawiających dynie giganty  
 A tak to życzę wszystkim powodzenia w przyszłym sezonie

- kamil211a
- 200p 
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
To jest pasja, z tego nie można zrezygnować.  

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone

- domked
- 10p - Początkujący 
- Od: 6 lis 2014, o 22:07
ttrochę cicho się zrobiło tutaj;)  Czy każdy ma ziemie już przygotowaną na nowy sezon ;)?

- BobejGS
- Kontakt:
Ostatni skok w tym sezonie na kopanie, przypadnie mi na te sobotę  A później, to już czas na przygotowywania w domu
 A później, to już czas na przygotowywania w domu  Czyli tak zwane planowanie
 Czyli tak zwane planowanie  Dzisiaj wysłałem nasionka Squasha do Tomka, w ramach wsparcia strony pumpkin.pl.
 Dzisiaj wysłałem nasionka Squasha do Tomka, w ramach wsparcia strony pumpkin.pl. 
Dzisiaj spakuje nasionka do TPZB, w ramach nowej konkurencji w konkursie na największą dynie. W kolejnym sezonie będzie już oddzielna konkurencja na największą dynie Squash

A później, to już czas na przygotowywania w domu
 A później, to już czas na przygotowywania w domu  Czyli tak zwane planowanie
 Czyli tak zwane planowanie  Dzisiaj wysłałem nasionka Squasha do Tomka, w ramach wsparcia strony pumpkin.pl.
 Dzisiaj wysłałem nasionka Squasha do Tomka, w ramach wsparcia strony pumpkin.pl. Dzisiaj spakuje nasionka do TPZB, w ramach nowej konkurencji w konkursie na największą dynie. W kolejnym sezonie będzie już oddzielna konkurencja na największą dynie Squash

- kamil211a
- 200p 
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Kontakt:
Ja z przyczyn osobistych ziemię przygotuję na wiosnę, mam nadzieję że to wystarczy na przyzwoity wynik 

Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone

- BobejGS
- Kontakt:
Ja wczesną wiosną planuje wysiać żyto na przedplon  Chyba że wynajdę coś innego na siew
 Chyba że wynajdę coś innego na siew 

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Choć cały czas śledzę ten wątek o olbrzymkach to chciała bym się podzielić moim spostrzeżeniem dotyczącym rosnącej dyni BAMBINO na kompoście. Kompostownik mam wysoki na 1 m : szer 1 m; dł 2,50m. Wybierając obecnie kompost zauważyłam, że korzenie grubsze (wiodące) sięgały do dna kompostu ,natomiast inne były w większości na głębokości 0,50 m.

- 
				Krzysiek47
- 50p 
- Od: 26 lut 2014, o 07:35
Wiecie, że na jednym z portali aukcyjnych Nasz Mistrz sprzedaje nasiona rekordzistki ? Ja się jeszcze czaję i zastanawiam się czy nie lepiej kupić zza wielkiej wody. Pozdarwiam

- BobejGS
- Kontakt:
Chyba każdy zainteresowany w temacie, wie o tym już od jakiegoś czasu  Naprawdę nie potrzeba nawet dawać i takich nfo do sieci, bo każdy który chce znajdzie lub dopyta się na własną rękę
 Naprawdę nie potrzeba nawet dawać i takich nfo do sieci, bo każdy który chce znajdzie lub dopyta się na własną rękę 

Naprawdę nie potrzeba nawet dawać i takich nfo do sieci, bo każdy który chce znajdzie lub dopyta się na własną rękę
Kupić u nas,kupić za "wielką wodą" jest sprawą indywidualną każdego hodowcy gigantów.Nasuwa Mi się jedno spostrzeżenie jako jednorocznej amatorki w uprawie.
Wiara w to,że jak kupię nasiona 1 tonowej dyni to wyhoduję o zbliżonych parametrach bez zastosowania technik uprawy,nawożenia jak u nich jest mało prawdopodobna.Klimat też jest jednym z ważnych czynników.
Wpis mój dotyczy ogólnego spojrzenia na sprawę,a nie jednostkowego.
Cena towaru jest wartością względną,chyba że chodzi nam o ilość,ale w tym przypadku zachowuje daleko idącą rozwagę.
Nie rzucę się z "motyką na Księżyc" ponieważ warunki jakie posiadam nie dają Mi najmniejszych szans równania się z zawodowcami.
Z 300kg miałam ponad200kg.Z 500kg spróbuje M wyhodować 300-350kg.
Jeżeli ktoś ma lub stworzy warunki pozwalające wyhodować dynię równą wagowo od nasiona matki ew.skrzyżuje to osobiście mu będę dopingować i gratulować.
Mam propozycję do rozpatrzenia.Każdy hodowca, o ile będzie uważał to za stosowne niech poda rodowód nasion(-a)w momencie rozpoczęcia hodowli.
Będą ciekawe moim zdaniem skale porównawcze dot. genetyki i metod uprawy (bez ich szczegółów,zawodowcy mają swoje tajemnice).
Pozdrawiam Joanna.Przyszłoroczny kibic w uprawie AGP.

Wiara w to,że jak kupię nasiona 1 tonowej dyni to wyhoduję o zbliżonych parametrach bez zastosowania technik uprawy,nawożenia jak u nich jest mało prawdopodobna.Klimat też jest jednym z ważnych czynników.
Wpis mój dotyczy ogólnego spojrzenia na sprawę,a nie jednostkowego.
Cena towaru jest wartością względną,chyba że chodzi nam o ilość,ale w tym przypadku zachowuje daleko idącą rozwagę.
Nie rzucę się z "motyką na Księżyc" ponieważ warunki jakie posiadam nie dają Mi najmniejszych szans równania się z zawodowcami.
Z 300kg miałam ponad200kg.Z 500kg spróbuje M wyhodować 300-350kg.
Jeżeli ktoś ma lub stworzy warunki pozwalające wyhodować dynię równą wagowo od nasiona matki ew.skrzyżuje to osobiście mu będę dopingować i gratulować.
Mam propozycję do rozpatrzenia.Każdy hodowca, o ile będzie uważał to za stosowne niech poda rodowód nasion(-a)w momencie rozpoczęcia hodowli.
Będą ciekawe moim zdaniem skale porównawcze dot. genetyki i metod uprawy (bez ich szczegółów,zawodowcy mają swoje tajemnice).
Pozdrawiam Joanna.Przyszłoroczny kibic w uprawie AGP.
- BobejGS
- Kontakt:
Już w tym roku forumowicze podawali tu swoje nasiona(krzyże ich rodziców), także myślę iż w kolejnym sezonie nie będzie inaczej  

Jeśli chodzi o nasiona od ,,naszych'' hodowców, to uważam iż one są naprawdę godne polecenia. Wystarczy przejrzeć ich krzyże i pozyskane wyniki
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że kupiłem nasiona od naszych hodowców, a nie zamawiałem zza granicy i Mój asortyment nasionkowy jest już 80-90% uszykowany na ten rok Nie mówię jednak, że nasiona są typowo z polskich dyń, jednak kupione od polskich hodowców, gdyż to naszych rodaków należy wspierać. Uważam iż taka piramida będzie dobra dla nas wszystkich
 Nie mówię jednak, że nasiona są typowo z polskich dyń, jednak kupione od polskich hodowców, gdyż to naszych rodaków należy wspierać. Uważam iż taka piramida będzie dobra dla nas wszystkich 

Jeśli chodzi o nasiona od ,,naszych'' hodowców, to uważam iż one są naprawdę godne polecenia. Wystarczy przejrzeć ich krzyże i pozyskane wyniki

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że kupiłem nasiona od naszych hodowców, a nie zamawiałem zza granicy i Mój asortyment nasionkowy jest już 80-90% uszykowany na ten rok
 Nie mówię jednak, że nasiona są typowo z polskich dyń, jednak kupione od polskich hodowców, gdyż to naszych rodaków należy wspierać. Uważam iż taka piramida będzie dobra dla nas wszystkich
Tak trzymać dalej,a być może dochowamy się prawdziwie polskich krzyżówek AGP I zadziwimy świat.Wszak od dawna wiadomo że Polak potrafi.

- BobejGS
- Kontakt:
Tak naprawdę to jest prosta sprawa. Wystarczy wziąć nasionka z dwóch największych dyń w pl i je skrzyżować 

- mdabr
- 200p 
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Kontakt:
No to i ja w przyszłym roku zacznę przygodę z gigantami  .
. 
Co do wyboru nasion to oczywiście sprawa indywidualna. Ja zamówiłem nasionka za 'wielka wodą'. Jak tylko ktoś może sobie pozwolić to zachęcam do wspierania naszych hodowców i zakupu nasionek właśnie u nich.
Miejmy nadzieję, że za kilka lat będzie u naw więcej hodowców gigantów a co za tym idzie łatwiejszy dostęp do nasionek i ich większy wybór. Fajnie by było gdybyśmy też mieli więcej więcej festiwali z możliwością zważenia swoich dyń.

.
. Co do wyboru nasion to oczywiście sprawa indywidualna. Ja zamówiłem nasionka za 'wielka wodą'. Jak tylko ktoś może sobie pozwolić to zachęcam do wspierania naszych hodowców i zakupu nasionek właśnie u nich.
Miejmy nadzieję, że za kilka lat będzie u naw więcej hodowców gigantów a co za tym idzie łatwiejszy dostęp do nasionek i ich większy wybór. Fajnie by było gdybyśmy też mieli więcej więcej festiwali z możliwością zważenia swoich dyń.