Co zrobić z terenem po budowie?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
tomek_m2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lis 2014, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co zrobić z terenem po budowie?

Post »

Witam,
Kończę budowę i przed tym jak zaczynałem budowę to ziemia była żyzna, kategorii 2 bądź nawet 1.
Przy końcu budowy jest taka jak na zdjęciach, czyli:
- piasek porozrzucany na działce
- beton mocno przytwierdzony do ziemi w 2 miejscach (tam gdzie wyrabiało się zaprawę w betoniarce i drugie miejsce to to, gdzie samochód zrzucił na nasza działkę niewykorzystany beton na strop i on zastygł)
- nierówności
- porozrzucane cegły, śmieci

W pierwszej kolejności na pewno trzeba pozbierać z działki śmieci, rozebrac WC, szopę, usunąć przyczepę kempingową z działki. A potem jaki porządek prac zalecacie, co tutaj zrobić by doprowadzić to do stanu sprzed budowy?
Docelowo na działce chciałbym mieć warzywka i owoce, jakieś drzewko, wiadomo.:) Ale no po budowie teren wygląda jak wygląda.
Jeszcze też teren jest mocno zaperzony. Roundup odpada ze względów zdrowotnych ale są też środki inne na perz, dlatego myslałem żeby ich użyć.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co zrobić z terenem po budowie?

Post »

tomek_m2 pisze:Roundup odpada ze względów zdrowotnych ale są też środki inne na perz, dlatego myslałem żeby ich użyć.

Nie ma zdrowszych środków, chemia to chemia.

Musisz wszystko uprzątnąć, jak już to zrobisz to głęboka orka + 10cm warstwa piasku (warto dać 15cm), glebogryzarka hydrauliczna i równanie terenu. Uporasz się z tym to przyjdzie czas na chwasty. Przeglądając zdjęcia to masz za mało ziemi patrząc na ogrodzenie. Trzeba zniwelować teren i to co brakuje uzupełniać.
Wyniesie Cię to trochę kasy i pracy ale uwierz mi że warto. Zrobić raz a dobrze.
tomek_m2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lis 2014, o 08:41

Post »

Nie mam za mało ziemi. Po prostu budowlańcy za wysoko umieścili podmurówkę i stąd takie wrażenie. Aby zrobić ładnie to naniesiemy ziemi tak na odległość do pół metra od podmurówki i potem krawężnik jakiś na 20cm wysoki. I tuje w środku zasadzimy.
Czemu po orce sypać piasek? Sądziłem że własnie go trzeba się pozbyć, bo dla takiego warzywa lepiej aby piasku nie było (no bo wiadomo piasek nie jest urodzajną glebą i nic na nim nie rośnie) czy się mylę?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

tomek_m2 pisze:Aby zrobić ładnie to naniesiemy ziemi tak na odległość do pół metra od podmurówki i potem krawężnik jakiś na 20cm wysoki. I tuje w środku zasadzimy.
Zrobisz korytko i woda będzie stała.
Miałem większe szpary między płotem a ziemią. W moim temacie na ostatnich stronach znajdziesz różnice poziomów. Nie masz wielkiej działki więc na Twoim miejscu pofatygował bym się o kilka samochodów ziemi ale to tylko moje zdanie.
tomek_m2 pisze: Czemu po orce sypać piasek? Sądziłem że własnie go trzeba się pozbyć, bo dla takiego warzywa lepiej aby piasku nie było (no bo wiadomo piasek nie jest urodzajną glebą i nic na nim nie rośnie) czy się mylę?
Piasek się sypie aby poprawić strukturę gleby, rozluźnia ją. Ja mówię o rozsypaniu na całej działce myśląc o zakładaniu ogrodu.
Na piasku warzywa bardzo dobrze rosną jeżeli odpowiednio się je nawozi, podlewa, itd.
Lilcia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lis 2014, o 18:47

Post »

Witam :wit
mam podobny problem. W połowie przyszłego roku kończę budowę.
Obecnie teren przy domu jest podobny jak na zdjęciach w pierwszym poście..
Rodzima ziemia jest piaskiem gliniastym z miejscami gdzie jest sama glina (ok. 20% powierzchni). Pomyślałam sobie żeby wszystko przeorać, wyrównać, trochę rozrobić z inną ziemią i zamówiłam 6 wywrotek ziemi brunatnej. Co o tym sądzicie?
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Po pierwsze zazdroszczę terenów pod ogród ;:304 :D Po drugie, weźcie pod uwagę że ogród mam dopiero drugi rok więc żaden ze mnie znawca.
Ale do rzeczy, macie niepowtarzalną okazję stworzenia wymarzonego ogrodu i rad Piotrka należy słuchać. Dodałbym od siebie następujące rzeczy: bardzo dobrym sposobem na odchwaszczenie jest posianie nawozów zielonych co ma jeszcze dodatkową zaletę, a mianowicie wzbogacenie gleby w próchnicę i substancje odżywcze. Przetrenowałem to u siebie na kilku skrawkach w tym roku i przyznam, że jak chodzi o odchwaszczenie to wyniki są spektakularne (mówiąc z angielską wstrzemięźliwością :D ). Jeśli już na wiosną zamierzacie ruszać z tworzeniem ogrodu to zapewne nie na całości i tą część której nie ruszacie obsiałbym np. facelią. Kolejna sprawa, to równanie gleby - zastanówcie się czy nie stworzyć na przyszłość kliku wzniesień, pofałdowań terenu. Daje to w późniejszym czasie kiedy je obsadzicie roślinami bardzo ciekawe efekty - ale trzeba dobrze zaplanować miejsca. No i oczko wodne też już na tym etapie warto by wykopać pod nie nieckę. Po takich pracach na wstępie roboty ziemne będziecie mieli zamknięte :wink: (nie licząc późniejszych 100 pomysłów dziennie na zmiany ;:306 )
Lilcia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lis 2014, o 18:47

Post »

Dziękuję za odpowiedź Tomku ;:196
Faktycznie mamy w planie równanie terenu ale bez schizów że ma być jak po stole. No może tam gdzie trawa. Ogród ma być podzielony na część rekreacyjną oraz użytkową. Jednak nie od kreski, tylko te części trochę będą się przenikać. Mam 34 ary do zagospodarowania, więc powinien zmieścić się sad, działeczka warzywna i dwa ładne duże klomby. A wkoło tego trawa. Całą działkę planuję obsadzić świerkiem, bo jesteśmy pierwsi od pól i tuje w niektórych miejscach przemarzają.
Cała działka już była orana jak ją kupiliśmy i karczowaliśmy korzenie po pięknych dębach wyciętych przez złodziei ;:161
Pozostało tylko posprzątać po budowie, podrównać i trochę uszlachetnić trawę. Chwastów bardzo nie ma, tylko wchodzi mi nawłoć z jednej strony a z nią to już nie taka prosta sprawa ;:223
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”