Podstawy dendrologii
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podstawy dendrologii
Mati, ważne jest w jakim drzewko jest wieku. Młoda brzoza (powiedzmy do 5 lat) bez problemu przeżyje usunięcie nawet połowy gałęzi z dolnych partii korony, natomiast jeśli potraktujesz tak stary okaz, to drzewo zwinie się w ciągu kilku lat. Jeśli nie z powodu samego utracenia aparatu fotosyntetycznego, to z powodu zgnilizn, które powstaną w miejscu ran, które nie będą miały szans się wygoić.
Nie mówiąc już o utraceniu górnej części korony, bo to pewna zagłada.
Emalio, pokaż jakieś zdjęcia, bo ciężko dawać rady po opisach.
Nie mówiąc już o utraceniu górnej części korony, bo to pewna zagłada.
Emalio, pokaż jakieś zdjęcia, bo ciężko dawać rady po opisach.
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No dokładnie o to. U mnie na cmentarzu rosną takie 30 letnie i tak obcieli ze były same słupy z nich a to robili 14 razy i rosną w najlepsze 
-- poniedziałek, 17 listopada 2014, 19:08 --
A moja ma z 9. Lat z nasiona wychodowalem ją i urosła 4-5 m wys. Chyba wiesz która bo już był wątek jaka to brzoza i wyszło na aschersona
i czy taką można przyciąć trzy trzeba do urzędu 

-- poniedziałek, 17 listopada 2014, 19:08 --
A moja ma z 9. Lat z nasiona wychodowalem ją i urosła 4-5 m wys. Chyba wiesz która bo już był wątek jaka to brzoza i wyszło na aschersona

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Ja już próbowałam zrobić jej zdjęcie, ale nie da rady z jednej strony skarpa z drugiej staw jeszcze siatka i czyjaś posesja.Nie dojdę do niej bez łódki. Ale i tak każe obciąć jej gałęzie, świadoma tego co piszesz. Pozwolenie na wycięcie jest ważne rok, za rok zdecydujemy.
Ucieszyłam się, że jest taki watek. Wokół rośnie tyle drzew, którym nie mogę przypisać nazwy. Nie jest to mi potrzebne ze względów praktycznych, ale zwyczajnie jest mi wstyd z tego powodu, że mogę rozpoznać tylko te najpopularniejsze. A teraz nie wiem jest wątek, czy go nie ma?
Viola
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czemu ma nie być?
- mati1999
- 1000p
Wielopień
słyszałem taki termin

-
No robi wrażenie, mnie coś takiego zrobiło się na ściętym pniu, ale moje jest jeszcze bardzo, bardzo młode.
- mati1999
- 1000p
Brzozy mimo krótkiego czasu życia są bardzo zywotne
. Moja bardzo dziwna z ogromnymi liśćmi którą mam z nasionka to jak wiosną 2013 miała 2 m to teraz ma już 5 m 

Re: Podstawy ogrodnictwa - czyli dendrologia
Zapewne chodzi Ci o brzozę ciemną [Betula pendula var. obscura (Kotula ex Fiek) Olšavská], która u nas występuje pojedynczo lub w niewielkich kępach w Karpatach od piętra pogórza po regiel środkowy. Wymagania ma podobne do gatunku podstawowego, jednak z własnych obserwacji mogę powiedzieć, że wygląda na to, że stopień cienioznośności ma wyższy od brzozy brodawkowatej, przynajmniej w starszym wieku - drzewa spotkać można w wielu miejscach w drzewostanie stosunkowo zwartym.emalia112 pisze: 4)Jak jest z brzozą czarną ( nie amerykańską), czy jest do niej podobna podobna pod względem morfologi i wymagań?
- mati1999
- 1000p
A jakie ona ma liście?
-
- mati1999
- 1000p
Okropne

-
Nie wiem, ani po co była tam wsadzona, ani dlaczego zrobili z niej straszydło. Chodzi o to, że ta brzoza straciła wszelkie walory i estetyczne i praktyczne{ cienia na pewno nie daje}. Nie uważam, że drzewo to świętość. Są sytuacje, ze trzeba go przyciąć lub nawet wyciąć. Ale to konkretne rozwiązanie jest najgorsze z możliwych.