Moje storczykowo - Jeanne
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorociu Tobie również dziękuję
Ach jak ten czas leci...a wydaje się że tak niedawno do Was dołączyłam

Ach jak ten czas leci...a wydaje się że tak niedawno do Was dołączyłam

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p
Meniu, Dewuko, Koralino bardzo Wam dziękuję za pamięć
A ilość napisanych postów (przeczytanych znaaaacznie większa jest
) mam nadzieję przekłada się na doświadczenie jakie zdobyłam będąc na tym Forum 

A ilość napisanych postów (przeczytanych znaaaacznie większa jest

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Jeanne
- 1000p
Basiu, Orionko, dowody będą jutro, obiecuję
Jakoś cały weekend mi przeleciał że nie miałam na nic czasu, trochę w ogródku pogrzebałam, trochę wyjazdów było....dziś od Babci przywiozłam 2 storczyki
, dendrobium phalaenopsis i falenopsisa, niekwitnące, ale zrobię fotki jutro i Wam pokażę
Zabawna historia się z nimi wiąże, Babcia na imieniny dostała 2 dendrobia identyczne
, śmiała się że w tej samej kwiaciarni były kupione
przekwitły, no i jeden dostałam ja, zobaczymy czy uda mi się doprowadzić go do kwitnienia, to moje pierwsze dendrobium, a marzyłam już od dawna o jakimś
to podobno jest zielone z biskupią warżką.
Z falenopsisem będę miała trochę roboty bo jest do reanimacji, coś dziwnego się stało, jakby wypadł
ze środka starej rośliny, ale wypuścił dużo korzeni powietrznych i Babcia wsadziła go do nowej doniczki. Jutro zajrzę do niego i przesadzę bo teraz siedzi w podłożu niby dla storczyków ale kory w nim niewiele, głównie torf
i okaże się w jakim naprawdę jest stanie. A kolorek podobno biały w fioletowe ciapki (lub prążki, Babcia zapomniała
)

Jakoś cały weekend mi przeleciał że nie miałam na nic czasu, trochę w ogródku pogrzebałam, trochę wyjazdów było....dziś od Babci przywiozłam 2 storczyki

Zabawna historia się z nimi wiąże, Babcia na imieniny dostała 2 dendrobia identyczne

Z falenopsisem będę miała trochę roboty bo jest do reanimacji, coś dziwnego się stało, jakby wypadł

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

Zacznę może od nowych mieszkańców parapetu :
dendrobium (tylko proszę o potwierdzenie czy to na pewno dendrobium phalaenopsis

falenopsis (przesadziłam do nowego podłoża, wycięłam zgniłe korzenie - sporo takich było niestety

A teraz obiecana fotorelacja ze wzrostu pędów (z góry przepraszam za jakość niektórych zdjęć ale kilka pędów jest jeszcze malutka lub ułożone są tak ze nie sposób dotrzeć z aparatem

różowy, mój "pierworodny" i zarazem pierwszy własny pęd - już 21cm

pęd kolejno na seledynowym i na "mućce"

"dzidziuś" u cambrii

pęd na białym (reanimowanym w zeszłym roku), chowa się pod listki, ale wychodzi powolutku z drugiej strony roślinki i tam już czeka na niego patyczek do mocowania

żółty tygrysek - pęd i budzące się uśpione oczko

i na koniec pędzik na kremowym (takim jak ma Danusia DAK), jeszcze go tu nie pokazywałam

Uffff....to by było na tyle 8)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki