Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 lis 2012, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
Ja zawsze sadzę jesienią, a przycinam bardzo wczesną wiosną.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ostatnia Szanso, bardzo zasmuciła mnie Twoja porada, aby malinę
Glen Ample którą wczoraj zakupiłem i posadziłem, przyciąć równo z ziemią. Bardzo
lubię maliny. Trudno będzie się mnie dostosować do tego, choć wiem, że na pewno
masz rację.
Pozdrawiam.
Darek.
Glen Ample którą wczoraj zakupiłem i posadziłem, przyciąć równo z ziemią. Bardzo
masz rację.
Pozdrawiam.
Darek.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoro lubisz maliny to zdecydowanie zastosuj to cięcie równo z ziemią. Jeśli nie przytniesz to możesz później nie doczekać się malin. Ja kiedyś, dawno, dawno temu nie przyciąłem malin ( po prostu byłem ciekawy jak to będzie ) i nowe pędy wybiło 10-15 % krzaków a reszta po wycięciu pędów które owocowały nie miały żadnego pędu ( nie miały już siły aby wytworzyć nowe pędy), więc czekałyby mnie kolejne 2 lata przerwy od malin. Więc zostawianie pędów nie ma sensu.Darko52 pisze:Ostatnia Szanso, bardzo zasmuciła mnie Twoja porada, aby malinę
masz rację.
Pozdrawiam.
Darek.
Pozdrawiam Paweł
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2013, o 22:06
Ja rowniez dostalam wczoraj maliny przywiezione przez kuriera. Odmiany Glen Moy i Cascade Delight, obie wczesne. Tez mam je przyciac przy ziemii po posadzeniu?
Czy można już zacząć ciąć maliny powtarzające. Bo część z nich jeszcze ma listki zielone.
Ponadto część pędów malin powtarzających wybiła późno bez owocowania. Czy takie maliny można zostawić na przyszły rok. Gdzieś tu wcześniej czytałem, że niektórzy tak robią, że nie tną wszystkiego do końca i dzięki temu maliny im w przyszłym roku wcześniej zaczynają owocować.
Ponadto część pędów malin powtarzających wybiła późno bez owocowania. Czy takie maliny można zostawić na przyszły rok. Gdzieś tu wcześniej czytałem, że niektórzy tak robią, że nie tną wszystkiego do końca i dzięki temu maliny im w przyszłym roku wcześniej zaczynają owocować.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ciąć wszystkie przy ziemi. Nie zostawiaj tych młodych, niewiele owoców na nich będzie a zrobi Ci się gąszcz, czyli świetne warunki dla chorób grzybowych np. szarej pleśni.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Temat pozostawiania na malinach powtarzających pędów na wcześniejsze owocowanie był już wielokrotnie poruszany.
Ja już wiem że warto ciąć do zera jesienią
.
Jeśli chcesz się przekonać co u Ciebie najlepsze, podziel "plantację" na dwie części, w jednej wytnij, w drugiej zostaw.
Nic nie tracisz - będziesz miał maliny wczesne i późne, i sam podejmiesz decyzję, czy wycinasz, czy zostawiasz w kolejnym roku.
A może zawsze będziesz zostawiał część na smaka, a resztę wytniesz
.
Ja już wiem że warto ciąć do zera jesienią

Jeśli chcesz się przekonać co u Ciebie najlepsze, podziel "plantację" na dwie części, w jednej wytnij, w drugiej zostaw.
Nic nie tracisz - będziesz miał maliny wczesne i późne, i sam podejmiesz decyzję, czy wycinasz, czy zostawiasz w kolejnym roku.
A może zawsze będziesz zostawiał część na smaka, a resztę wytniesz

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Czyli wykoszę wszystko.
Tym bardziej, że mam też owocujące na pędach dwuletnich. Odmianę Bristol, która bardzo ładnie obrodziła w tym roku pod koniec czerwca. Niestety później, pędy tegoroczne bardzo zachorowały. Zrobiły się fioletowe, a liście zaczęły więdnąć i masowo opadać.
Mam też inne jak Benefis oraz jedną Laszkę.
Tym bardziej, że mam też owocujące na pędach dwuletnich. Odmianę Bristol, która bardzo ładnie obrodziła w tym roku pod koniec czerwca. Niestety później, pędy tegoroczne bardzo zachorowały. Zrobiły się fioletowe, a liście zaczęły więdnąć i masowo opadać.
Mam też inne jak Benefis oraz jedną Laszkę.
-
- Od: 30 sty 2013, o 22:06
Ale ciecie swiezo posadzonych mam zrobic od razu po posadzeniu, czy odczekac kilka dni? Tygodni?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja posadziłam (płytko!), przycięłam, przysypałam kopczykiem luźnej ziemi i koniec roboty. Wiosną wszystkie mi odbiły - delikatnie ręka w rękawiczce rozgarnęłam kopczyki.
Moje nowe imię Szansa 

Moje maliny zostały zcięte równo z ziemią bo liście były dosłownie czarne od spodu od mszycy.
Sprawdźcie swoje jak nie ścinaliście.
Sprawdźcie swoje jak nie ścinaliście.
-
- Od: 12 mar 2013, o 21:00
Moje , rok temu zakupione na All... , nie przycięte jako że miały zaledwie 10 cm "wzrostu" przyjęły się ale po odrośnięciu od ziemi pokazały się galasy co zmusiło mnie do ich usuniecia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lut 2013, o 09:18
Dzien dobry ogrodnicy, prosze o konkretna odpowiedz:
1- czy i jakie maliny moge sadzic obok siebie?
2- jaka musi byc odlegosc rzedu od rzedu?
1- czy i jakie maliny moge sadzic obok siebie?
2- jaka musi byc odlegosc rzedu od rzedu?
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
1. Można, każde
2. Najczęściej przyjmuje się 2 m, ale w razie potrzeb można zwęzić do 1,5 m albo poszerzyć.
2. Najczęściej przyjmuje się 2 m, ale w razie potrzeb można zwęzić do 1,5 m albo poszerzyć.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jeśli to ma być plantacja i obróbka międzyrzędzi ciągnikiem to 2 metry- za wąsko! Jeśli to w ogródku przydomowym to wystarczy 1.5 metra, tak by swobodnie przejść z koszyczkiem, no i przewiew musi być. Nie można dopuszczać do zagęszczenia bo szara pleśń się pojawi albo i inne, gorsze dziadostwo! 
Zawsze pilnowałam by z jednego krzaczka wypuścić 3- 4 dorodne pędy, pilnując odstępów między krzaczkami by nie zarastały, wszystkie inne, a rachityczne w szczególności wycinałam bez litości. Miałam piękne, duże owoce.

Zawsze pilnowałam by z jednego krzaczka wypuścić 3- 4 dorodne pędy, pilnując odstępów między krzaczkami by nie zarastały, wszystkie inne, a rachityczne w szczególności wycinałam bez litości. Miałam piękne, duże owoce.
Pozdrawiam! Gienia.