Trawnik przenawożony
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aaaa, to co innego, w takim razie spokojnie możesz nawieźć.
Koniecznie poczytaj tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=trawnik
i ew. pytaj
Koniecznie poczytaj tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=trawnik
i ew. pytaj

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Polecę nawozy firmy substral, z serii osmocote. Są to bardzo wydajne i świetnie działające nawozy. Osobiści ich używam, ich cena nie jest wygórowana a jakość gwarantowana przez firmę. Do wyboru mamy nawozy długo działające (6 miesięcy) i extra długo działające (90 dni). Humaboków nie znam, ale produkty substral gorąco polecam.
Nawóz do trawników
Witam, proszę o informacje na temat dobrych nawozów do trawy. Wiem, że zależy to od gleby, że pewnie trzeba by przeprowadzić badania itd. Trawa żółknie, traci kolor, zarazem jest gęsta (ale bez przesady). Szukam, czegoś, co nie spowoduje szybkiego przyrostu trawy, mam prawie 0,30 ha. Przy okazji zapytam o coś do iglaków, nic z nimi złego się nie dzieje, ale aby przyspieszyć ich rozwój..
Dziękuję i pozdrawiam!
Dziękuję i pozdrawiam!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... t=#264189- przeczytaj moje propozycje. Tadeusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Nie trzeba nawozić teraz trawnika, wiosną, a właściwie na przedwiośniu, gdy śnieg zginie daj połowę dawki nawozu wieloskładnikowego ( jaki , poczytaj na tym forum), drugą połowę daj najpóźniej do końca czerwca, nie później niż połowa lipca. Ja nawóz rozrzucam ręcznie i nie robię tego dokładnie, więc zostawiam niewielką ilość nawozu by po zadziałaniu nawozu uzupełnić "mijaki" , widoczne jaśniejsze plamki na trawie. Pozdrawiam. Tadeusz.
Czy nawozić tak późno trawę
Witam
Chciałbym zasięgnąć szybkiej porady. Półtora miesiąca temu rozwinąłem trawę z rolki. Trawa trochę zżółkła, znalazłem tutaj na forum wątek z problemem identycznym jak mój. Porada była taka aby trawę wzmocnić nawozem do zżółkniętej trawy.
Problem polega na tym, że wyczytałem że nawozi się najpóźniej do końca sierpnia, dodatkowo jest to świeżo ukorzeniona trawa więc czy nie zaszkodzę trawnikowi. Wyczytałem w innych wątkach, że zbyt późne nawożenie ma negatywny wpływ na zimowanie trawy.
Więc nawozić czy nie nawozić
Chciałbym zasięgnąć szybkiej porady. Półtora miesiąca temu rozwinąłem trawę z rolki. Trawa trochę zżółkła, znalazłem tutaj na forum wątek z problemem identycznym jak mój. Porada była taka aby trawę wzmocnić nawozem do zżółkniętej trawy.
Problem polega na tym, że wyczytałem że nawozi się najpóźniej do końca sierpnia, dodatkowo jest to świeżo ukorzeniona trawa więc czy nie zaszkodzę trawnikowi. Wyczytałem w innych wątkach, że zbyt późne nawożenie ma negatywny wpływ na zimowanie trawy.
Więc nawozić czy nie nawozić